Χάσαμε τη μάχη - όχι τον πόλεμο, λένε τώρα στη Ν.Δ.

«Χάσαμε μια μάχη, δεν χάσαμε όμως τον πόλεμο», λένε τώρα επιτελείς της Ρηγίλλης και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και παραδέχονται ότι οι χειρισμοί τους στο θέμα των ταυτοτήτων ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Τώρα μετρούν το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουν, όπως λένε, να περάσει η κακή συγκυρία. «Σύντομα θα βρεθεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το κλίμα θα γυρίσει πάλι υπέρ μας», λέει κορυφαίο στέλεχος το οποίο πιστεύει ότι ο αγώνας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Δεν είναι αγώνας δρόμου είναι αγώνας αντοχής», τονίζει χαρακτηριστικά.

Απορούν…

Πάντως βουλευτές της Ν.Δ. που δεν συμμετέχουν στην ηγετική ομάδα που λαμβάνει τις αποφάσεις, λένε ότι είναι απορίας άξιον το γεγονός πώς ο κ. Κ. Καραμανλής κατάφερε να χάσει την μπάλα από τα πόδια και επιρρίπτουν ευθύνες στους επιτελείς του οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι βουλευτές, τον παρασύρουν σε λαθεμένες κινήσεις. Το περίεργο όμως σε αυτή την υπόθεση είναι πως αν μιλήσει κανείς χωριστά με καθένα από τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ. θα διαπιστώσει πως κανείς δεν επιθυμεί την ταύτιση του κόμματος με τον κ. Χριστόδουλο. Πολύ περισσότερο όσοι συνομιλούν με τον κ. Κ. Καραμανλή γνωρίζουν ότι δεν είναι μέρος της πολιτικής του φιλοσοφίας ο εναγκαλισμός με την Εκκλησία. Και όταν ερωτώνται «μα, ποιος έπεισε τον κ. Κ. Καραμανλή να κάνει αυτή τη δήλωση την περασμένη Δευτέρα», οι απαντήσεις που ακούγονται είναι συγκεχυμένες και από αυτές προκύπτει πως ουδείς διαφώνησε ανοιχτά μ’ αυτήν την επιλογή.

Δικαιολογίες

Εκ των υστέρων ακούγονται μόνο δικαιολογίες ότι η δήλωση του κ. Κ. Καραμανλή ουσιαστικά παρερμηνεύτηκε. Και υποστηρίζουν μάλιστα ότι με την πρότασή του για νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά ήθελε να ταχθεί εναντίον του δημοψηφίσματος αλλά αυτό δεν μπορούσε να ειπωθεί ευθέως διότι τότε θα υπήρχαν άλλα εσωκομματικά προβλήματα. Επιτελικό στέλεχος εκτιμά ότι το λάθος που πληρώνει τώρα η Ν.Δ. ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να υπογράψει στη λίστα του κ. Χριστόδουλου. «Αν αυτό δεν είχε συμβεί θα είχαμε πάρει από την αρχή διακριτική απόσταση ασφαλείας από την Εκκλησία».

Η επίσημη εκδοχή ωστόσο των επιτελών της Ρηγίλλης είναι ότι «το ίδιο ακριβώς που είπε ο κ. Κ. Καραμανλής με την τωρινή δήλωσή του το είχε πει και πριν από ένα χρόνο που υπέγραψε αλλά και όταν κατατέθηκε η πρόταση του κόμματος στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση. Η συγκυρία ήταν διαφορετική τώρα και δόθηκε άλλη διάσταση στο θέμα».

Προσθέτουν μάλιστα ότι μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης της «Μέτρον Ανάλυσης» που έγινε για λογαριασμό του Φλας δικαιώθηκε η Ν.Δ. που προτείνει προαιρετική αναγραφή αφού ­ σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση ­ το 50% των πολιτών τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής και το 20% υπέρ της προαιρετικής. Άρα οι πολίτες στην πλειοψηφία τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητές τους.

Ανησυχούν

Και μπορεί οι περισσότεροι στη Ρηγίλλης να είναι αισιόδοξοι ότι μετά το Συνέδριο το ΠΑΣΟΚ θα έχει και πάλι προβλήματα και η Ν.Δ. θα ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων, υπάρχουν όμως και αρκετοί βουλευτές που εμφανίζονται κατηφείς και ιδιαίτερα ανήσυχοι. Λένε μάλιστα ότι στην πολιτική η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο και μπορεί ένα λάθος να αποβεί μοιραίο.

«Την ώρα που θέλουμε να κερδίσουμε το μεσαίο χώρο επιμένουμε να συνομιλούμε, να κολακεύουμε και να εκφράζουμε μόνο την σκληρή βάση του κόμματος, η οποία ούτως ή άλλως θα μας ψηφίσει. Και διώχνουμε τους ανθρώπους που πρέπει να προσεγγίσουμε για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Πάντως είναι το τρίτο φθινόπωρο που ο κ. Κ. Καραμανλής χάνει τους καρπούς που με κόπο συνέλεξε πριν φύγει για τις διακοπές του. Την πρώτη φορά η μέθη από τη νίκη στις ευρωεκλογές κράτησε μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Εξαφανίστηκαν από τη Ρηγίλλης για δύο μήνες με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής και τα στελέχη του να υφίστανται τις επιπτώσεις της θερινής ραστώνης. Και σαν να μην έφθανε αυτό σχεδίαζαν ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο, όμως ήρθε ο καταστρεπτικός σεισμός της Αθήνας και βρήκε την κυβέρνηση περισσότερο οργανωμένη από κάθε άλλη φορά.

Όσο για το περασμένο φθινόπωρο η Ν.Δ. γιάτρευε ακόμη τις πληγές από την ήττα τον εκλογών και το μόνο θέμα που κυριαρχούσε ήταν τα πυρά ομαδόν που δεχόταν ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος πριν και μετά την αντικατάστασή του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “