Ν.Δ.: Άλλοι στον ήλιο κι άλλοι στη... σκιώδη

Την ώρα που οι μισοί υποψήφιοι για τη σκιώδη κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή πίνουν καφέ στο Κολωνάκι, οι άλλοι μισοί δίνουν σκληρή μάχη στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσουν μια θέση συντονιστή ή τομεάρχη, η οποία, όπως ελπίζουν, θα αποτελέσει διαβατήριο για την ενδεχόμενη υπουργοποίησή τους στο μέλλον.

Γιώργ. Βουλγαράκης, Μαρ. Γιαννάκου, Γιώργ. Αλογοσκούφης. Και οι τρεις, παρ’ όλο που θεωρούνται φαβορί, έχουν να αντιμετωπίσουν υπολογίσιμους αντιπάλους στα «υπουργεία» Ανάπτυξης, Υγείας και Εθνικής Οικονομίας που ­ αντίστοιχα διεκδικούν
Οι τυχεροί είναι εκείνοι που πηγαίνουν σε εκλογές χωρίς αντίπαλο και θα καταλάβουν ένα υψηλό κομματικό αξίωμα χωρίς να ιδρώσουν. Έτσι, υποψηφιότητά τους ισοδυναμεί με διορισμό. Πρόκειται για 25 από τους 71 συνολικά υποψηφίους για τις θέσεις των 6 συντονιστών «υπερυπουργών», 20 τομεαρχών «υπουργών» και των αναπληρωτών τους.

Προνομιούχοι

Στους 25 προνομιούχους υπάρχουν και τρεις υπερτυχεροί που προκαλούν τη ζήλεια όλων στη Ρηγίλλης. Είναι οι τρεις από τους έξι υπερτομεάρχες που καταλαμβάνουν μεγάλα αξιώματα. Πρώτη και καλύτερη η κ. Ντόρα Μπακογιαννη, που θα είναι μόνη υποψήφια για τον κύκλο Εξωτερικών και Άμυνας. Ο δεύτερος είναι ο κ. Βύρων Πολύδωρας, καθώς ουδείς διανοήθηκε να βρεθεί απέναντί του για τη θέση του υπερτομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Και ο τρίτος ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που είναι μόνος υποψήφιος συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων. Οι μεγάλοι άτυχοι τώρα για τα άλλα τρία σκιώδη υπερυπουργεία είναι:

* Η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Και οι δύο προβεβλημένα στελέχη πρώτης γραμμής, δίνουν σκληρή μάχη για συντονιστές Υγείας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον νικητή. Η εκτίμηση είναι πως όποιος κερδίσει, η νίκη του θα είναι πύρρειος.

* Ο Γιώργος Αλογοσκούφης που θεωρείται το φαβορί για το «υπερυπουργείο» Εθνικής Οικονομίας, έχει όμως δύσκολο αντίπαλο τον κ. Δ. Κωστόπουλο. Πρόκειται για τον βουλευτή Αρκαδίας, ο οποίος είναι παλιός φίλος του Μιλτιάδη Έβερτ αλλά και του Κώστα Καραμανλή και έχει πολλές συμπάθειες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει μάχη για να τον βοηθήσει.

* Ο κ. Γ. Βουλγαράκης, που μπορεί να θεωρείται από όλους φαβορί για τη θέση του «υπερυπουργού» Ανάπτυξης, έχει όμως αντίπαλο τον κ. Γ. Σαλαγκούδη, παλιό καραμανλικό βουλευτή.

Αρκετοί είναι οι τυχεροί και για τις 20 θέσεις των τομεαρχών και για τις 20 των αναπληρωτών τους. Για παράδειγμα, ο παλιός φίλος του κ. Κ. Καραμανλή, Ν. Νικολόπουλος, είναι μόνος υποψήφιος για τον τομέα Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Αδάμ Ραγκούζας για τον τομέα Οικονομικών, ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης για τον τομέα Δημόσιας Τάξης, ο κ. Αρ. Παυλίδης για τον τομέα Εξωτερικών, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος για τον τομέα Εθνικής Άμυνας ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος για τον τομέα Μακεδονίας Θράκης, ο Αθανάσιος Βαρίνος για τον τομέα Αιγίου, ο κ. Αθανάσιος Νάκος στον τομέα Ανάπτυξης, ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης στον τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Γιώργος Ορφανός στον τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού και η κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά στον τομέα Ολυμπιακών Αγώνων. Τα δίδυμα και τα τρίδυμα που θα συγκρουστούν για τις θέσεις των τομεαρχών είναι οι κ.κ. Ι. Λαμπρόπουλος και Αλ. Λυκουρέζος για τον τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι κ.κ. Απ. Ανδεουλάκος και Ν. Κατσαρός στον τομέα Δικαιοσύνης, ο Βασίλης Κορκολόπουλος, η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Σάββας Τσιτουρίδης για τον τομέα ΠΕΧΩΔΕ, οι κ.κ. Ευ. Μπασιάκος, Στ. Παπαδόπουλος και Ιορδ. Τζαμζής στον τομέα Γεωργίας, οι κ.κ. Θεοδ. Κασσίμης και Α. Λιάσκος στον τομέα Τουρισμού, οι κ.κ. Γιώργος Καλός, Τάσος Σπηλιόπουλος, ο Σπ. Ταλιαδούρος στον τομέα Παιδείας, οι κ.κ. Αθ. Γιαννόπουλος και Π. Μελάς στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, οι κ.κ. Γερ. Γιακουμάτος και Π. Παναγιωτόπουλος στον τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι κ.κ. Αναστ. Παπαληγούρας και Αθ. Χειμάρας στον τομέα Οικονομικών.

Τον επικαλούνται

Πάντως, οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή επέμεναν και χθες ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν ασχολείται με τη διαδικασία και έχει δώσει αυστηρές εντολές στο περιβάλλον του να μην παρέμβουν υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε αρκετούς υποψηφίους να επικαλούνται τον πρόεδρο για να εξασφαλίσουν σταυρούς συναδέλφων τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “