Φοβού τον Χριστόδουλο

Ένα μήνα βασανίστηκε το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Κ. Καραμανλής μέχρι να αποφασίσει αν θα πρέπει ή όχι να υπογράψει στη λίστα της Ιεραρχίας.

Ο Κ. Καραμανλής υπέγραψε στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας για τις ταυτότητες χωρίς κάμερες, για ν’ αποφύγει τη μεγάλη δημοσιότητα. Τώρα εμφανίζεται και πάλι ενώπιος ενωπίω με το πρόβλημα, αν και θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον Χριστόδουλο
Τη μια μέρα πίστευε ότι είναι σωστό να προσέλθει στην «κάλπη του Χριστόδουλου» την άλλη σκεπτόταν ότι ίσως είναι λάθος. Μέχρι που ένα πρωί στη σύσκεψη των επιτελών του ένα κορυφαίο στέλεχος επικαλέστηκε το «μαγικό» επιχείρημα: «Μαθαίνω ότι θα υπογράψει ο Μητσοτάκης αυτές τις ημέρες στον Άγιο Σπυρίδωνα στο Παγκράτι. Πρόεδρε, πρέπει να προλάβεις ώστε να μη δώσεις την εντύπωση ότι σύρθηκες πίσω από τον επίτιμο». Ύστερα από δύο ημέρες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπέγραφε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χωρίς κάμερες, για να αποφύγει τη μεγάλη δημοσιότητα. «Ήθελε δηλαδή και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Σ’ αυτή την παροιμία περικλείεται και η πολιτική του προέδρου της Ν.Δ. για το θέμα των ταυτοτήτων. Από τη μια μεριά θέλει να διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εκκλησία, για να αποκομίζει εκλογικά οφέλη, και από την άλλη δεν θέλει να χάσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, τον οποίο ελπίζει κάποτε να προσεγγίσει για να κερδίσει τις εκλογές.

Πέρασαν σχεδόν επτά μήνες απο τότε, ο κ. Καραμανλής αποφεύγει να αναφέρεται συχνά στο ζήτημα, αλλά τώρα βρίσκεται και πάλι ενώπιος ενωπίω με το πρόβλημα. Η Ιεραρχία εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει τις περίπου 3.000.000 υπογραφές των πιστών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων και προφανώς αναμένει πως η Ν.Δ. θα μπει μπροστά για να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα. Αυτή τη φορά όμως οι «σκληροί» της Ιεραρχίας ίσως απογοητευθούν από την αδιάφορη στάση που θα συναντήσουν στη Ρηγίλλης. Και αυτό γιατί από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της Ν.Δ. Ο κ. Κ. Καραμανλής τον Σεπτέμβριο ήταν στη χειρότερη στιγμή του. Και οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των ταυτοτήτων ήταν ένα πρώτης τάξεως θέμα για να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Κ. Σημίτη. Σήμερα, ο κ. Κ. Καραμανλής είναι δυνατός. Έχει γύρω του όλα τα στελέχη του, δεν αμφισβητείται από κανέναν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. «Τώρα το θέμα των ταυτοτήτων για μας είναι ένα βάρος από το οποίο πολύ θα θέλαμε να απαλλαγούμε», λένε ορισμένα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Ό,τι είχαμε να κερδίσουμε από το θέμα, αυτό το κερδίσαμε, και ό,τι είχε να χάσει η κυβέρνηση, το έχασε. Η Ν.Δ. εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση του λεγόμενου μεσαίου χώρου, δηλαδή κεντρογενών ψηφοφόρων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές. Μια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων θα φέρει στο προσκήνιο ακραίες φωνές βουλευτών της Ν.Δ. και θα δώσει στον κ. κ. Σημίτη την ευκαιρία που αναζητά, για να μιλήσει για διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στους εκσυγχρονιστές και αναχρονιστές της κοινωνίας». Άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. που από την πρώτη στιγμή είχαν διαφωνήσει με την επίσημη κομματική γραμμή για το θέμα των ταυτοτήτων και είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από την Ιεραρχία, τώρα προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και υποστηρίζουν: «Είναι καιρός να πάρουμε αποστάσεις από τους «σκληρούς» της Εκκλησίας διότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε ό,τι έχουμε κερδίσει το τελευταίο διάστημα. Η τελευταία παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για τις αμβλώσεις οδηγεί ολοταχώς στο παρελθόν, ενώ προκαλεί θυμηδία σε πολλούς ανθρώπους που θέλουμε να προσεγγίσουμε».

Μ’ αυτά τα δεδομένα η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. σκοπεύει προς το παρόν να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να περιοριστεί στη θέση που εκφράστηκε χθες από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π. Παυλόπουλο, ο οποίος είπε: «Η Ν.Δ. δεσμεύεται όπως όταν αναλάβει την εξουσία θα θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες θα είναι προαιρετική». Παράλληλα, τα στελέχη της Ν.Δ. θα επαναλαμβάνουν ότι η βασική διαφωνία τους με την κυβέρνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα και η αλαζονική της συμπεριφορά απέναντι στην Εκκλησία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “