Άλλη μία διάψευση ελπίδων στη Ν.Δ.

Το Αύγουστο, κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. περπατούσε στην παραλία του νησιού όπου παραθέριζε, όταν τον σταμάτησε τοπικός παράγων του κόμματος και τον ρώτησε: «Πείτε μου γιατί έχω βάλει στοίχημα. Μετά το Συνέδριο του Οκτωβρίου δεν είναι σίγουρο ότι θα διασπατούν αυτοί και θα πέσει η κυβέρνηση;». Το κορυφαίο στέλεχος τότε διαπίστωσε ποσες προσδοκίες είχε καλλιεργήσει η Ρηγίλλης στη βάση του κόμματος για τις εξελίξεις του φθινοπώρου. Προσδοκίες που για άλλη φορά όλα δείχνουν ότι θα διαψευσθούν.

Είναι γεγονός πως τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ. Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο το κόμμα του θα πάει σε συνέδριο, στη Ν.Δ. πολλοί έετριβαν τα χέρια τους. Μόνον ο κ. Κ. Καραμανλής σε όλες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με στελέχη του κόμματος συνιστούσε ψυχραιμία και έλεγε ότι μπορεί η πρωτοβουλία του κ. Κ. Σημίτη στο τέλος να βγει υπέρ του. Το αποτέλεσμα μάλλον θα δικαιώσει την πρόβλεψη του προέδρου της Ν.Δ. και θα μελαγχολήσει όσους στη Ρηγίλλης, για άλλη μια φορά, είχαν πιστέψει στη θεωρία του ώριμου φρούτου.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης και οι στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή τώρα δηλώνουν ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι ο νικητής του Συνεδρίου. Παράλληλα όμως στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι ο κ. Σημίτης λόγω της συγκυρίας που διαμορφώθηκε μετά την αμερικανική τραγωδία δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κέρδη που θα αποκομίσει στο Συνέδριο. Και εξηγούν: «Ο στόχος του ήταν να ελέγξει πλήρως το Συνέδριο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό. Τώρα δυσκολεύεται να μετακινήσει τους τρεις βασικούς υπουργούς. Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και βεβαίως τον υπουργό Εξωτερικών. Επομένως ­ όπως χαρακτηριστικά λένε ­ ο ανασχηματισμός θα είναι κουτσουρεμένος και τίποτα ουσιαστικό δεν θα άλλαξει στην εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό το τελευταίο είναι και η ελπίδα των επιτελών της Ρηγίλλης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “