Ψάχνει ηγετικό προφίλ

Την εικόνα του ηγέτη που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας θέλησε να ενισχύσει ο κ. Κ. Καραμανλής με την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να ενισχύσει την εικόνα τού ηγέτη που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, ασχολήθηκε με τα διεθνή προβλήματα και απέφυγε την έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση
Επικεντρώθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στην κατάσταση που διαμορφώνεται για την Ελλάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και αιφνιδίασε βουλευτές, στελέχη και οπαδούς τού κόμματός του με την απόφασή του να ρίξει εντελώς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με τον κ. Σημίτη.

Ακόμη περισσότερο αιφνιδίασε τα επιτελικά στελέχη του, τα οποία μέχρι το πρωί του Σαββάτου εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναδείξει με τον πλέον έντονο τρόπο όλα τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής και θα επιχειρήσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος του περασμένου 20ημέρου.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, όμως, στην τελευταία σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει το ταξίδι του στη συμπρωτεύουσα σε ταξίδι για μικροπολιτικά οφέλη. Αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα καταστήσει με τις εμφανίσεις, την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου σαφές ότι αισθάνεται ασφαλής και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αναδεικνύει το ηγετικό του προφίλ εντός και εκτός της χώρας.

Για τη διεθνή τρομοκρατία

Έτσι, στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου αναφέρθηκε εκτενέστατα στη διεθνή τρομοκρατία και τους τρόπους αντιμετώπισής της, τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος προς τις ΗΠΑ και τον ελεύθερο κόσμο και πως οι Έλληνες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην ίδια κατεύθυνση.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «στα θέματα που αφορούν αμεσότερα και ειδικότερα την πατρίδα μας, η συμμετοχή μας πρέπει να είναι ουσιαστική».

Κι ενώ τα στελέχη του κόμματός του τον παρατηρούσαν με απορία περιμένοντας τη στιγμή που θα επιτεθεί στον Πρωθυπουργό για την κρίση στη Σοφοκλέους, εκείνος έκανε μια μικρή αναφορά στο θέμα επισημαίνοντας ότι «το Χρηματιστήριο αντιμετωπίζει τώρα τις πληγές που άνοιξαν στο κύρος του οι ανεύθυνες δηλώσεις, οι πράξεις και οι παραλείψεις κυβερνητικών παραγόντων». Χθες στη συνέντευξη επιχείρησε να ανεβάσει λίγο τους τόνους για να ικανοποιήσει κυρίως τους βουλευτές του, χωρίς όμως να πει κάτι που δεν έχει πει στο παρελθόν. Τόνισε μόνο ότι η υπόθεση της Σοφοκλέους έχει πάρει διαστάσεις εγκληματικής, πολιτικής απάτης. Παράλληλα, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος εμπιστεύεται τον θεσμό του Χρηματιστηρίου, με την προϋπόθεση να θωρακιστεί θεσμικά και να μην επιτρέπει χειραγώγηση.

Καμία είδηση

Κατά τα άλλα η συνέντευξή του κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με μικρές παραλλαγές. Μια συνέντευξη που κατά κοινή ομολογία επιτελών και δημοσιογράφων δεν έβγαλε καμία είδηση. Μόνη εξαίρεση, η ανοιχτή διαφοροποίησή του από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να μη γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε κατηγορηματικά ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν». Η διαφοροποίηση αυτή του κ. Κ. Καραμανλή έδωσε τη δυνατότητα για σχόλια βουλευτών του τύπου «ο Καραμανλής άδειασε τον Μητσοτάκη».

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δεξίωση που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, απάντησε χαμογελώντας: «Μα δεν υπάρχουν ειδήσεις».

Στα αλλεπάλληλα ερωτήματα που δέχθηκε για τις θέσεις του στο θέμα των ταυτοτήτων, επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν ταυτίζεται με την Εκκλησία, «και κανένα κόμμα δεν πρέπει να ταυτίζεται με την Εκκλησία», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Αλλά επέκρινε την κυβέρνηση «για την αλαζονεία που επέδειξε, αρνούμενη τον διάλογο σε ένα σημαντικό θέμα, που, όπως φάνηκε από τις υπογραφές, περισσότεροι από 3.000.000 Έλληνες διαφωνούσαν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς».

Κι όταν ρωτήθηκε αν μετάνιωσε που υπέγραψε στη λίστα του κ. Χριστόδουλου, είπε πως θα ξαναυπέγραφε ευχαρίστως για να καταγγείλει την κυβερνητική αλαζονεία.

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και όταν ρωτήθηκε αν προτιμάει για αντίπαλό του τον κ. Κ. Σημίτη, τον κ. Γ. Παπανδρέου, ή τον κ. Ε. Βενιζέλο, απάντησε πως όποιος κι αν είναι, την επομένη θα κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Νωρίς για τις δημοτικές

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις δημοτικές εκλογές και όταν ρωτήθηκε αν θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια, περιορίστηκε να πει ότι «είναι νωρίς ακόμα». Ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει προεκλογική συνεργασία με το κόμμα Αβραμόπουλου, απάντησε με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασίες και πως η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σχεδόν όμοια ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα εάν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή υποστήριζαν μετά τη συνέντευξη ότι ήταν στρατηγική επιλογή του προέδρου να μη συγκρουστεί αυτή την ώρα με την κυβέρνηση και πρόσθεταν ότι, αν αναδείκνυε τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής κι αν επετίθετο με δριμύτητα στον Πρωθυπουργό, θα κέρδιζε ενδεχομένως μεγαλύτερη δημοσιότητα το διήμερο της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, αλλά μακροπρόθεσμα θα έχανε σε κύρος τόσο στο εσωτερικό της χώρας τόσο και στο εξωτερικό, αφού η απαίτηση κυβερνήσεων, αντιπολιτεύσεων και πολιτών του ελευθέρου κόσμου είναι να υπάρξει συνεννόηση και κοινή γραμμή δράσης σε όλα τα επίπεδα για τη ριζική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι πως όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στην παλιά δήλωσή του ότι η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι», απέφυγε να επαναλάβει την ίδια φράση.

Ύστερα από αυτά, τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η διεθνής συγκυρία ευνοεί την κυβέρνηση, αφού δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλη αντιπολιτευτική δράση, αλλά αισιοδοξούν ότι σύντομα το κόμμα τους θα αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “