Πάγωσε τη δημαρχολογία

Πάγωσε τα σενάρια για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής.

Μιλώντας χθες στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει αυτό το ζήτημα πριν από το φθινόπωρο διότι ανησυχεί ότι υπάρχει κίνδυνος με την ονοματολογία να διχαστούν τα στελέχη της Ν.Δ. και να αλλάξει το κλίμα ευφορίας που επικρατεί σήμερα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αιφνιδιαστεί τον περασμένο μήνα όταν άνοιξε η συζήτηση για τις υποψηφιότητες, αλλά κυρίως αιφνιδιάστηκε με τη συνέντευξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στην οποία άφηνε ανοιχτό τον ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την Αθήνα. Μολονότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη και μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτα προβλήματα στο κόμμα. “Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει στα χέρια του το μαχαίρι και το πεπόνι. Είναι πανίσχυρος αρχηγός του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, άρα εκείνος θα κρίνει πότε είναι η ώρα να μιλήσει για τις εκλογές” λένε συνεργάτες του και προσθέτουν: “Το πρόβλημά μας δεν είναι η Αθήνα, διότι στον πρώτο Δήμο της χώρας, είτε με την Ντόρα Μπακογιάννη είτε με ένα άλλο προβεβλημένο πρόσωπο, όποτε και να ανακοινώσουμε την υποψηφιότητα, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε με μεγάλη άνεση. Αν όμως ανοίξουμε από τώρα το ζήτημα, οι δήμοι και οι νομαρχίες σε όλη τη χώρα θα μπουν στην ίδια λογική. Έτσι θα αλλάξουμε το κέντρο βάρους της πολιτικής μας σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο”. Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή λένε με βεβαιότητα ότι μπορεί η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος στις δημοτικές εκλογές να γίνει το φθινόπωρο, όμως ονόματα δεν πρόκειται να ακουστούν δημοσίως πριν από το τέλος του χρόνου.
Προειδοποίηση για τα φαινόμενα αλαζονείας
Αν το πρώτο θέμα που ενοχλεί τον κ. Κ. Καραμανλή αυτή την περίοδο είναι οι υποψηφιότητες, το δεύτερο είναι τα φαινόμενα αλαζονείας που παρατηρούνται ­ σε όλη την κομματική πυραμίδα της Ν.Δ. ­ το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του να προηγείται, με διαφορά, του ΠΑΣΟΚ. Η αλαζονεία αυτή ήταν διάχυτη και στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, κυρίως σε μεσαία στελέχη και χαμολόβαθμους παράγοντες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να προλάβει τη γιγάντωση αυτού του φαινομένου, το οποίο ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ θα ενεργοποιήσει και πάλι τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της κοινωνίας, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση κλείνοντας χθες τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. “Θέλω να κάνω μια αυστηρή προειδοποίηση και να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα αλαζονείας. Η εξουσία είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα και κρύβει πολλούς πειρασμούς. Θέλω να πω ότι σ΄ αυτό το σημείο θα είμαι αμείλικτος”, είπε με έμφαση και πρόσθεσε: “Τη σεμνότητα, τη σοβαρότητα και το ήθος της παράταξης κανείς ­ που μπορεί αύριο, ο μη γένοιτο, να θαμπωθεί από τα φώτα της δημοσιότητας ­ δεν μπορεί να τα βάλει σε κίνδυνο. Η συμπεριφορά όλων μας πρέπει να είναι υποδειγματική, κυρίως την επόμενη μέρα των εκλογών”.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επετέθη με δριμύτητα στον Πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο κ. Σημίτης θυσίασε την ουσιαστική ιδιότητα του Πρωθυπουργού για να επιβιώσει”. Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Η τακτική του κ. Καραμανλή θα είναι στο εξής να επιτίθεται προσωπικά στους υπουργούς που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά ώστε να δυσκολεύει τον κ. Κ. Σημίτη να τους αντικαταστήσει στην περίπτωση που κάνει τώρα ανασχηματισμό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “