Ενέδωσε στις πιέσεις

Έσυρε και τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ύστερα από σκέψη 8 ημερών ο κ. Κ. Καραμανλής ενέδωσε τελικά στις πιέσεις των σκληρών της ιεραρχίας και πήρε με καθυστέρηση θέση στο θέμα των ταυτοτήτων.

Απέφυγε ωστόσο στην παρέμβασή του να αναφέρει το όνομα του Αρχιεπισκόπου καθώς οι μεθοδεύσεις του Προκαθημένου της Εκκλησίας βρίσκουν αντίθετο ένα μεγάλο μέρος στελεχών και ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, ύστερα από μια σύντομη συνεργασία που είχε χθες το πρωί με τον εκπρόσωπό του κ. Θ. Ρουσόπουλο, σε δήλωσή του επετέθη με δριμύτητα στον Πρωθυπουργό και επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες: «Ο Πρωθυπουργός, αμετανόητος στα ψευδεπίγραφα διλήμματα στρέφεται κατά της Εκκλησίας και δεν διστάζει να διχάσει την κοινωνία. Το ζήτημα των ταυτοτήτων προέκυψε με ευθύνη της κυβέρνησης, που για μια ακόμη φορά, υιοθετώντας αλαζονική συμπεριφορά, αυθαίρετα και χωρίς λόγο αρνήθηκε το διάλογο με την Εκκλησία. Άλλωστε, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απασχολήσει επί της ουσίας θέμα ταυτοτήτων», τόνισε ο κ. Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Η μόνη δημοκρατική αλλά και πολιτικά πρόσφορη οδός επίλυσης του ζητήματος είναι εκείνη της νομοθετικής ρύθμισης στη βάση της προαιρετικότητας. Η Ν.Δ. κατέθεσε προς αυτήν την κατεύθυνση πρόταση νόμου η οποία όμως με τρόπο ανεύθυνο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος είναι η μόνη διέξοδος. Και καλώ τον Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την πείσμονα άρνησή του που δεν οδηγεί πουθενά». Η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Τύπου του απάντησε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του έκρινε ότι είναι παράνομη και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ο κ. Κ. Καραμανλής σκοπίμως επιχειρεί να το παρακάμψει επιδιδόμενος σε μια επικίνδυνη για τους θεσμούς δημαγωγία. Άλλωστε η “εκκωφαντική σιωπή” την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».

Στον κ. Δ. Ρέππα απάντησε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος λέγοντας ότι «η πρόταση νόμου της Ν.Δ. για την επίλυση του θέματος των ταυτοτήτων στη βάση της προαιρετικότητας δεν καταλαμβάνεται και άρα δεν θίγεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στις οποίες αναφέρεται».

Πάντως, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., που από την πρώτη στιγμή έχουν πάρει αποστάσεις από τον κ. Χριστόδουλο, εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιέστηκε από την ιεραρχία αλλά και από τους σκληρούς του κόμματος και προχώρησε σ’ αυτήν την δήλωση. Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι επιτελείς του προσπάθησαν επί ημέρες να αποφύγουν την εμπλοκή στο ζήτημα. Την περασμένη Τρίτη, όταν ο Αρχιεπίσκοπος γνωστοποίησε τις προθέσεις του, τα στελέχη της Ρηγίλλης έλεγαν ότι δεν έχουν να κάνουν σχόλιο για το ζήτημα αυτό ενώ είχαν δοθεί οδηγίες στους βουλευτές να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις. Μία εβδομάδα μετά η στρατηγική της Ν.Δ. άλλαξε και οι επιτελείς του προέδρου της υποστηρίζουν τώρα ότι «ο αριθμός των υπογραφών καταδεικνύει την έντονη αντίθεση της κοινωνίας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Οι υπογραφές

Στο μεταξύ, με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ. Χριστόδουλος ανακοινώνει σήμερα τον τελικό αριθμό των υπογραφών. Ωστόσο, μιλώντας χθες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, επανέλαβε πως «έχουν στενέψει τα περιθώρια συνάντησης με τον Πρωθυπουργό» από τη στιγμή που ο κ. Κ. Σημίτης θεωρεί ότι το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει. Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πως η Εκκλησία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των ταυτοτήτων.

Αύριο το μεσημέρι ο κ. Χριστόδουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια συνάντηση την οποία, όπως λένε συνεργάτες του, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει υπέρ των θέσεών του. Όμως κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέμεναν πως ο κ. Στεφανόπουλος «θα φροντίσει να κρατήσει αποστάσεις και από τις δύο πλευρές». Μια στάση την οποία συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου χαρακτήριζαν θετική.

Στο θέμα που έχει προκύψει αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Ρέππας, ο οποίος δεν απέκλεισε συνάντηση Χριστόδουλου -Σημίτη με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, διευκρινίζοντας πως το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει οριστικά.

Απέτρεψαν συνάντηση

Πληροφορίες από κύκλους της Εκκλησίας αναφέρουν πως πριν από το ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου εναντίον της κυβέρνησης είχαν γίνει προσπάθειες για συνάντηση Σημίτη – Χριστόδουλου μέσα στον Σεπτέμβριο. Όμως οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τον απέτρεψαν με το σκεπτικό ότι ο Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση εν όψει Συνεδρίου.

Από την πλευρά της η Εκκλησία περιμένει απάντηση και στο αίτημά της για συνάντηση της επιτροπής για τις ταυτότητες με τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Όπως έγινε γνωστό χθες ο κ. Κακλαμάνης θα δεχτεί την αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να επισημάνει πως «δεν μπορεί με τεχνητά ζητήματα που θέτει ο Αρχιεπίσκοπος να προκαλούνται τόσο σοβαρά προβλήματα ανάμεσα στην πολιτεία και στην Εκκλησία. Πάντως, στις προθέσεις της επιτροπής είναι η συνάντησή της με τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Τσοβόλα. Μετά τις συναντήσεις αυτές η Σύνοδος θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις.

Νέα Μητρόπολη

Ιδρύεται και ένατη Μητρόπολη στην Κρήτη, για το Αρκαλοχώρι, το Καστέλλι και Βιάνο. Ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή με βάση τροπολογία του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “