Καραμανλής: Εκλογές... εμμέσως

Μία ημέρα μετά τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη Ν.Δ., ο κ. Κ. Καραμανλής, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, ενώ επέμεινε στην άμεση απομάκρυνση του κ. Γ. Παπαντωνίου από την κυβέρνηση: «Οι πρωθυπουργοί δεν λογοδοτούν σε κομματικές συνάξεις. Λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο και τον λαό. Δεν απειλούν με εκλογές, παίρνουν αποφάσεις», είπε με έμφαση ο κ. Κ. Καραμανλής και με τη φράση αυτή ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ «έδειξε τον δρόμο της κάλπης στον κ. Κ. Σημίτη».

Αναφερόμενος στον κ. Γ. Παπαντωνίου τόνισε: «Το Χρηματιστήριο χρειάζεται επειγόντως ένα ισχυρό θεραπευτικό σοκ για να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Είναι ανάγκη να απαλλαγεί, έστω και τώρα, από τη σκιά τού κατ’ εξοχήν υπαίτιου υπουργού. Δεν αντέχει άλλο την αμηχανία και την αβεβαιότητα. Ζητεί κυβέρνηση και εισπράττει ακυβερνησία. Είναι τελικά το πρόβλημα».

Ένα βήμα πιο πέρα από τον κ. Κ. Καραμανλή προχώρησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ήταν κατηγορηματική, μιλώντας στον Φλας, για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Επειδή ο κ. Σημίτης κέρδισε τις εκλογές πριν από ενάμιση χρόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιούται σήμερα να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Οφείλει να προσφύγει, κατά την άποψή μου, στον λαό. Και ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος είναι κυρίαρχος».

Χαμηλοί τόνοι

Με μεγάλη δυσκολία συγκρατούνται στη Ρηγίλλης να μην πανηγυρίσουν με τα αποτελέσματα των δύο νέων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Ενίσχυσαν την πεποίθηση όλων στη Ρηγίλλης ότι το κόμμα μας θα είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ εδραίωσαν ακόμη περισσότερο την παντοδυναμία του κ. Κ. Καραμανλή», λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Πάντως, για μία ακόμη φορά, τηρήθηκαν οι οδηγίες του εκπροσώπου του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλου να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθούν οι πανηγυρισμοί των βουλευτών και των στελεχών. Η επίσημη γραμμή εκφράστηκε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος, αφού μιλάει για σαφέστατο μήνυμα της κοινωνίας μέσω των δημοσκοπήσεων, επισημαίνει: «Εντοπίζουμε τα σημεία στα οποία ο κόσμος απαιτεί να γίνουμε καλύτεροι και εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας. Δεν εφησυχάζουμε».

Πικρίες βουλευτών

Οι δημοσκοπήσεις όμως είχαν ένα ακόμη όφελος για τον κ. Κ. Καραμανλή. Κάλυψαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από τις εκλογές για την ανάδειξη της σκιώδους κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται προβληματισμένος, ενώ οι πικρίες βουλευτών είναι πολλές καθώς οι ηττημένοι θεωρούν ότι οι επιτελείς της Ρηγίλλης δεν τους βοήθησαν. Όσο για τις μεταξύ των βουλευτών σχέσεις; Χειρότερες δεν ήταν ποτέ. Δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι και τα 20 μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης είχαν δώσει τον λόγο τους στον κ. Γ. Βουλγαράκη πως θα τον ψηφίσουν, αλλά τον ψήφισαν μόνο 7. Αντίστοιχες υποσχέσεις είχε λάβει και ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ωστόσο για τον κ. Κ. Καραμανλή, όπως παραδέχονται συνεργάτες του, είναι ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία αποδυναμώθηκαν ικανά στελέχη, τα οποία ο ίδιος επιθυμούσε να αξιοποιήσει σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις αν κερδίσει τις εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “