«Όσο αργότερα τόσο καλύτερα»

Με ανακούφιση άκουσε προχθές ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον Πρωθυπουργό να δηλώνει με έμφαση: «Η θητεία της κυβέρνησης λήγει την άνοιξη του 2004», ενώ κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης σχολίαζε: «Για την ακρίβεια, μας εξυπηρετεί καλύτερα να γίνουν τον Οκτώβριο του 2003».

Για ακυβερνησία μίλησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. ­ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον υπερνομάρχη Θ. Κατριβάνο ­, στο πλαίσιο της τακτικής του να δηλώνει ότι, αν ο Πρωθυπουργός είχε ευθιξία, θα είχε παραιτηθεί
«Όσο αργότερα τόσο καλύτερα». Αυτό είναι το δόγμα του κ. Κ. Καραμανλή για τις εθνικές εκλογές. Ένα δόγμα αντίθετο με τις επιθυμίες των ψηφοφόρων και των περισσοτέρων στελεχών, που αισθάνονται για πρώτη φορά ότι έχουν ήδη πατήσει στο κατώφλι της εξουσίας και δεν βλέπουν τη στιγμή να ανοίξουν την πόρτα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να παρασυρθεί, όπως λένε οι συνεργάτες του, από τη μελλοντική επιτυχία που του υπόσχονται τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Κόβει απότομα τη συζήτηση σε όποιο επιτελικό στέλεχος του λέει ότι «όπου να ‘ναι το ΠΑΣΟΚ πέφτει και κερδίζουμε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά». Πολύ περισσότερο, δεν απαντά όταν εντός και εκτός οργάνων κορυφαία στελέχη του προτείνουν να ζητήσει «πρόωρες εκλογές». Όπως συνέβη την Τρίτη, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που ο κ. Γ. Κεφαλογιαννης του πρότεινε να ζητήσει εκλογές τον Οκτώβριο.

Η τακτική

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προς το παρόν ακολουθεί την εξής τακτική: Δηλώνει σε όλους τους τόνους πως, αν ο Πρωθυπουργός είχε πολιτική ευθιξία, θα είχε παραιτηθεί, και καλεί τα στελέχη του σε εκλογική ετοιμότητα, αποφεύγει όμως να ζητήσει ευθέως εκλογές, διότι φοβάται μήπως για δικούς του λόγους ο κ. Σημίτης αποδεχθεί την πρόκληση. «Υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός, ακόμη και αν γνωρίζει ότι χάνει τις εκλογές, να επιχειρήσει ηρωική έξοδο», λένε στελέχη της Ν.Δ. που συμφωνούν με την τακτική του προέδρου. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και χθες, κατά την επίσκεψή του στον υπερνομάρχη Αττικής κ. Θόδωρο Κατριβάνο. «Η χώρα», είπε, «βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση ακυβερνησίας, διότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι όμηροι κομματικών οργάνων». Ο κ. Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι το πολιτικό τοπίο είναι ακόμη θολό και κανείς δεν μπορεί να δει καθαρά τι θα συμβεί πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν επιθυμεί εκλογές

Όσοι συνομιλούν μαζί του έχουν κατανοήσει ότι δεν επιθυμεί εκλογές το φθινόπωρο, ακόμη και αν ήταν απολύτως βέβαιος ότι θα τις κέρδιζε, για τους εξής λόγους: Είναι εξαιρετικά ανήσυχος ­ λένε ­ με την πορεία της Ολυμπιάδας, το Χρηματιστήριο και το Ασφαλιστικό: «Αν κερδίσουμε τις εκλογές, θα πρέπει εμείς να διαχειριστούμε την κρίση αυτής της περιόδου, με αβέβαια αποτελέσματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι μετά ένα χρόνο θα έχουμε δημαρχιακές εκλογές και μετά δυόμισι χρόνια εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, να υποστούμε τόσο μεγάλη φθορά σε λίγο χρόνο, που ο κόσμος να μας συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., και προσθέτει: «Η καθυστέρηση μας ωφελεί πολλαπλώς. Πρώτον, όσο περνά ο καιρός τόσο πιο βέβαιη γίνεται η νίκη μας.

Μέχρι το 2002

Το δεύτερο και σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση κάτι θα πρέπει να κάνει με το Ασφαλιστικό, ενώ θα φανεί και ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο και για την Ολυμπιάδα. Μέχρι το 2002 θα γνωρίζουμε αν η χώρα θα είναι έτοιμη να αναλάβει τη διοργάνωση χωρίς σημαντικά προβλήματα». Έτσι, όπως υποστηρίζουν, «ακόμη και αν δεν έχουν πάει καλά τα πράγματα, μπορούμε να πούμε ότι αναλάβαμε με μεγάλη καθυστέρηση τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε καθοριστικά την κακή κατάσταση».

Άλλα στελέχη, που δεν συμμερίζονται τη μεγάλη αισιοδοξία της Ρηγίλλης, ότι σε κάθε περίπτωση, όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Ν.Δ. θα θριαμβεύσει, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν φόβους μήπως το ΠΑΣΟΚ βρει τη δύναμη να ανασυγκροτηθεί το προσεχές διάστημα και, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, να προχωρήσει ακόμη και σε αντικατάσταση του κ. Κώστα Σημίτη με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ή με κάποιο άλλο πρόσωπο.

«Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν και να χάσουμε τις εκλογές. Πολλές φορές έχουμε εφησυχάσει με το ΠΑΣΟΚ και μας έπιασαν στον ύπνο, γι’ αυτό είναι λάθος να υποτιμάμε τον αντίπαλο» λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν:

«Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθούν τα πράγματα ήρεμα και ομαλά ώστε να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, σε κλίμα πόλωσης. Η πόλωση, όπως έχει αποδειχθεί, ευνοεί πάντα το ΠΑΣΟΚ».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “