8 μέρες άντεξε ο Καραμανλής...

Ένα ακόμη μετέωρο βήμα στην πορεία του προς την κατάκτηση της εξουσίας κατέγραψε ο Κ. Καραμανλής με «τα μπρος – πίσω» στο θέμα των ταυτοτήτων.

Από την πρώτη στιγμή πριν από σχεδόν 14 μήνες όταν ξέσπασε ο θόρυβος μέχρι και σήμερα προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να πετύχει διπλό στόχο: από τη μια, να μη δυσαρεστήσει την Ιεραρχία και τη σκληρή βάση του κόμματος και, από την άλλη, να μη χάσει τον περίφημο “μεσαίο χώρο”, ο οποίος κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με τις μεθοδεύσεις του κ. Χριστόδουλου.

Βασανιζόταν

Πέρυσι από την πρώτη στιγμή ταλαντεύτηκε για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι επί ένα μήνα το περασμένο φθινόπωρο βασανιζόταν αν έπρεπε ή όχι να υπογράψει στη λίστα της Ιεραρχίας. Ρωτούσε τη γνώμη των επιτελών του και οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν αντιφατικές. Άλλοι τού έλεγαν να βγει μπροστά και και καρπωθεί πολιτικά τη δυσαρέσκεια που υπήρχε στη κοινωνία με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την αλαζονική στάση ορισμένων υπουργών.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κέρδη που αποκόμισε ο Κ. Καραμανλής από τη διαμάχη της κυβέρνησης με την Εκκλησία θα χαθούν αν συμπορευθεί στη συνέχεια με τον Χριστόδουλο
Άλλοι, όμως, του πρότειναν να κρατηθεί μακριά από την ιστορία διότι “κινδυνεύει να απομακρύνει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, τους οποίους με πολλή δυσκολία προσέγγισε τις προηγούμενες εκλογές και είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίοι για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση”.

Έτσι, ένα μεσημέρι πήγε αιφνιδιαστικά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και υπέγραψε στη λίστα του Χριστόδουλου, χωρίς όμως να καλέσει τις κάμερες για να αποφύγει να δοθεί στην κίνησή του αυτή μεγάλη δημοσιότητα. Με αυτό τον τροπο ο πρόεδρος της Ν.Δ. πίστευε ότι και την Εκκλησία εξευμένισε και δεν προκάλεσε τους ψηφοφόρους που διαφωνούν με την Ιεραρχία.

Απέφευγε

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο Κ. Καραμανλής έδειχνε να έχει απαλλαγεί από τον εναγκαλισμό με τους ιεράρχες και στις ομιλίες του απέφευγε οποιαδήποτε αναφορά για το θέμα των ταυτοτήτων. Σε αυτό βοήθησε και η καλή πορεία της Ν. Δ., όπως την κατέγραφαν τότε οι δημοσκοπήσεις. “Τώρα δεν πρέπει ο πρόεδρος να βαδίζει χέρι χέρι με τον Χριστοδουλο. Διότι κινδυνεύει να στρέψει εναντίον του όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Άλλωστε ό,τι είχαμε να κερδίσουμε από τη διαμάχη της κυβέρνησης με την Εκκλησία το κερδίσαμε και από εδώ και πέρα μόνο ζημιά μπορούμε να πάθουμε”, έλεγαν στις αρχές του καλοκαιριού κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία καιρό τώρα επιθυμούν διακαώς το κόμμα τους να αποστασιοποιηθεί από τους χειρισμούς της Εκκλησίας. Αυτή η άποψη είχε υιοθετηθεί από τους περισσοτέρους στη Ρηγίλλης και διευκόλυνε τον πρόεδρο, ο οποίος από την αρχή ­ όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά ­ δεν ήθελε να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Το παρελθόν…

Για μια ακόμη φορά όμως αποδείχθηκε ότι η ηγεσία της Ν.Δ. δεν μπορεί αν απαγκιστρωθεί από το συντηρητικό παρελθόν της. Και αυτό το παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετοί βουλευτές. Οκτώ μερες κατάφερε να αντισταθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις πιέσεις της Ιεραρχίας και των σκληρών στελεχών του που ζητούσαν να στηρίξει ανοιχτά τον Χριστόδουλο. Την ένατη μέρα ενέδωσε, μολονότι γνωρίζει και ο ίδιος και οι συνεργάτες του ότι με την τακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο τα κέρδη που αποκόμισε τους προηγούμενους μήνες από ψηφοφόρους που διαφωνούσαν με την τακτική της κυβέρνησης σε άλλους κρίσιμους τομείς και όχι στις ταυτότητες. Μετά την προχθεσινή σκληρή του δήλωση, ο Κ. Καραμανλής χθες επανήλθε στο ζήτημα. Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ σχολίασε ότι το πρόβλημα δημιουργείται διότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αρνείται τον διάλογο.

«Αποπροσανατολισμός»

Στο ίδιο κλίμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να διχάζει τον ελληνικό λαό και αναρωτήθηκε μήπως με αυτή την τακτική επιχειρεί σκόπιμα να τον αποπροσανατολίσει από τα άλλα προβλήματα.

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πρότεινε στην Εκκλησία και στην κυβέρνηση “άμεση παύση κάθε ενέργειας και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο”.

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι το κόμμα κάνει λάθος που εμπλέκεται σ’ αυτή την ιστορία και σύντομα θα χρειαστεί ο κ. Καραμανλής να αναδιπλωθεί ή να ακολουθήσει και πάλι για μεγάλο διάστημα την τακτική της σιωπής. Με αυτό το μπρος – πίσω όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά, θα δώσουμε την εντύπωση ότι μετά το Ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, σ’ ένα ακόμη φλέγον ζήτημα πατάμε σε δυο βάρκες”.
Κρίσιμο τεστ για τον Αρχιεπίσκοπο τα γκάλοπ

Ένα νέο κρίσιμο «τεστ» αναμένει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ­ τούτη τη φορά στα γκάλοπ, που οσονούπω ξεκινούν. Και το ερώτημα των πολιτικών αναλυτών είναι εάν η πολεμική του θα τον ωφελήσει στα μάτια της κοινής γνώμης ή θα τον βλάψει.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα μύθο, τον μύθο της διακομματικότητας του Αρχιεπισκόπου», επισημαίνει πολιτικός αναλυτής που έχει παρακολουθήσει την πορεία του κ. Χριστόδουλου στις μετρήσεις εδώ και πολύ καιρό. Πάντως, η υπόθεση των ταυτοτήτων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Ιουνίου, έχει στοιχίσει ελαφρώς στον κ. Χριστόδουλο ­ που δεν απολαμβάνει πλέον των ποσοστών που είχε όταν πρωτοεξελέγη. Έχει στοιχίσει πολύ περισσότερο στην Εκκλησία ως θεσμό, η οποία έχασε κάπου οκτώ μονάδες στην εκτίμηση της κοινής γνώμης εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Από 75,3% τον Ιούνιο του 2000 έπεσε στο 68,7% εφέτος. Και πάλι η συμπάθεια είναι μεγαλύτερη στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (81%) και σε αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου (71,2%). Στους ψηφοφόρους είναι στα επίπεδα του μέσου όρου.

Οι υπογραφές

Ενδιαφέρον έχει και η πολιτική σύνθεση των υπογραφών που συγκέντρωσε ο κ. Χριστόδουλος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Antenna από τη Metron ­ κι αφορά στο διάστημα 3 – 13 Μαρτίου, λίγο δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των υπογραφών ­ ποσοστό 29% δήλωνε ότι έχει υπογράψει. Το 50% και πλέον ήταν ψηφοφόροι της Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ κι ο ΣΥΝ μαζί δεν υπερέβαιναν το 15%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις «Τάσεις» της MRB του περασμένου Ιουνίου, η κοινή γνώμη ιεραρχεί το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές του ­ τοποθετώντας το στη 18η θέση, που είναι και η προτελευταία.

Εν όψει πάντως των νέων δημοσκοπήσεων, οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται ο ίδιος με πολιτικό προφίλ και πολιτικό λόγο ­ κάτι που μέχρι τώρα του προσήπταν αλλά ο ίδιος εφέρετο να αποποιείται. Με την έννοια αυτή πρόκειται για «ένα κομβικό σημείο στην πορεία και την εικόνα του Αρχιεπισκόπου», που μένει να αποδειχθεί και αν θα είναι επωφελής για τον ίδιο και την Εκκλησία της οποίας ηγείται…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “