Τρεις φίλοι σε θέσεις - κλειδιά

Τρεις έμπιστους φίλους, στενούς συνεργάτες του και στελέχη της σκληρής καραμανλικής πτέρυγας τοποθετεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις πιο σημαντικές γραμματείες του κόμματος, που είναι το Οργανωτικό, το Συνδικαλιστικό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Κ. Καραμανλής χθες το βράδυ διόρισε τον παλιό του φίλο από τη Θεσσαλονίκη κ. Γ. Τουσιάκη (φωτό αριστερά) στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού, την οποία κατέχει σήμερα ο κ. Άγγ. Μοσχονάς
Με την απόφασή του αυτή, ο κ. Κ. Καραμανλής προχωρεί σε μια νέα επίδειξη ισχύος, φέρνει όμως πάλι στο προσκήνιο τις μεγάλες εσωκομματικές διαφορές που υπάρχουν στη Ρηγίλλης, σε μια στιγμή που πολλοί πιστεύουν ότι το κόμμα μπαίνει σε τροχιά εξουσίας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς η ηγεσία της Ν.Δ. παραβιάζει το ασυμβίβαστο του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και του επικεφαλής γραμματείας, που η ίδια θεσμοθέτησε μόλις πριν από δύο μήνες.

Χθες το βράδυ διόρισε τον παλιό του φίλο από τη Θεσσαλονίκη κ. Γ. Τουσιάκη στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού, την οποία κατέχει σήμερα ο κ. Άγγ. Μοσχονάς. Ο κ. Γ. Τουσιάκης ήταν μαζί με τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο οι πιο έμπιστοι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του. Σύντομα όμως οι στενοί φίλοι τού προέδρου διαφώνησαν και συγκρούστηκαν. Νικητής αναδείχθηκε τότε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και ο Γ. Τουσιάκης οδηγήθηκε σε αναγκαστική παραίτηση από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του κόμματος και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε διαταράξει σχέσεις όμως μόνο με τον τότε εκπρόσωπο, αλλά και με ορισμένα κορυφαία στελέχη, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι έμπιστοι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές δεν κρατούσαν τις αναγκαίες ισορροπίες με τα πρόσωπα της παλιάς φρουράς και τη μητσοτακική πτέρυγα. Τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής αποφάσισε να κάνει πάλι «δεξί του χέρι» τον κ. Γ. Τουσιάκη, ο οποίος έχει εκλεγεί και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα τοποθέτησε γραμματέα Συνδικαλιστικού ένα άλλο πρόσωπο, έμπιστο των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, τον οδοντίατρο κ. Τάκη Κοντό. Μετά το καλοκαίρι εξάλλου σχεδιάζει να αναθέσει την πιο σημαντική για την ερχόμενη περίοδο Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον επίσης φίλο του και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Ε. Ζαγορίτη.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής με την απόφασή του να τοποθετήσει έμπιστους φίλους του και «σκληρούς» καραμανλικούς στις κρίσιμες γραμματείες παραβιάζοντας το ασυμβίβαστο, θέλει να πετύχει δύο πράγματα. Πρώτον, επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι το σημαντικό μερίδιο της εξουσίας στο κόμμα το διαχειρίζεται μόνος του. Δεύτερον, να καθησυχάσει τους καραμανλικούς που τον κατηγορούν ότι επέλεξε «για νούμερο δύο» τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Κ. Μητσοτάκη. Πάντως, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης λέει ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τοποθετήσει ο πρόεδρος στις κρίσιμες θέσεις.

Μάλιστα, με τους κ.κ. Ζαγορίτη και Κοντό διατηρεί και φιλικές σχέσεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον κ. Γ. Τουσιάκη, τον οποίο υποδέχεται στη Ρηγίλλης με αδιαφορία, όπως χαρακτηριστικά λένε οι φίλοι του. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης εκτιμούν ωστόσο ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, μολονότι δεν πρόκειται ουδείς να αμφισβητήσει δημοσίως τις αποφάσεις του, δεν χρειαζόταν αυτή την ήρεμη περίοδο μια νέα επίδειξη της εξουσίας και της δύναμής του. Και προβλέπουν ότι σύντομα, με κάποια ασήμαντη αφορμή, θα ξεσπάσουν νέες εσωκομματικές συγκρούσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “