Καρέκλα για όλους πλην Άρη

«Βολεύτηκαν» όλοι πλην τριών. Ιστορικά στελέχη, παλιοί και νέοι βουλευτές, «καραμανλικοί» και «μητσοτακικοί», μετά και την αυριανή ψηφοφορία για την ανάδειξη της σκιώδους κυβέρνησης της Ν.Δ. βρήκαν μια θέση στη νεοδημοκρατική βεντάλια της κομματικής εξουσίας, την οποία ξεδιπλώνει διαρκώς εδώ και τέσσερις μήνες ο κ. Κ. Καραμανλής.

Οι τελευταίοι τρεις που έμειναν χωρίς κομματικό αξίωμα είναι ο Σταύρος Δήμας, ο Μιχάλης Λιάπης και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Και για τους δυο πρώτους όλα δείχνουν ότι έχει ο… Θεός. Δεν έχει όμως και για τον τρίτο. Ο άλλοτε παντοδύναμος έμπιστος συνεργάτης του προέδρου και εκπρόσωπος της Ν.Δ. μένει και αυτή τη φορά χωρίς ρόλο.

Για την «αποκατάσταση» των κ.κ. Σ. Δήμα και Μ. Λιάπη, ο κ. Κ. Καραμανλής εξαντλώντας την ευρηματικότητά του σκέφτεται να δημιουργήσει ένα ακόμη όργανο. Η πρόταση που έχει δεχθεί και επεξεργάζεται είναι να επισημοποιήσει τον περίφημο πρωινό καφέ. Δηλαδή να τον βαφτίσει ομάδα εργασίας για τον σχεδιασμό και την επικοινωνία και να ορίσει ως μέλη του τους κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Γ. Σουφλιά, Ντόρα Μπακογιάννη, Δ. Σιούφα, Π. Παυλόπουλο, Θ. Ρουσόπουλο, Σταύρο Δήμα και Μ. Λιάπη. Έτσι λοιπόν ο πρωινός καφές που λειτουργεί από το 1989 σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., και προσφάτως και στην Αρχιεπισκοπή, αποκτά επίσημο χαρακτήρα. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 9 το πρωί τα μέλη του νέου οργάνου θα συγκεντρώνονται στο γραφείο του προέδρου και θα σχεδιάζουν την πολιτική του κόμματος. Η πρωινή σύσκεψη θα γίνεται, όπως και σήμερα, με γαλλικό καφέ, χυμό πορτοκάλι και άφθονα τοστ που προσφέρει ο Γιάννης ο καφετζής ­ ο οποίος είναι ο μόνος από την πρωινή συντροφιά που βρίσκεται στην ίδια θέση, στη Ρηγίλλης, επί 10 συναπτά έτη.

Ο κ. Κ. Καραμανλής άρχισε να ανοίγει τη βεντάλια των κομματικών αξιωμάτων την άνοιξη. Πρώτα γιγάντωσε την Κεντρική Επιτροπή. Από 150 μέλη που είχε τα έφθασε 550. Έτσι πήραν αξίωμα κομματικό πολλά μεσαία στελέχη από την Αθήνα και την περιφέρεια. Ύστερα ανέδειξε γραμματέα τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, στενό φίλο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στην άλλη πλευρά. Μετά συγκρότησε το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρήκε θέση σε όλα τα ιστορικά στελέχη. Αύριο εκλέγει 6 σκιώδεις «υπερυπουργούς» (συντονιστές), 20 «υπουργούς» (τομεάρχες) και 20 αναπληρωτές τους και αμέσως μετά, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινώσει τη σύνθεση των μελών του πρωινού καφέ.

Έτσι ο μόνος από τους παλιούς και νέους φίλους του προέδρου που παραμένει εκτός Ρηγίλλης είναι ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Όσοι συνομιλούν με τον κ. Κ. Καραμανλή ορκίζονται ότι δεν έχουν καταλάβει πού οφείλεται ο πάγος που υπάρχει επί 11 μήνες στη σχέση των δυο παλιών στενών φίλων. Είναι ενδεικτικό ότι αυτό το διάστημα συναντήθηκαν μόνο για μία φορά στο γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή. Από τότε αντήλλαξαν μια τυπική χειραψία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα σενάρια που ακούγονται και αναπαράγονται είναι πολλά. Άλλοι λένε ότι η σχέση Καραμανλή – Σπηλιωτόπουλου έχει διαρραγεί οριστικά και άλλοι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τον αξιοποιήσει ξανά.

Πάντως κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι μολονότι ο κ. Κ. Καραμανλής για προφανείς λόγους συγκρότησε πολλά όργανα, δυο θα είναι τα σημαντικότερα στις συνεδριάσεις των οποίων θα συμμετέχει ό ίδιος, με στόχο την παραγωγή πολιτικής. Το ένα θα είναι οι συντονιστές «υπερυπουργοί» και το άλλο ο «πρωινός καφές». Και είναι αξιοσημείωτο ότι και στα δύο αυτά όργανα θα συμμετέχει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Κ Καραμανλής θέλει να καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι με την πρώην υπουργό πορεύονται μαζί και έχει τελειώσει η περίοδος της αντιπαλότητας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “