Ο Άρης βγήκε από το... ασανσέρ

«Καλοχαιρέτα τον πεζό μόλις καβαλικέψεις, για να σε χαιρετά κι αυτός μόλις θα ξεπεζέψεις». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι αυτή η παροιμία είναι κρητική ­ αν και οι Μεσσήνιοι έχουν άλλη άποψη ­ και τη χρησιμοποιεί όταν θέλει να συμβουλεύσει νέους πολιτικούς ή γενικώς πρόσωπα που έφθασαν ψηλά σε μικρή ηλικία.

Η ερμηνεία είναι απλή: Όταν κάποιος κατέχει αξιώματα πρέπει να είναι απλός και καταδεκτικός με τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή, γιατί όταν χάσει το αξίωμα όχι απλώς θα του γυρίσουν την πλάτη, αλλά θα θέσουν σε εφαρμογή την άλλη λαϊκή ρήση που λέει “δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται”.
Φαίνεται ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν γνώριζε ή αγνόησε τα αξιώματα της λαϊκής σοφίας. Και σίγουρα δεν είχε την τύχη να ακούσει τις συμβουλές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Διαφορετικά, όπως χαρακτηριστικά λέει ένας παλιός βουλευτής που τον συμπαθεί, δεν μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών της Ν.Δ. απέναντί του από τη στιγμή που έπαψε να είναι ο παντοδύναμος Άρης του Καραμανλή.

Άνοδος και πτώση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έχει πολλές ικανότητες. Είναι έξυπνος, αποτελεσματικός και κατέχει την τέχνη του εσωκομματικού παιχνιδιού όσοι λίγοι. Τις ικανότητές του τις παραδέχονται πλέον και εκείνοι που τον αντιπαθούν στη Ρηγίλλης. “Υπήρξε αρκετές φορές χρήσιμος για τον πρόεδρο του κόμματος”, λέει ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., που έζησε από κοντά την πορεία του Άρη Σπηλιωτόπουλου, και προσθέτει: “Είναι πολύ ικανό στέλεχος και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ήταν πανίσχυρος, όλοι εξυμνούσαμε τις ικανότητές του και επιδιώκαμε να έχουμε επαφή μαζί του. Η άνοδος και η ταχεία πτώση του όμως είναι παραδειγματικές για όσους καταλαμβάνουν με την ταχύτητα ασανσέρ υψηλά αξιώματα”.

Στη Ρηγίλλης θυμούνται ότι πριν από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, πολιτικά στελέχη και οικονομικοί παράγοντες έδιναν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα πεντάλεπτο ραντεβού με τον έμπιστο συνεργάτη του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ οι υποψήφιοι για διοικήσεις δημοσίων οργανισμών τού έστηναν καρτέρι στις δημόσιες εμφανίσεις του για να τους θυμηθεί όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση. “Είναι τα ίδια πρόσωπα που τώρα τού γυρίζουν την πλάτη, τον λοιδορούν και εκφράζονται για εκείνον απαξιωτικά” υποστηρίζουν οι φίλοι του. Εκείνη την περίοδο λοιπόν, μέσα στη μέθη της μεγάλης δύναμης και εξουσίας, ο τότε εκπρόσωπος της Ν.Δ. έκανε λάθη. Για άλλα έφταιγε ο ίδιος, για άλλα όχι. “Εκείνος όμως πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει τον λογαριασμό”, τονίζουν βουλευτές της Ν.Δ. και προσθέτουν με νόημα ότι “κάποια από αυτά τα λάθη τα συνεχίζει και σήμερα. Δεν ζυγίζει καλά τις σχέσεις με τους ανθρώπους. Εξαφανίζεται από πρόσωπα που του στάθηκαν σε δύσκολες στιγμές στην προσπάθειά του να διαμορφώσει νέες συμμαχίες”.

Και επειδή στους πολιτικούς η συγκυρία είναι καθοριστική για την εξέλιξή τους, τον Άρη το καλό άστρο του δεν τον ακολούθησε για πολύ. Η Ν.Δ. έχασε τις εκλογές για 70.000 ψήφους και μαζί της έχασε και ο βουλευτής Επικρατείας το παιχνίδι της εξουσίας, αφού όλοι παραδέχονταν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν τροπαιούχος και το ισχυρό πρόσωπο μιας κυβέρνησης Καραμανλή.

Από την επομένη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, λόγω πολιτικής απειρίας του, δεν άκουσε τους φίλους του που του έλεγαν: “Παραιτήσου τώρα από τη θέση του εκπροσώπου διότι σε λίγο εκείνοι που δεν μπορούν να χτυπήσουν τον Καραμανλή θα χτυπούν εσένα, ενώ αν παραιτηθείς θα είσαι ο εκπρόσωπος της επιτυχίας του 43%”. Την ίδια απειρία όμως τότε επέδειξε και ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν τον προστάτευσε ζητώντας, όπως πολλοί περίμεναν, την παραίτησή του. Όπως δεν τον προστάτευσε όταν ουσιαστικά δεν αντελήφθη πως του έκανε μεγάλη ζημιά αναδεικνύοντάς τον σε Νο 2 του κόμματος.

Παραμένει δημοφιλής

Πάντως, παρά την ηχηρή πτώση, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος κατάφερε να κρατηθεί στην πρώτη γραμμή. Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται δημοφιλής. Η αναγνωρισιμότητά του είναι μεγάλη και οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ τακτικές. Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι αν θα επιστρέψει ή όχι κάποια στιγμή στη Ρηγίλλης. Οι απόψεις για το θέμα αυτό διίστανται. Άλλοι λένε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλής είναι παγωμένες. Οι άλλοτε στενοί φίλοι μέσα σε ένα χρόνο έχουν συναντηθεί μόνο δύο φορές στη Ρηγίλλης, ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντήλλαξαν μια τυπική χειραψία και ψιθύρισαν “θα τα πούμε”. Και βεβαίως δεν τα είπαν. Αλλά και την περασμένη Τετάρτη, στη δεξίωση που παρέθεσε κ. Κ. Καραμανλής στους βουλευτές του Α΄ Θερινού Τμήματος, και πάλι η χειραψία τους ήταν τόσο ψυχρή, που πάγωσε τους συνδαιτυμόνες τους. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, ο κ. Κ. Καραμανλής φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος μαζί του για τη στάση που τήρησε μετά την απομάκρυνσή του. Του χρεώνει ­ όπως υποστηρίζουν ­ διαρροές στον Τύπο και ανάμειξη σε εσωκομματικά ζητήματα. Άλλα στελέχη ωστόσο επιμένουν ότι οι σχέσεις των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Α. Σπηλιωτόπουλου δεν έχουν διαρραγεί αλλά, όπως λένε, ο κ. Κ. Καραμανλής για λόγους τακτικής κρατά μακριά από τον ηγετικό πυρήνα τον πρώην εκπρόσωπο και την κατάλληλη στιγμή θα του αναθέσει καθήκοντα. ” Τώρα είναι η ώρα για την πολιτική του ωρίμανση. Αν δεν κάνει λάθη, επειδή έχει δυνατότητες θα πάει καλά στην πολιτική. Μόνο που τώρα πρέπει να ανέβει σιγά σιγά, από τα σκαλοπάτια, ξεχνώντας το ασανσέρ” λένε οι πολιτικοί του φίλοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι στις προσεχείς εκλογές θα θέσει υποψηφιότητα στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών και θα εκλεγεί σε καλή σειρά, διότι πλέον έχει πάψει να είναι το κόκκινο πανί και οι εχθροί του είναι λιγότεροι.
Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις
Πριν ένα χρόνο είχε γίνει αντικείμενο σκληρότατης επίθεσης για μία φωτογραφία. Σήμερα “πήρε την εκδίκησή του, έστω με καθυστέρηση” λένε χαμογελώντας οι φίλοι του. Όταν φωτογραφήθηκε για μηνιαίο περιοδικό με τρόπο που θεωρήθηκε από πολλούς προκλητικός, δέχθηκε πυρά ομαδόν.

Οι επικριτές του είχαν βρει την αφορμή που έψαχναν από καιρό για να επιτεθούν με υπαινιγμούς για την προσωπική του ζωή. Αυτή η ίδια φωτογραφiα ένα χρόνο μετά τον έφερε στο προσκήνιο ως το αντικείμενο του θαυμασμού μιας διάσημης καλλονής. Πώς συνέβη; Το γνωστό μανεκέν από την Αμερική, η Άμπερ Σμιθ, που πρόκειται να έρθει στη χώρα μας, είδε τις φωτογραφίες πέντε πολιτικών: του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Παπανδρέου, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Σπύρου Βούγια και του Άρη Σπηλιωτοπουλου. Και είπε ότι βρίσκει πιο γοητευτικόν από όλους τον Άρη.

Μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία όταν έρθει στην Αθήνα να τον συναντήσει. Ο βουλευτής Επικρατείας πάντως έχει αποφασίσει να μην πάει στο ραντεβού. Όχι, παίζουμε…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “