Το «σύνδρομο» Λαλιώτη στη Ν.Δ.

Όταν ο κ. Κώστας Λαλιώτης ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει από την κυβέρνηση και να πάει στη Χαριλάου Τρικούπη, ουδείς στη Ρηγίλλης ήταν ευτυχής. Χωρίς δεύτερη σκέψη κατάλαβαν όλοι ότι αρχίζει μια νέα «σκληρή» περίοδος στην αντιπαράθεσή τους με το ΠΑΣΟΚ. Αμέσως άρχισαν οι συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ο παραδοσιακός τους αντίπαλος. Είναι το γνωστό «σύνδρομο Λαλιώτη» που διακατέχει τη Ν.Δ. από το 1980 και όχι αδίκως, αφού ­ όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίο στέλεχος ­ « κάθε φορά που παίξαμε μαζί του, χάσαμε». Έτσι άλλοι έλεγαν πως θα πρέπει από την αρχή να είμαστε επιθετικοί μαζί του για να καταλάβει ότι εμείς πλέον είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Άλλοι υποστήριζαν ότι αν ακολουθήσουμε την επιθετική του τακτική θα πέσουμε στην παγίδα του Λαλιώτη και θα παίξουμε το παιχνίδι του.

Η πράξη απέδειξε πως επικράτησε η πρώτη άποψη και η μετωπική σύγκρουση της Ν.Δ. άρχισε πριν ακόμη ο Κώστας Λαλιώτης εκλεγεί γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Η Ρηγίλλης θεώρησε ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να του επιτεθεί με δριμύτητα εξαιτίας των όσων συνέβησαν με την υπόθεση του Κτηματολογίου. Αιχμή του νεοδημοκρατικού δόρατος ήταν ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλος. Οι εκφράσεις που αντηλλάγησαν εκατέρωθεν ήταν σκληρές και θύμιζαν προεκλογική περίοδο της δεκαετίας του ’80. «Ιούλιο Καίσαρα» αποκάλεσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος τον υπουργο Περιβάλλοντος. «Ψευτοθόδωρο» χαρακτήρισε ο Κώστας Λαλιώτης τον εκπρόσωπο της Ν.Δ.

Η αντιπαράθεση του Κώστα Λαλιώτη με τη Ν.Δ. ικανοποίησε πολλά στελέχη και ψηφοφόρους και από τα δύο κόμματα, αλλά δυσαρέστησε και άλλους τόσους. Η οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ανακουφίστηκε. Οι μεν του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσαν ότι το κόμμα τους ύστερα από καιρό περνάει στην αντεπίθεση, ενώ οι της Ν.Δ. είδαν τον εκπρόσωπό τους να εγκαταλείπει την τακτική των χαμηλών τόνων και να συγκρούεται με το ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Από την άλλη πλευρά όμως υπήρχαν οι δυσαρεστημένοι στη Ν.Δ. Και δυσαρεστημένοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτου τους είδους η αντιπαράθεση απομακρύνει ψηφοφόρους από τον λεγόμενο μεσαίο χωρο, ο οποίος επιθυμεί αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι κραυγές.

Πάντως, στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι ο εκπρόσωπός της δεν έβρισε τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά στις ανακοινώσεις του είχε «την απαιτούμενη δόση ειρωνείας» ώστε τα όσα έλεγε να μην περάσουν απαρατήρητα. Και υποστηρίζουν πως ο Κώστας Λαλιώτης εφήρμοσε τη γνωστή παραδοσιακή συνταγή των ύβρεων, οι οποίες εξυπηρετούν τα προσωπικά σχέδια αλλά εκθέτουν το κόμμα του σε μια στιγμή που επιχειρεί να απαλλαγεί από το παρελθόν. «Δεν πέσαμε στην παγίδα του Λαλιώτη, εκείνος έπεσε στη δική μας. Τον τσιγκλίσαμε και έδειξε το γνωστό πρόσωπό του. Και αυτό μάς ωφελει», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η ηγετική ομαδα της Ν.Δ. πιστεύει πως η μάχη θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια και σταδιακά θα κλιμακώνεται. «Ο Κώστας Λαλιώτης για μια ακόμη φορά διαχειρίστηκε σωστά τον εαυτό του. Έφυγε από την κυβέρνηση σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην καλύτερή του φάση και πάει στο κόμμα για να κατοχυρώσει τη θέση τού νούμερο δύο. Έτσι αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων και επιθυμεί να συσπειρώσει το οργανωμένο κόμμα γύρω του», υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης και δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις μετωπικές συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν. Και ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ένας: ο Κώστας Λαλιώτης να παρασύρει τη Ν.Δ. στο γήπεδό του. Είναι το γήπεδο της αντιπαράθεσης της Δεξιάς με το ΠΑΣΟΚ. Και εκεί ο Κώστας Λαλιώτης ξέρει να παίζει μπάλα όσο κανείς άλλος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “