Ασκήσεις εκλογικής ετοιμότητας στη Ν.Δ.

«Πού είσαι εσύ; Χάθηκες… Μέρες έχω να δω ερώτησή σου… Για φέρε δυο τρεις αύριο από το γραφείο μας για να τις καταθέσουμε μέχρι το βράδυ στη Βουλή».

Είναι η φράση που ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Σιούφας «χρησιμοποιεί» κάθε πρωί όταν επικοινωνεί με τους βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να τους πιέσει να ενισχύσουν τη «βιομηχανία παραγωγής ερωτήσεων». Η «πίεση», βέβαια, έχει τα αποτελέσματά της: Μέσα σε τέσσερις ημέρες, από τη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησε το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, οι βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν περισσότερες από 100 ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό, αλλά κυρίως προς διάφορους υπουργούς, με τις οποίες ζητούν απαντήσεις «επί παντός επιστητού».

Από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τη διαμαρτυρία τοπικού συλλόγου ελαιοτριβέων της Μεσσηνίας.

Πολύ καλά κάνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ­ θα μπορούσε να πει κάποιος ­ που έστω και με καθυστέρηση έχουν ανεβάσει στο φουλ τις μηχανές και ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μόνον που ο λόγος δεν είναι αυτός, αφού οι ερωτήσεις αυτές δεν πρόκειται να συζητηθούν τους επόμενους τρεις μήνες.

Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα τρία Θερινά Τμήματα δεν ασχολούνται με το κοινοβουλευτικό έργο, αλλά μόνο νομοθετούν.

Κομματική ετοιμότητα

Π. Παυλόπουλος. Ζητεί συνεχώς ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή
Γιατί λοιπόν η Ρηγίλλης έχει κυριευθεί από αυτήν την πρεμούρα; Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. «Πάνω απ’ όλα η κομματική ετοιμότητα», λένε με χαμόγελο οι επιτελείς της Ρηγίλλης, οι οποίοι έχουν πάρει απόφαση να εφαρμόσουν κατά γράμμα «τις εντολές του προέδρου για τη θερινή περίοδο», οι οποίες προβλέπουν «ασκήσεις πυκνής τάξεως για όλους τους βουλευτές».

Οι εντολές για «εργασιοθεραπεία» έχουν προκαλέσει τόσο άγχος στους βουλευτές, ώστε οι περισσότεροι δεν έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους. Με άλλα λόγια, περιμένουν να δουν πότε θα «ξεκουραστεί» ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Εκτός όμως από τη «βιομηχανία ερωτήσεων», η «στρατιωτική λειτουργία» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας περιλαμβάνει ακόμη συχνή παρουσία στη Βουλή των βουλευτών της Ν.Δ., με την κατάθεση αιτήσεων για συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες σε επί μέρους άρθρα νομοσχεδίων που συζητούνται αυτήν την περίοδο στη Βουλή.

Το «έργο» αυτό έχει ανατεθεί ­ κατά κύριο λόγο ­ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αναζητεί καθημερινά τρόπο να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ενώ επιτίθεται με δριμύτητα σε όποιον υπουργό φέρνει κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή: «Το κόμμα μας θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής», δηλώνει ο ίδιος για να αιτιολογήσει τη θερινή «υπερδραστηριότητα».

Επιφυλακή για εκλογές

Ε. Μεϊμαράκης. Κάνει φροντιστήρια «πολιτικής επικοινωνίας» σε στελέχη
Αυτά όμως δεν συμβαίνουν μόνο μέσα στη Βουλή. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και όλα τα κομματικά στελέχη, ώστε η Ν.Δ. να μην αιφνιδιαστεί ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ αν το φθινόπωρο η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι και σεμινάρια «Πολιτικής Επικοινωνίας» γίνονται στα κομματικά στελέχη. Για παράδειγμα, σήμερα θα «καθήσουν στα θρανία» όλοι οι επικεφαλής των νομαρχιακών οργανώσεων και θα δεχθούν φροντιστήριο από τους κ.κ. Ε. Μεϊμαράκη και Θ. Ρουσόπουλο. Τα «θέματα» που θα τους απασχολήσουν είναι απλά.

Θα κληθούν να «διαγωνιστούν» στο αν και κατά πόσον μπορούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που εκτιμούν ότι η «επιθετική πολιτική και η αντιπαράθεση με ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων θα συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ε. Μεϊμαράκης συγκροτεί «εκλογική ομάδα κρούσης», που θα αρχίσει να «εργάζεται» από σήμερα σ’ εκείνες τις περιφέρειες όπου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε μικρά ποσοστά στις τελευταίες εκλογές.

Οι «περιοχές στόχευσης», όπως τις αποκαλούν στη Ρηγίλλης, είναι: Οι έξι μονοεδρικές, η Β’ Αθηνών και η Β’ Πειραιώς, αλλά και ορισμένες άλλες, οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», όπως η Ξάνθη και η Ροδόπη.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές οποιαδήποτε στιγμή. Ο αιφνιδιασμός θα ήταν σε άλλη περίπτωση ο μεγάλος μας αντίπαλος» δηλώνει με έμφαση ο κ. Ε. Μεϊμαράκης.

Στις μονοεδρικές

Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να στείλει κλιμάκια, μέσα στο καλοκαίρι, στις έξι μονοεδρικές περιφέρειες από τις οποίες κέρδισε μόνον την Ευρυτανία κι αυτό ­ όπως παραδέχονται όλοι ­ λόγω της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Μένουν οι Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Σάμος και Γρεβενά.

Ο μεγαλύτερος όμως «πονοκέφαλος» για την αξιωματική αντιπολίτευση ακούει στο όνομα «Β’ Αθηνών και Β’ Πειραιώς». Δύο περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά. Για παράδειγμα, στο Περιστέρι στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε 45,9% και η Ν.Δ. μόνον 31,2%.

Στην Καλλιθέα τα δύο κόμματα είχαν διαφορά σχεδόν εννέα μονάδες, ενώ στη Νέα Ιωνία η διαφορά έφθασε στις 17 μονάδες με προβάδισμα πάντα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Ρηγίλλης φοβούνται ότι αν η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κλείσει το μέτωπο του Ασφαλιστικού ­ που έχει «ζημιώσει» σε σημαντικό βαθμό το προφίλ του ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά στρώματα ­ οι διαφορές αυτές είναι πιθανόν να παραμείνουν και στις επόμενες εκλογές, με δυσμενείς συνέπειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία τη θερινή περίοδο θα κινηθεί σε δύο άξονες. Από τη μία σκοπεύει να ανεβάσει τους τόνους στη Βουλή επιδιώκοντας να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και από την άλλη θα κρατά χαμηλούς τόνους στην κοινωνία, με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους απ’ όλα τα κόμματα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “