Το... χρυσό κλειδί της Ντόρας

Ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ντόρας θα καθορίσει και τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να βρεθεί πρόσωπο ευρείας αποδοχής από τον κεντροαριστερό χώρο, που να αντιπαρατεθεί με πιθανότητες νίκης απέναντι στην πρώην υπουργό, σε ένα δήμο που η Ν.Δ. έχει ούτως ή άλλως υπεροχή
To «κλειδί» των δημοτικών εκλογών κρατά στα χέρια της η Ντόρα Μπακογιάννη. Η απόφασή της αν θα διεκδικήσει ή όχι το Δήμο της Αθήνας θα ανοίξει το παιχνίδι και θα δρομολογήσει εξελίξεις σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιτελείς της Ρηγίλλης και συμφωνούν μαζί τους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αφού είναι κοινή η εκτίμηση ότι οι κινήσεις τού ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα θα καθορίσουν και τις κινήσεις του άλλου.

Είναι γεγονός ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον Δήμο της Αθήνας, άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού. Ενώ μέχρι εκείνη την ώρα ο προβληματισμός ήταν αν η Ν.Δ. θα επιλέξει υποψήφιο με υπερκομματική στήριξη ή θα προτιμήσει μια καθαρά κομματική λύση, όπως ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ηγεσία και στελέχη του κόμματος αιφνιδιάστηκαν όταν την άκουσαν να λέει ότι την ενδιαφέρει η Αθήνα και δεν αποκλείει την υποψηφιότητά της.

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι, πλέον, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν μπορεί, ακόμη και αν το ήθελε, να την προσπεράσει. «Θα πρέπει, όταν έρθει η ώρα να επιλέξει υποψήφιο για την Αθήνα, να ξεκινήσει από εκείνη και να τη ρωτήσει αν όντως επιθυμεί να κατέλθει στο στίβο των δημοτικών εκλογών. Αν του απαντήσει θετικά, αμέσως πρέπει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της». Τα ίδια στελέχη λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα είχε λόγο να μη θέλει μια τέτοια εξέλιξη, και εξηγούν: Πρώτον, έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει με ευκολία το δήμο, δεύτερον, θα ισχύει το δόγμα της περιόδου Μητσοτάκη – Έβερτ, που λέει: «Αν κερδίσει η Ντόρα, κερδίσαμε όλοι· αν χάσει, έχασε μόνη της». Και, τρίτον, θα έχει βγάλει από το κεντρικό παιχνίδι την πιο σημαντική, ίσως, εσωκομματική του αντίπαλο. Πάντως, ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη θα καθορίσει και τις κινήσεις τους ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να βρεθεί πρόσωπο ευρείας αποδοχής από τον κεντροαριστερό χώρο, που να αντιπαρατεθεί με πιθανότητες νίκης απέναντι στην πρώην υπουργό, σε ένα δήμο που η Ν.Δ. έχει, ούτως ή άλλως, υπεροχή.

Το ερώτημα, ωστόσο, τι θα κανει τελικά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει απαντηθεί στη Ρηγίλλης, διότι δεν το έχει απαντήσει ούτε η ίδια στον εαυτό της της. Φίλοι και συνεργάτες της λένε ότι μετά το φθινόπωρο θα εκτιμήσει την πολιτική συγκυρία και θα σταθμίσει τι είναι αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τα μελλοντικά πολιτικά της σχέδια. Οι άσπονδοι φίλοι της υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους που θα την οδηγούσαν να διεκδικήσει την Αθήνα, θα ήταν η βεβαιότητα ότι ο Κ. Καραμανλής θα κερδίσει με μεγάλη άνεση τις εκλογές, άρα, θα είναι για αρκετά χρόνια ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο κόμμα. Οι φίλοι της απαντούν σε αυτές τις επικρίσεις ότι «αν η Ν.Δ. νικήσει, η Ντόρα έχει κάθε λόγο να είναι στο κόμμα, διότι σίγουρα θα καταλάβει σημαντικό υπουργείο, και είναι από τα στελέχη που θα βγάλουν κάστανα από τη φωτιά».

Ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει για το δήμο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όλοι συμφωνούν στη Ν.Δ. ότι, με την κίνησή της να δηλώσει παρούσα για την Αθήνα, κατάφερε και πάλι σε λίγα 24ωρα να είναι το πρόσωπο προς το οποίο έχουν στραμμένη την προσοχή τους και τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς, όπως έχουν τουλάχιστον μέχρι σήμερα τα πράγματα, εξαρτάται από την ίδια να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ή όχι το δήμο.

Στην περίπτωση, τώρα, που η Ντόρα Μπακογιάννη αποφασίσει να μην περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κ. Καραμανλής θα πρέπει να επιλέξει υποψήφιο ο οποίος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά με σημαντική διαφορά, ώστε να μπορούν να λένε ο ίδιος και τα στελέχη του ότι το κόμμα δεν υπέστη καμία ζημιά από την απώλεια του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ιστορικά στελέχη που έχουν μιλήσει και δημοσίως, καθώς και βουλευτές της Ν.Δ., πιστεύουν ότι «μια πολύ καλή υποψηφιότητα θα μπορούσε να ήταν αυτή του κ. Ν. Χατζηνικολάου, στην περίπτωση που ο ίδιος θα επιθυμούσε να είναι μόνο υποψήφιος της Ν.Δ.». Αν και αυτό το σενάριο δεν «περπατήσει», τότε επικρατέστερος μέχρι αυτή την ώρα υποψήφιος της Ν.Δ. είναι ο κ. Γ. Βουλγαράκης. Πληροφορίες που κατά καιρούς θέλουν τον κ. Θ. Ρουσόπουλο να είναι υποψήφιος δήμαρχος δεν ισχύουν, καθώς τόσο ο ίδιος ο εκπρόσωπος όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζουν με έμφαση ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». Ο κ. Κ. Καραμανλής, πάντως, αποφεύγει να μιλήσει ακόμη και στους πιο στενούς συνεργάτες του για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να κινηθεί στον πρώτο δήμο της χώρας. Όλοι συμφωνούν ότι την απόφαση θα τη λάβει μόνος του, και κάθε φορά που τον ρωτούν, περιορίζεται να τους πει ότι μετά τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος να μιλήσει για το θέμα αυτό.

Και μπορεί για την Αθήνα να μην είναι έτοιμος ο κ. Κ. Καραμανλής, έχει όμως λάβει τις αποφάσεις του για τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, όπου θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι κ.κ. Β. Παπαγεωργόπουλος και Χρ. Αγραπίδης αφού, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα χέρια του, κερδίζουν και πάλι τους δήμους. Στόχος τού κ. Κ. Καραμανλή είναι η μάχη στα μεγάλα αστικά κέντρα να είναι καθαρά πολιτική. Και δεδομένου ότι η Ν.Δ. έχει προβάδισμα σε αυτές τις πόλεις έναντι του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί οι δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν «πρόκριμα νίκης» για τις εθνικές εκλογές. Στην υπόλοιπη χώρα, η Ν.Δ. θα επιδιώξει συνεργασίες, θα στηρίξει και υποψηφίους της Αριστεράς, και σύνθημά της θα είναι ότι η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. δίνει μεγάλο βάρος σε αυτή την αναμέτρηση, που την αποκαλούν στη Ρηγίλλης «πρόβα νίκης», και οι εντολές του κ. Κ. Καραμανλή είναι σαφείς. «Οι κινήσεις μας», λέει, «πρέπει να είναι προσεκτικές. Να αποφευχθούν λάθη και παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν τη Ν.Δ. σε θέση άμυνας, ακόμη και στο μικρότερο δήμο της χώρας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “