Η Ντόρα σέρνει τον χορό των εκλογών

Η Ντόρα Μπακογιάννη σέρνει τον χορό! Και θα τον σύρει κυριολεκτικά απόψε το βράδυ, μόλις θα σταματήσουν οι μπαλωθιές των μαυροπουκαμισάδων και θα αρχίσουν οι λίρες με τα λαούτα να παίζουν τραγούδια της χαράς.

Πριν από δύο χρόνια την ίδια εποχή ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας στα Χανιά για να συναντήσει τον Ισίδωρο Κούβελο. Ήταν η πρώτη μεγάλη χαρά που πήρε ύστερα από πολλά χρόνια. Η σημερινή ημέρα, όπως η ίδια εξομολογείται στους φίλους της, είναι ακόμη σημαντικότερη.

Παντρεύει την κόρη της Αλεξία με έναν αγαπημένο συνεργάτη της: τον υπεύθυνο του γραφείου της εδώ και μία δεκαετία, Δημήτρη Ζαφειριάδη.

Ο χορός θα συνεχιστεί μέχρι πρωίας, καθώς οι λίρες θα δώσουν τη θέση τους στα κλαρίνα. Μάνα και κόρη θα χορέψουν τσάμικο, έναν χορό που έμαθαν και οι δύο στην Ευρυτανία.

Και όταν με το καλό τελειώσουν οι χοροί στην Κρήτη, η Ντόρα θα επιστρέψει ανανεωμένη στην Αθήνα, για να σύρει και τον χορό των δημοτικών εκλογών.

Φίλοι και αντίπαλοι εντός και εκτός Ν.Δ. παραδέχονται ότι το παιχνίδι των δημοτικών εκλογών είναι πλέον στα χέρια της. Η θεαματική κίνησή της με την οποία μπήκε στην κούρσα των συζητήσεων ­ για τον πρώτο δήμο της χώρας, τον δήμο που θα διοργανώσει την Ολυμπιάδα του 2ΟΟ4 ­ την κρατά ακόμη στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενώ οι κ.κ. Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής περιμένουν να ανοίξει τα χαρτιά της, για να καθορίσουν τη στρατηγική τους στους μεγάλους δήμους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο δεν δείχνει να βιάζεται. Βρίσκεται, άλλωστε, σε πλεονεκτική θέση έναντι του Πρωθυπουργού, διότι γνωρίζει πως ο δήμος της Αθήνας, ό,τι και αν γίνει, είναι δικός του.

Τον ενδιαφέρει όμως ο υποψήφιος που θα στηρίξει να εκλεγεί με μεγάλη διαφορά όμοια με εκείνη που κέρδιζε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Αυτό θα είναι το πιο ηχηρό χαστούκι προς τον πρόεδρο του ΚΕΠ, αφού θα καταδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εξίσου καλά και χωρίς εκείνον», λένε επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα κερδίσει με μεγάλη άνεση τη μάχη στην Αθήνα.

Μόνο που ο κ. Κ. Καραμανλής δεν είναι σίγουρος αν θα πρέπει να είναι υποψήφια. Γιατί; Δεν θέλει ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ να τη χάσει από το κόμμα στις εθνικές εκλογές και δεν θέλει να είναι απούσα από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι γεγονός ότι η πρώην υπουργός πέρασε από 4Ο κύματα, αλλά κατάφερε στην Ρηγίλλης να την θεωρούν απαραίτητη.

Οι σχέσεις της με τον Κώστα Καραμανλή είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας και κανείς δεν αμφιβάλει πως αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής θα της αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών ή όποιο άλλο υπουργείο επιθυμεί, ενώ στην προεκλογική περίοδο εκείνη, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιώργος Σουφλιάς θα είναι οι δυνατοί του άσοι στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ., «μέσα του ­ γι’ αυτούς τους λόγους ­ δεν θα ήθελε να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια για τον δήμο, αλλά βεβαίως, όπως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει, αν του πει ότι η απόφασή της είναι ειλημμένη, δεν θα της αρνηθεί. Αμέσως θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της».

Με ανακούφιση βλέπουν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, διότι, όπως εξηγούν, «μια ήττα του ΠΑΣΟΚ από την Ντόρα δεν θα προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν. Οι πολίτες από τη στιγμή που θα μπει στην κούρσα θα γνωρίζουν ότι είναι και δήμαρχος.

Ενώ παράλληλα θα χάσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ένα δυνατό του όπλο στην κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών».

Οι απόψεις τώρα των φίλων της κ. Ντόρας Μπακογιάννη διχάζονται. Άλλοι την προτρέπουν να μείνει στο κόμμα, με το επιχείρημα πως ό,τι και αν συμβεί στη Ν.Δ. «μονά-ζυγά δικά σου θα είναι». Δηλαδή αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές θα γίνει υπουργός Εξωτερικών, αν τις χάσει θα είναι το φαβορί για τη θέση του αρχηγού.

Ενώ ­ σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη ­ αν βρίσκεται στον δήμο θα έχει τουλάχιστον διαδικαστικές δυσκολίες να διεκδικήσει την ηγεσία, χωρίς να είναι βουλευτής.

Άλλοι φίλοι της ωστόσο πιστεύουν ότι «το αξίωμα του δημάρχου της Ολυμπιάδας δεν είναι μικρή υπόθεση και εφόσον έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται το 2ΟΟ4 στην Πλατεία Κοτζιά, καλό είναι να το αξιοποιήσει». Προσθέτουν μάλιστα ότι «μέσα από τον δημο, αν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, μπορεί να ενισχύσει το ηγετικό της προφίλ».

Η ίδια πάντως δεν έχει λάβει την τελική της απόφαση. Ζυγίζει τα συν και τα πλην και μέχρι τώρα η ζυγαριά δεν έχει γείρει προς καμία κατεύθυνση.

Και όπως όλα δείχνουν, το ζύγισμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και η πρώην υπουργός θα αποκαλύψει τις προθέσεις της».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “