Το... πιλάφι τούς έφερε πιο κοντά

Το καταπληκτικό γαμοπίλαφο και η ολόφρεσκη αστακομακαρονάδα στον γάμο του Δημήτρη Ζαφειριάδη και της Αλεξίας Μπακογιάννη έφεραν ακόμη πιο κοντά τον Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Καραμανλής – Μητσοτάκης. Στο γαμήλιο γλέντι μιλούσαν με τόση εγκαρδιότητα, που θα έλεγε κανείς πως είναι φίλοι από χρόνια…
Μιλούσαν με τόση εγκαρδιότητα όλο το βράδυ στο γαμήλιο γλέντι, που θα έλεγε κανείς ότι είναι φίλοι από χρόνια. Και ενώ οι μαντινάδες έδιναν και έπαιρναν και τα ποτήρια άδειαζαν, οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης ανάμεσα στις αβρότητες αντήλασσαν απόψεις και για την πολιτική κατάσταση. Συμφώνησαν ­ όπως λένε οι ομοτράπεζοί τους ­ ότι η αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης οδήγησε σε αδιέξοδο το θέμα των ταυτοτήτων. Απέφυγαν όμως να πουν εκείνο που γνωρίζουν και οι δύο. Ότι η κυβέρνηση κέρδισε σε αυτή τη φάση τις εντυπώσεις και σε αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το κόμμα τους με την ταύτισή του με τον κ. Χριστόδουλο. Και ενώ η συζήτηση του πρώην και νυν προέδρου καλά κρατούσε, η Ντόρα Μπακογιάννη πανευτυχής χόρευε πεντοζάλη, με τους φίλους της Κρητικούς να ρίχνουν ασταμάτητα μπαλωθιές στο αέρα. Η πρώην υπουργός βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων δύο στο ζήτημα των ταυτοτήτων. Δεν έχει μιλήσει ακόμη και, όταν έρθει η ώρα να πει τη γνώμη της, θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα αποφύγει τις παγίδες.

Στερνή μου γνώση

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να λέει τώρα «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» και αναζητεί τρόπους να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημα. Και η καλύτερη μέθοδος ­ όπως λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος ­ είναι να ανοίξει νέα μέτωπα με την κυβέρνηση, με στόχο να μεταθέσει την πολιτική αντιπαράθεση σε άλλα επίπεδα. Έτσι, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε χθες με τους επιτελείς του επέλεξε ως νέο πεδίο αντιπαράθεσης την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάσταση στην οικονομία. Η επίθεση αρχίζει σήμερα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκάλεσε σύσκεψη συντονιστών και τομεαρχών στην οποία θα προεδρεύσει και θα μιλήσει ο ίδιος. Πριν από τη μεγάλη αυτή σύσκεψη θα συνεδριάσει με τους συντονιστές-υπερτομεάρχες στους οποίους θα δώσει τις κατευθύνσεις για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος το προσεχές διάστημα.

Οι περισσότεροι συνεργάτες του εισηγούνται στη σημερινή ομιλία του να μην υπάρξει καμία αναφορά στις ταυτότητες. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταγγείλει έστω με μια φράση την κυβέρνηση για αλαζονεία απέναντι στην Εκκλησία ώστε να μην αποκαλύψει ότι έχει μετανιώσει για την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα.

Κακό ξεκίνημα

Πάντως, τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η φθινοπωρινή περίοδος δεν άρχισε καλά για τη Ν.Δ. Ενώ τον Ιούνιο το ΠΑΣΟΚ ήταν σε δεινή θέση τώρα ανακάμπτει και συσπειρώνεται, και στη Ρηγίλλης αναζητούν νέα όπλα για το πολεμήσουν. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς όλοι αναμένουν στις επόμενες δημοσκοπήσεις να έχει κλείσει η ψαλίδα που παρουσίαζε τη Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά. Στο βαρύ κλίμα έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Κ. Λαλιώτη για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος είναι κόκκινο πανί για τη Ρηγίλλης, αφού είναι ο άνθρωπος από τον οποίο χάνουν κάθε φορά που συντονίζει την προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος. Οι πιο αισιόδοξοι πάντως στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. λένε ότι ο κ. Κ. Λαλιώτης θα επιλέξει και πάλι τη γραμμή της όξυνσης, την οποία γνωρίζει καλά.

Σε αυτές τις εκλογές όμως θεωρούν ότι αυτό θα αποβεί μπούμερανγκ για τον ίδιο και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σκόπελος Γλύξμπουργκ

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εμφανίζεται και πάλι ο γνωστός σκόπελος για τη Ν.Δ., που ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ. Το δημοσίευμα του «Βήματος», ότι ο τέως σκοπεύει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, προκάλεσε εύλογη αναταραχή στην ηγεσία της Ν.Δ. Φοβούνται ότι η επάνοδος του μονάρχη θα ενεργοποιήσει τα φιλοβασιλικά αισθήματα βουλευτών, στελεχών και οπαδών της Ν.Δ. και τότε ο περίφημος μεσαίος χώρος όλο και θα απομακρύνεται. Ο κ. Κ. Καραμανλής, πάντως, χθες με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο διαμήνυσε στους φιλομοναρχικούς βουλευτές να αποφύγουν τις δηλώσεις. «Δεν μας απασχολεί το ζήτημα. Το πολιτειακό έχει κλείσει με το δημοψήφισμα του ’74», τόνισε με έμφαση στην πρωινή σύσκεψη των στελεχών του. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι μήνες που ακολουθούν δεν θα είναι τόσο εύκολοι για τη Ν.Δ. όσο είχαν πιστέψει αρκετοί επιτελείς της Ν.Δ., τους οποίους επιχειρούσε τον Ιούνιο να συγκρατήσει ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής λέγοντάς τους να μην πανηγυρίζουν και κυρίως να μην προεξοφλούν τις πολιτικές εξελίξεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “