Ο «γάμος» αναβλήθηκε για τρίτη φορά

Πάγωσε το προξενιό του δεύτερου γάμου του Ανδρέα Ανδριανόπουλου με τη Ν.Δ. Έτσι, όσοι είχαν πιστέψει ότι τον Οκτώβριο ο πρώην υπουργός θα βρίσκεται στην ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης ίσως θα πρέπει να περιμένουν ακόμη αρκετό καιρό. Είναι γεγονός ότι μετά την επιστροφή του κ. Γ. Σουφλιά στο συνέδριο του Απριλίου, είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την επιστροφή του Α. Ανδριανόπουλου. Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή το θεωρούσαν σίγουρο γεγονός και μάλιστα σχεδίαζαν αυτό να γίνει τον Σεπτέμβριο και να αποτελέσει μια ακόμη εντυπωσιακή κίνηση προς την κατεύθυνση της επανασυσπείρωσης όλης της παλιάς νεοδημοκρατικής φρουράς.

Το προξενιό όμως στον δρόμο στράβωσε.

Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό; “Είναι από τις περιπτώσεις που μπορεί να πει κανείς πως όλοι έχουν δίκιο και όλοι άδικο” επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. που γνωρίζει καλά το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είχε από την αρχή καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στη Ν.Δ. μια που με τον Κώστα Καραμανλή είχε πάντα φιλικές σχέσεις και πιστεύει ότι είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε “να μετατρέψει τη Ν.Δ. σε ένα σύγχρονο κόμμα το οποίο να απευθύνεται πράγματι στον μεσαίο χώρο”.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει φιλικά αισθήματα για τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Γνωρίζονται καλά από το 1980 και η σχέση τους δεν έχει ποτέ διαταραχθεί. Όμως, παρά την καλή τους τους σχέση και τη διάθεση και των δύο να βρεθούν μαζί για τρίτη φορά, δεν τα… κατάφεραν.

Η πρώτη φορά ήταν λίγους μήνες μετά την εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος. Ενώ όλα ήταν σχεδόν έτοιμα για την επιστροφή του κ. Α. Ανδριανόπουλου, οι διαγραφές των κ.κ. Σ. Μάνου Γ. Σουφλιά και Β. Κοντογιαννόπουλου έβαλαν φρένο στη διαδικασία. Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος με δηλώσεις του διαφώνησε ανοιχτά με τις διαγραφές και το… προξενιό πήγε πίσω.

Η δεύτερη προσπάθεια με προξενητή τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη έγινε πριν από τις εθνικές εκλογές. Προέκυψε όμως πρόβλημα την τελευταία στιγμή ως προς τη θέση που θα καταλάμβανε ο πρώην υπουργός στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Καλή διάθεση υπήρχε και από τις δύο πλευρές, αλλά υπήρχαν και δεσμεύσεις της Ρηγίλλης ως προς τα πρόσωπα που θα στελέχωναν το ψηφοδέλτιο και έτσι η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Μετά το συνέδριο του Απριλίου με την επιστροφή Σουφλιά, η οποία σηματοδοτούσε μια νέα εποχή για το κόμμα, όλοι πίστευαν ότι από στιγμή σε στιγμή θα περάσει τα σκαλοπάτια της Ρηγίλλης και ο κ. Α. Ανδριανόπουλος. Τότε οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. ήταν τόσο σίγουροι ότι θα γυρίσει ο Ανδρέας, που έλεγαν ότι “αυτό θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει νέα ένεση αισιοδοξίας για τη βάση του κόμματος”.

Τα γεγονότα που μεσολάβησαν όμως άλλαξαν τα δεδομένα. Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος δεν έκρυψε την έντονη διαφωνία του με επίσημη θέση του κόμματός του για τις ταυτότητες, αλλά και τη μεγάλη ενόχλησή του με τις δηλώσεις ορισμένων βουλευτών. “Παρασύρονται και μοιάζουν με την παλιά ΕΡΕ.

Με την τακτική αυτή αφαιρούν παρά προσθέτουν στη Ν.Δ.” δήλωσε με τρόπο κατηγορηματικό ο κ. Ανδριανόπουλος, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που είχε ανάψει στη Ρηγίλλης αυτό το ζήτημα.

Αλλά και δύο μήνες νωρίτερα, ο πρώην υπουργός είχε επικρίνει τον κ. Κ. Καραμανλή για την απόφασή του να εκλέξουν οι βουλευτές τους συντονιστές “υπερυπουργους” του κόμματός του. “Απεμπόλησε το δικαίωμά του να επιλέγει τους συνεργάτες του” είχε πει με έμφαση, προκαλώντας την κατήφεια ορισμένων επιτελών της Ρηγίλλης.

Μπορεί οι δηλώσεις αυτές να έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα σε ορισμένα στελέχη της Ν.Δ., όχι όμως στον πρόεδρο του κόμματος και δεν είναι ο κύριος λόγος του νέου ναυαγίου.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για την ακριβή θέση και τα καθήκοντά του. Ο ίδιος ο κ. Ανδριανόπουλος είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις απόψεις του με τις οποίες αρκετοί στη Ν.Δ. διαφωνούν. Για αυτό θα προτιμούσε να είναι πρόεδρος κάποιου Ινστιτούτου που να συνεργάζεται με το κόμμα, ώστε να βρίσκεται εντός και εκτός και όταν οι θέσεις του είναι αντίθετες με την επίσημη κομματική γραμμή να μη δημιουργείται πρόβλημα.

Το μόνο Ινστιτούτο όμως που διαθέτει το κόμμα είναι το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης και σίγουρα δεν προβλέπεται αντικατάστασή του.

Έτσι, η επιστροφή Ανδριανόπουλου αναβάλλεται σε αόριστο χρόνο.

Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή αισιοδοξούν πάντως ότι μέχρι τις εκλογές θα γίνει η τέταρτη και πετυχημένη προσπάθεια για την επανένταξη στο κόμμα του παλιού προβεβλημένου στελέχους.

Η ομιλία Καραμανλή

Αποφασισμένος να επαναφέρει στο προσκήνιο τα εσωτερικά θέματα με πρώτο την οικονομία εμφανίζεται ο κ. Κ. Καραμανλής στην τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη η οποία άρχισε χθες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του απόψε προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων θα επιτεθεί με δριμύτητα στην κυβέρνηση για την κατάσταση στη Σοφοκλέους, αλλά και για το σύνολο της πορείας της οικονομίας και θα πει ότι ο κ. Κ. Σημίτης είναι αδύναμος να διαχειριστεί την κρίση στην παρούσα διεθνή συγκυρία.

Θα επιχειρήσει επίσης να αναδείξει ξανά τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για να επαναλάβει οτι ο Πρωθυπουργός θυσιάζει τη διακυβέρνηση της χώρας στις εσωκομματικές του ισορροπίες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “