Έβαλαν τον πήχυ χαμηλά

«Βρήκε τη φόρμα και την αυτοπεποίθησή του πάλι ο πρόεδρος». Το σχόλιο ανήκει σε ηγετικό στέλεχος της Ν.Δ. και έγινε το βράδυ της Δευτέρας, στο περιστύλιο της Βουλής, μετά την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή. Και αυτή ήταν η εκτίμηση σχεδόν όλων των βουλευτών, είτε είναι φίλοι του προέδρου είτε όχι.

Όσο για το επιτελείο του προέδρου στη Ρηγίλλης, πανηγύριζε μιλώντας για εντυπωσιακή εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ωστόσο παραδέχονται ότι αυτή είναι μια εκτίμηση μάλλον υπερβολική, και εξηγούν «ότι μπορεί να ήταν καλύτερος του Σημίτη σε ορισμένα σημεία ο Καραμανλής, όμως δεν κατάφερε να κερδίσει όλο το παιχνίδι και να πάρει τη ρεβάνς από την ήττα που είχε υποστεί πριν από ένα μήνα στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό». Την πραγματική εικόνα της προχθεσινής συζήτησης περιγράφει ένας παλαιός βουλευτής της Ν.Δ.: «Δεν ήταν ­λέει­ η καλύτερη εμφάνιση του κ. Καραμανλή ούτε η χειρότερη του κ. Σημίτη. Απλώς εμείς, μετά την ψυχρολουσία που πάθαμε στην προηγούμενη συζήτηση, αυτή τη φορά είχαμε τοποθετήσει τον πήχη χαμηλά, από τον φόβο ενός νέου αιφνιδιασμού. Δεν αιφνιδιαστήκαμε, η ομιλία του προέδρου μας ήταν καλή και έτσι λέμε “νικήσαμε”».

Η συζήτηση στη Βουλή κυριάρχησε και στη χθεσινή συνεδρίαση των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης. Τον πρόεδρο της Ν.Δ. συνεχάρη πρώτος ο κ. Γ. Σουφλιάς λέγοντάς του: «Ήταν πολύ καλή η εμφάνισή σου». Το ίδιο έκαναν και οι κ.κ. Δ. Σιούφας, Π. Παυλόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης. Ο κ. Κ. Καραμανλής, ικανοποιημένος από την πορεία του ίδιου και του κόμματός του, αναζητεί τώρα την επόμενη κίνηση με στόχο ­όπως εξηγούν οι συνεργάτες του­ να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της περιόδου και να καταστήσει σαφές στους πολίτες ότι εκείνος θα είναι ο νικητής των εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές. Μια πρώτη προσπάθεια επίδειξης της σιγουριάς του για τη νίκη θα κάνει το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. «Είμαστε η επόμενη κυβέρνηση» θα πει με έμφαση και θα καλέσει βουλευτές και στελέχη να μη χαλαρώσουν τη θερινή περίοδο.

Πάντως ορισμένα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν συμμερίζονται τη μεγάλη αισιοδοξία που υπάρχει αυτή ώρα στην ηγετική ομάδα, και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν: «Κινδυνεύουμε ακόμη μια φορά να διαπράξουμε το λάθος να υποτιμήσουμε ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ. Πολλές φορές το κυβερνών κόμμα μάς έχει εκπλήξει με τη δυνατότητα να ξεπερνά τις κρίσεις ενώ εμείς είμαστε επιρρεπείς στα λάθη. Και επειδή ακόμη μένει πολύ χρόνος μέχρι τις εκλογές, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συγκρατημένοι καθώς στην πολιτική το κλίμα αλλάζει από στιγμή σε στιγμή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “