... και ικανοποίηση στη Ν.Δ. που κρατάει χαμηλούς τόνους

Με δυσκολία συγκρατούνται στη Ρηγίλλης να μην πανηγυρίσουν μετά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ανάλογα ικανοποιημένα δείχνουν να είναι τα στελέχη του Συνασπισμού. Στον αντίποδα, ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ απέφυγαν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο, τονίζοντας ότι «ουδέποτε παίρνουν θέση σε τέτοιες δημοσκοπήσεις».

Οι επιτελείς και οι βουλευτές της Ν.Δ. ήταν συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους χθες, καθώς οι οδηγίες του προέδρου του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή «να κρατήσουν χαμηλούς τόνους» ήσαν σαφείς. Κύκλοι της Ρηγίλλης ωστόσο επισήμαναν πως «όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης μαρτυρούν ότι το κόμμα τους θα είναι η επόμενη κυβέρνηση». Και εξηγούσαν ότι για πρώτη φορά η MRB «δείχνει τη Ν.Δ. να προηγείται με τόσο μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ­ 9 μονάδες». Αλλά και στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας «είναι καταλυτική».

Το τείχος

Εκείνο όμως που χαροποιεί ιδιαίτερα τον κ. Κ. Καραμανλή και τους επιτελείς του, είναι ότι για πρώτη φορά από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. οι πολίτες τον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό από τον κ. Κ. Σημίτη. «Γκρεμίστηκε ένα τείχος που αποτελούσε για μας μόνιμο εμπόδιο. Τώρα πια ο δρόμος για την εξουσία είναι ανοιχτός», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Σκάι 100,4 FM, ο οποίος κάλεσε ψηφοφόρους και στελέχη του κόμματος να μην εφησυχάζουν, τονίζοντας: «Θα υποτιμούσαμε την κοινή γνώμη αν πιστεύαμε ότι ένα κόμμα που έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, έστω και σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, απλώς κάθεται και περιμένει την εξουσία».

Στη Ρηγίλλης πάντως, μολονότι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές, δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως αυτή η δημοσκόπηση ενεργοποιήσει «τα αντιδεξιά ανακλαστικά του κεντροαριστερού χώρου και αυτό συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δίνουν αυστηρές οδηγίες στα στελέχη του κόμματος να αποφεύγουν τις πανηγυρικές δηλώσεις.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος όμως από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εμφανίζεται και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στελέχη του ΚΕΠ επισημαίνουν ότι παρ’ όλο που το δίμηνο που πέρασε έριξαν το βάρος στα οργανωτικά ζητήματα και όχι στην παραγωγή πολιτικής, η δημοσκόπηση κατέδειξε πως υπάρχει ένας «σκληρός πυρήνας του κόμματος, της τάξης 8,5%, που αποτελεί τη μαγιά του ΚΕΠ, το οποίο σύντομα θα εμφανίσει αυξητικές τάσεις».

Μεγάλη έμφαση επίσης δίνουν στο ΚΕΠ στη δημοτικότητα του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός.

Από την άλλη, στο ΚΚΕ, αν και ορισμένα στελέχη του δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που το κόμμα τους εμφανίζεται με αυξητική τάση σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ωστόσο επισήμως αποφεύγουν να κάνουν κάποιο σχόλιο, υποστηρίζοντας την πάγια θέση τους ότι «τέτοιες δημοσκοπήσεις είναι αποπροσανατολιστικές».

Ανάπτυξη

Στον αντίποδα, η ηγεσία του Συνασπισμού θεωρεί ότι το ποσοστό που του δίνει η έρευνα της MRB είναι θετική ένδειξη και καλό σημάδι, καθώς δείχνει ότι «υπάρχει μια σταδιακή ανάπτυξη της επιρροής του ΣΥΝ, ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση του κόμματος του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου». Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ κ. Νίκος Βούτσης, σε δηλώσεις του στον Σκάι, υποστηρίζει ότι η έρευνα αποδεικνύει πως «ένα στοίχημα για τον ΣΥΝ κερδήθηκε, στοίχημα που είχαν βάλει και άλλοι χώροι για τους δικούς τους λόγους σε σχέση με την ύπαρξη και την προοπτική της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς στον τόπο μας».

Τέλος, στελέχη του ΔΗΚΚΙ δεν θέλησαν να αναφερθούν στη δημοσκόπηση, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Δημήτρης Τσοβόλας ουδέποτε σχολιάζει τέτοιες έρευνες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “