«Υποστηρίζω την επιστροφή του Αβραμόπουλου»

Δύο μήνες μετά την επιστροφή στη Ν.Δ., ο κ. Γ. Σουφλιάς ανοίγει την πόρτα της Ρηγίλλης και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η έμμεση, πλην σαφής, πρόσκληση προς τον δήμαρχο από τον υπεύθυνο του Πολιτικού Σχεδιασμού και της στρατηγικής του κόμματος αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς γίνεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσκόπηση της MRB, η οποία δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ενώ εμφανίζει τη Ν.Δ. να είναι στην καλύτερη στιγμή της τα τελευταία χρόνια. «Την επιστροφή Αβραμόπουλου και την υποστηρίζω και δεν τη βλέπω απίθανη. Όμως είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο και την πολιτική πορεία που θα επιλέξει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Σουφλιάς, θέση με την οποία συμφωνούν πολλά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., που μιλούν με κάθε ευκαιρία για «ενιαία κεντροδεξιά παράταξη”. Ο Θεσσαλός πολιτικός βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της πολύχρονης πολιτικής του πορείας και δείχνει να το απολαμβάνει. Δεν είναι και λίγο να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολιτικός. «Αυτό αισθάνομαι ότι δικαιώνει την πολιτική διαδρομή, αλλά προσθέτει και ευθύνη απέναντι στους πολίτες», λέει ο ίδιος. Είναι γεγονός ότι Γιώργος Σουφλιάς ήταν πάντα δημοφιλής εντός και εκτός του κόμματός του. Είναι από τα λίγα στελέχη της Ν.Δ. που είχαν την αποδοχή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς. Η στάση που κράτησε όμως από την ημέρα που διεγράφη από τη Ν.Δ. και ο τρόπος με τον οποίο επέστρεψε ανέβασαν ακόμη περισσότερο τη μετοχή του στο χρηματιστήριο της πολιτικής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει να γνωρίζει τους πόντους που δίνει στο κόμμα η επιστροφή Σουφλιά και γι’ αυτό του ανέθεσε την πιο σημαντική Γραμματεία του. Παράλληλα ο κ. Γ. Σουφλιάς συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις για τη χάραξη της πολιτικής και όλοι πιστεύουν στη Ρηγίλλης πως αν το κόμμα τους κερδίσει τις εκλογές, θα αναλάβει ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά υπουργεία. Ο Γιώργος Σουφλιάς με τη συνέντευξή του, σήμερα, στα ”ΝΕΑ”, παίρνει θέση σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: τις δημοτικές εκλογές. Όταν ερωτάται για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την πρώην υπουργό, τονίζοντας: «Αν τελικά το αποφασίσει, γιατί όχι; Πρόκειται για ένα καταξιωμένο στέλεχος πρώτης γραμμής που θα μπορούσε να προσφέρει από οποιοδήποτε πόστο».

ΕΡ.: Πώς νιώθετε λοιπόν τώρα που γυρίσατε… στο σπίτι σας; Τελικά ποια παροιμία ισχύει στην περίπτωσή σας; Το “τέλος καλό, όλα καλά” ή “αν ραγίσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει”;
ΑΠ.: Νοιώθω όπως κάθε άνθρωπος που γυρίζει στο σπίτι του… πολύ καλά. Έχω πολύ καλή συνεργασία με όλους και δουλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Κοιτάμε μπροστά. Επομένως: «Τέλος καλό, όλα καλά».

ΕΡ.: Πάντως η σκληρή προεκλογική σας δήλωση που είχε στόχο τον κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του είχε δώσει την εντύπωση σε όλους μας ότι κλείνετε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Πείτε μου ειλικρινά, δεν υπήρξαν στιγμές που πιστέψατε ότι δεν θα περάσετε ξανά το κατώφλι της Ρηγίλλης;

ΑΠ.: Πράγματι υπήρχαν τέτοιες στιγμές. Σας θυμίζω όμως ότι η δήλωσή μου ήταν πολιτική και δεν είχε προσωπικές αναφορές. Εξηγούσε τη θέση μου για το πολιτικό σκηνικό και τους λόγους που με οδήγησαν να μην πολιτευθώ στις εκλογές του 2000.

ΕΡ.: Έχετε αναλάβει τον πιο σημαντικό τομέα για ένα κόμμα που βρίσκεται κοντά στην εξουσία: το πρόγραμμα και τη στρατηγική. Αυτό σημαίνει ότι είστε έτοιμος να επιμεριστείτε τις ευθύνες με τον κ. Καραμανλή, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καλό;

ΑΠ.: Νομίζω ότι έχω αποδείξει πως με οτιδήποτε ασχολούμαι, το κάνω με μεράκι και αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου. Είναι αυτονόητο ότι το ίδιο θα κάνω και σε αυτή την περίπτωση. Πάντως βλέπω απίθανο το ενδεχόμενο να μην είναι καλό το αποτέλεσμα για τη Ν.Δ.

Τρείς στόχοι

ΕΡ.: Αναφέρετε στο έντυπο που εκδώσατε, τα «Πολιτικά Κείμενα», ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο» και ότι η εκλογική νίκη δεν πρόκειται να σας χαριστεί. Πολλοί πιστεύουν όμως ότι το κόμμα σας κινείται χωρίς στρατηγική και συγκεκριμένη στόχευση.

ΑΠ.: Έχουμε μπροστά μας τρεις βασικούς στόχους: πρώτον, να ασκούμε σοβαρή, υπεύθυνη και δίκαιη αντιπολίτευση, δεύτερον, να ωθούμε την κυβέρνηση με κριτική και προτάσεις προς πολιτικές ωφέλιμες για τον τόπο και, τρίτον, να δουλέψουμε σκληρά για να πείσουμε ότι μπορούμε να γίνουμε αύριο μια πραγματικά καλή κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες.

Πιστεύω ότι η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει με την «πολιτική του ώριμου φρούτου». Στις δημοκρατίες υπάρχει πάντα αντίπαλος.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα εθισμένο στην εξουσία, και θα ενεργοποιήσει όλα τα καθεστωτικά αντανακλαστικά του. Εμείς πρέπει να αντιπαρατάξουμε έναν ξεκάθαρο, γενναίο πολιτικό λόγο με συγκεκριμένες και συγκροτημένες θέσεις. Πρέπει να πείσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ανταγωνισμού.
Η Ντόρα; Γιατί όχι. Θα μπορούσε να προσφέρει
ΕΡ.: Σχετικά με τη συζήτηση για τους υποψηφίους για τον Δήμο Αθηναίων, είστε της άποψης ότι η Ν.Δ. πρέπει να δώσει μάχη με κομματικό υποψήφιο ή με ένα πρόσωπο ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής; Για παράδειγμα, θα θέλατε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για δήμαρχο Αθηναίων;

ΑΠ.: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε μακριά από τις δημοτικές εκλογές, και αυτή την ώρα εμείς θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Οι δημοτικές εκλογές γίνονται ύστερα από 18 μήνες και την κατάλληλη στιγμή η Ν.Δ. θα πάρει τις αποφάσεις της, τόσο για την Αθήνα όσο και για τους υπόλοιπους δήμους. Αφού με ρωτάτε πάντως, θα σας πω ότι τα βασικά κριτήρια για να επιλεγεί κάθε υποψήφιος δήμαρχος είναι δύο: ποιος είναι αυτός που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και ­κυρίως­ ποιος είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία.

Όσο για την κ. Μπακογιάννη; Αν τελικά το αποφασίσει, γιατί όχι; Πρόκειται για ένα καταξιωμένο στέλεχος πρώτης γραμμής, που θα μπορούσε να προσφέρει από οποιοδήποτε πόστο.

Το ΚΕΠ

ΕΡ.: Υπάρχουν περιθώρια εκλογικής συνεργασίας με το ΚΕΠ; Ή μήπως θα βλέπατε πιθανή επιστροφή του κ. Αβραμόπουλου στη Ν.Δ.;

ΑΠ.: Περιθώρια εκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου δεν υπάρχουν, εξαιτίας του εκλογικού νόμου. Είναι γνωστό ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα αποτρέπει στις συνεργασίες των κομμάτων, γιατί εάν δύο κόμματα συνεργαστούν εκλογικά, θα χάσουν έδρες.

Την επιστροφή του κ. Αβραμόπουλου στη Ν.Δ. και την υποστηρίζω και δεν τη βλέπω απίθανη. Όμως είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο και την πολιτική πορεία που θα επιλέξει.

ΕΡ.: Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεστε ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Φαντάζομαι ότι αυτό σάς κάνει να νιώθετε δικαιωμένος με τις επιλογές σας.

ΑΠ.: Είναι γεγονός ότι η πρώτη θέση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για έναν πολιτικό. Όμως το σημαντικότερο για μένα είναι ότι την τελευταία δεκαετία είτε ως υπουργός είτε ως βουλευτής, ακόμα και την περίοδο που ήμουν εκτός Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβάνομαι ανάμεσα στους δημοφιλέστερους πολιτικούς. Αυτό αισθάνομαι ότι δικαιώνει την πολιτική μου διαδρομή, αλλά προσθέτει και ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

Πάντως η μεγαλύτερη δικαίωση για έναν πολιτικό είναι να μπορεί να προσφέρει έργο στον τόπο, και αυτή δεν έρχεται μέσα από την προσωπική δημοτικότητα, αλλά από την πραγματοποίηση των στόχων της παράταξης.
Δεν άλλαξα εγώ, ο Σημίτης άλλαξε τη στάση του
Για βαθιά κρίση στην κυβέρνηση μιλάει ο κ. Γ. Σουφλιάς και τονίζει ότι αυτό το ομολογεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την απόφαση να επισπεύσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα κατηγορεί τον κ. Κ. Σημίτη ότι έχει πάρει ολισθηρό δρόμο και φοράει πότε το κοστούμι του «εκσυγχρονιστή» και πότε του «εκσκαφέα του παρελθόντος».

ΕΡ.: Μετά την επιστροφή σας στη Ν.Δ. είστε ιδιαίτερα επιθετικός προς τον κ. Σημίτη. Κι όμως στο προηγούμενο διάστημα κάποιοι σάς έβλεπαν εν δυνάμει υπουργό του. Τι συνέβη, άλλαξαν οι καιροί ή αλλάξατε εσείς;

ΑΠ.: Ξέρετε καλά ότι ποτέ δεν ασκώ κριτική στα πρόσωπα, αλλά στις πρακτικές και στις πολιτικές. Δεν άλλαξαν οι καιροί ούτε η στάση μου απέναντι στον κ. Σημίτη, αλλά η δική του απέναντι στα πράγματα. Στο παρελθόν, μπορεί να διαφωνούσα με πολιτικές επιλογές του, όμως του αναγνώριζα ότι προσπαθούσε να μην παρασύρεται από τακτικές λαϊκισμού. Σήμερα, η δυσάρεστη για τον ίδιο πολιτική κατάσταση έχει οδηγήσει τον Πρωθυπουργό στον ολισθηρό δρόμο της παρελθοντολογίας, της οξύτητας και των διαχωριστικών γραμμών.

Να σας πω τι με πείραξε περισσότερο; Ότι πήγε στα νέα παιδιά του κόμματός του και αντί για όραμα τους προσέφερε διχαστικές αναφορές για τον Εμφύλιο! Και επίσης ότι μέσα στη Βουλή μάς είπε ότι τάχα η δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε το 1981.

Πείτε μου λοιπόν, εγώ έχω αλλάξει ή ο κ. Σημίτης; Αλλάζει κοστούμια ο Πρωθυπουργός και πότε φοράει αυτό του «εκσυγχρονιστή» και πότε αυτό του «εκσκαφέα του παρελθόντος». Αυτές οι τακτικές πληγώνουν και δημιουργούν αναχώματα στην πορεία του τόπου στον 21ο αιώνα. Η πολιτική έχει παιδευτικό χαρακτήρα και προπαντός αυτή του Πρωθυπουργού.

ΕΡ.: Πολλοί αναλυτές αποδίδουν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Η απορία μου είναι τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς στο Ασφαλιστικό;

ΑΠ.: Με ρωτάτε αν η Ν.Δ. θα χειριζόταν διαφορετικά το Ασφαλιστικό. Μα, πιστεύω, αν ήταν η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει σ’ αυτό το σημείο. Σας θυμίζω ότι το 1990 η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε το ασφαλιστικό σύστημα υπό κατάρρευση και προχώρησε με δύο νόμους, παρά το απεργιακό κύμα, σε ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δέσμη μέτρων εξασφάλιζε τη διάσωση, την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι δημιουργήθηκαν οι “άσπρες τρύπες” που στήριξαν και την είσοδό μας στην ΟΝΕ.

ΕΡ.: Η απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν μια σωστή κίνηση τακτικού ελιγμού;

ΑΠ.: Η απόφαση για έκτακτο συνέδριο και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι μια δημόσια ομολογία ότι υπάρχει βαθιά κρίση στην κυβέρνηση και ότι αμφισβητείται από τα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει με το Συνέδριο και υπό την πίεση διλημμάτων την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Τα προβλήματα όμως του τόπου υπάρχουν και δεν μπορούν να λυθούν από μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο και απλώς αναζητά στήριξη σε εσωκομματικές διαδικασίες. Το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στα όριά του. Τόσα χρόνια προσπαθεί αλλάζοντας πρόσωπα και τηρώντας τις εσωκομματικές του ισορροπίες να κρατηθεί στην εξουσία.

Η κυβέρνηση όμως είναι όλων των Ελλήνων και γι’ αυτό πρέπει να καταλάβει κάτι: όσο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά πολιτική κρίση που διέρχεται πότε με επικοινωνιακά παιχνίδια και πότε με εσωτερικές διαδικασίες, το έλλειμμα διακυβέρνησης διευρύνεται και το πληρώνει ο λαός. Βέβαια ξέρετε ότι στη δημοκρατία τα ελλείμματα δεν διατηρούνται για πολύ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “