Δεν του πάει ο Σεπτέμβριος

Από μια μεγάλη ατυχία ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχασε την ευκαιρία που περίμενε εδώ και καιρό: Να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη με τον αέρα του πρωθυπουργού εν αναμονή, από εκεί να επιτεθεί με δριμύτητα στην κυβέρνηση και να δώσει το σύνθημα για τη μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. Η τύχη όμως συνεχίζει να μη χαμογελά στη Ρηγίλλης καθώς οι περιστάσεις για την παγκόσμια αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν αφήνουν περιθώρια για ανάδειξη θεμάτων της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Θέματα που θα έδιναν την ευκαιρία στη Ν.Δ. να βγει στο προσκήνιο και να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση.

Όπως αποδείχθηκε όμως… ο Σεπτέμβριος δεν ταιριάζει στον Καραμανλή. Αυτό πλέον αποτελεί αξίωμα και ουδείς στη Ν.Δ. το αμφισβητεί αφού δεν είναι η πρώτη φορά που στη Ρηγίλλης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται να χάνουν τον μπούσουλα και το ΠΑΣΟΚ να παίρνει πάλι το πάνω χέρι.

Πριν από δύο χρόνια η Ν.Δ. έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει πολιτικά τη νίκη στις ευρωεκλογές. Το καλοκαίρι ηγεσία και στελέχη χαλάρωσαν και πριν μπει το φθινόπωρο η κυβέρνηση είχε περάσει στην αντεπίθεση. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ήρθε ο καταστρεπτικός σεισμός της Αθήνας και έδωσε πόντους στον κ. Κ. Σημίτη αφού για πρώτη φορά ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά.

Φέτος η Ν.Δ., όπως λένε χαρακτηριστικά βουλευτές του κόμματος, πληρώνει ένα λάθος και μια ατυχία. Το λάθος ήταν η δήλωση του κ. Κ. Καραμανλή για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ατυχία ήταν η αμερικανική τραγωδία. Πριν προλάβει η Ν.Δ. να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μεταφέρει το πεδίο αντιπαράθεσης από τις ταυτότητες στο Χρηματιστήριο εκμεταλλευόμενη το εισαγγελικό πόρισμα, έγιναν τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Έτσι το πόρισμα του εισαγγελέα το οποίο επιρρίπτει ευθύνες σε κυβερνητικά στελέχη για χειραγώγηση της Σοφοκλέους πέρασε στα “ψιλά” αφού η αμερικανική τραγωδία σκέπασε σχεδόν το σύνολο της επικαιρότητας.
Μάταια προσπαθούσαν τα στελέχη της Ν.Δ. με πρώτους τους κ. Μ. Έβερτ και Π. Παυλόπουλο να αναδείξουν το θέμα. Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται ο κ. Κ. Καραμανλής και ο εκπρόσωπος του κόμματος παρέμειναν εγκλωβισμένοι για μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο της Βοστώνης. Αποτέλεσμα;

Έχασαν την ευκαιρία για προβολή των θέσεων του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εδώ και ένα μήνα σχεδίαζαν στη Ρηγίλλης την επίσκεψη του κ. Κ. Καραμανλή στη συμπρωτεύουσα και είχαν επενδύσει σ’ αυτήν ώστε να αλλάξουν πάλι το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί από την υπόθεση των ταυτοτήτων. “Θέλαμε αυτή τη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη με τη δυναμική του πρωθυπουργού” λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Και προσθέτουν: “Τόσο η υποδοχή όσο και η ομιλία και η συνέντευξη θα αποτελούσαν γεγονός που θα έδινε και πάλι αέρα στα πανιά του κόμματος”.

Η ζωή όμως αποφάσισε διαφορετικά. Ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν αδύνατον να επιστρέψει εγκαίρως στην Ελλάδα αφού όλα τα αεροδρόμια σε ΗΠΑ και Καναδά ήταν κλειστά. “Είναι πολύ μεγάλη ατυχία, αλλά είναι προφανές ότι ο πρόεδρος και τα στελέχη του δεν ευθύνονται σε τίποτα”, λένε οι συνεργάτες του και προσθέτουν: “Έπρεπε να πάει στις ΗΠΑ.

Ήταν μεγάλη τιμή για τη χώρα αλλά και για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή καθώς ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο δημιούργησε Έδρα με το όνομά του. Αν δεν είχε υπάρξει το τρομοκρατικό χτύπημα θα είχε επιστρέψει κανονικά την Τετάρτη και την Παρασκευή το μεσημέρι θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη όπου θα αναδεικνυόταν πρωταγωνιστής των ημερών”.

Πάντως μολονότι τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι σωστά έπραξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πήγε στις ΗΠΑ, υπάρχει και πάλι κατήφεια στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, “χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία”.

Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ωστόσο υποστηρίζουν ότι τίποτε δεν χάθηκε διότι ο κόσμος γνωρίζει καλά ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν δίνει πολλά περιθώρια για εσωτερική δράση και σύντομα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρει τον τρόπο να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Ήδη ο κ. Κ. Καραμανλής προγραμματίζει να επισκεφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 29 και 30 του μήνα τη Θεσσαλονίκη και οι επιτελείς αισιοδοξούν ότι θα κερδίσει μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “