Παίζει μόνο Χρηματιστήριο

«Το έγκλημα που διαπράχθηκε στο Χρηματιστήριο είναι πρωτοφανές. Οι υπεύθυνοι να φύγουν και οι υπόλογοι να λογοδοτήσουν».

Σκληρή αντιπολιτευτική τακτική το καλοκαίρι ζήτησε χθες, στο Πολιτικό Συμβούλιο, από τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ο Κ. Καραμανλής
Με αυτήν τη φράση του, ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, έδωσε το σύνθημα και τη γραμμή σε κορυφαία στελέχη και βουλευτές για τη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα λέγοντας: «Ένας Πρωθυπουργός που είναι βέβαιος ότι θα χάσει τις εκλογές, δεν θέλει να τις προκαλέσει. Όταν όμως εκβιάζει με εκλογές, δημιουργεί ο ίδιος νεφέλωμα προεκλογικής περιόδου και καθιστά πιθανά όλα τα ενδεχόμενα. Η συνέχιση της αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας δημιουργεί κατάσταση αστάθειας με απρόβλεπτες εξελίξεις. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ένδεχόμενο. Είμαστε σε πλήρη επιφυλακή».

Το Χρηματιστήριο και η κατάσταση της οικονομίας είναι το όχημα που ελπίζει ο κ. Κ. Καραμανλής ότι θα τον οδηγήσει στην εξουσία στην περίπτωση που οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δρομολογήσουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έτσι, λοιπόν, ετοιμάζεται να ρίξει όλα τα πυρά του προς αυτήν την κατεύθυνση. Και για να εμποδίσει ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, στο εξής θα επιτίθεται με τον ίδιο σκληρό τρόπο και στην εσωκομματική αντιπολίτευση του κυβερνώντος κόμματος, την οποία θα κατηγορεί για συνυπευθυνότητα. Αυτό το κεφάλαιο το άνοιξε πρώτη φορά χθες, τονίζοντας: «Δεν είναι μόνος υπεύθυνος ο Πρωθυπουργός. Έχουν τεράστιες ευθύνες και εκείνοι που στηρίζουν τις επιλογές του στις κλειστές συνεδριάσεις και τις αμφισβητούν στο γυαλί. Αλλά και εκείνοι που προσποιούνται ότι δεν ξέρουν, δεν βλέπουν και δεν ακούνε».

Κατά Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων τού κ. Κ. Σημίτη ώστε ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ να μην αφήσει να εδραιωθεί στην κοινωνία η άποψη ότι «υπάρχει καλό και κακό ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, οι επιτελείς της Ρηγίλλης επεξεργάζονται σενάρια εναντίον του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως ο καταλληλότερος να διαδεχθεί τον κ. Κ. Σημίτη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, ήταν χθες μία ακόμη φορά ιδιαίτερα επικριτικός προς τον κ. Κ. Σημίτη. «Υπάρχει κυβερνητικό και όχι πολιτικό κενό. Το ομολογεί ο Πρωθυπουργός και αυτό είναι πρωτοφανές. Καταγγέλλει την κυβέρνηση ως αδύναμη και αναποτελεσματική να διαχειριστεί τα προβλήματα του λαού. Και όμως, περιφρονεί τη Βουλή και τον λαό και στρέφεται σε κομματικά κονκλάβια και σε συνάξεις. Θέτει την κυβέρνηση σε κομματική ομηρεία και τον εαυτό του σε κηδεμονία. Οποιοδήποτε άλλος πρωθυπουργός θα είχε υποβάλει την παραίτησή του».

Για Παπαντωνίου

Ως προς τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου η Ν.Δ. έχει διαφοροποιήσει την τακτική της. Εδώ και έξι μήνες ζητούσε μέρα παρά μέρα την παραίτησή του, ενώ έχει καταθέσει και πρόταση μομφής εναντίον του. Ο στόχος της Ν.Δ. ήταν με αυτή την τακτική να δυσκολέψει τον κ. Κ. Σημίτη να τον αντικαταστήσει. Τώρα όμως, επειδή υπάρχει η βεβαιότητα στη Ν.Δ. ότι με τον ανασχηματισμό του Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα αλλάξει, τόσο ο κ. Γ. Αλογοσκούφης όσο και συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι «πλέον δεν αρκεί η αντικατάσταση Παπαντωνίου, διότι έχει απαξιωθεί στην αγορά. Η ευθύνη για την πορεία της οικονομίας βαρύνει τον Πρωθυπουργό και όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

«Εικονική πραγματικότητα»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη θερινή επίθεσή του στην κυβέρνηση δεν θα σταθεί μόνο στο Χρηματιστήριο. Θα μιλά διαρκώς για εικονική πραγματικότητα στην οικονομία, για τον κίνδυνο να ξεφύγει πολύ ο πληθωρισμός, ενώ θα κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, την κατάσταση στην Ολυμπιακή, καθώς και στις άλλες προβληματικές εταιρείες του δημόσιου τομέα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “