Γέφυρες Καραμανλή

Συνεργασίες με προσωπικότητες που δεν ανήκουν μέχρι σήμερα στη Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να επιδιώξει ο κ. Κ. Καραμανλής στις εθνικές εκλογές, ενώ δείγμα γραφής για τα ανοίγματα που επιχειρεί προς το Κέντρο και την Αριστερά θα δώσει στις δημοτικές εκλογές. Σ’ αυτές πρόκειται να στηρίξει υποψηφίους τους οποίους θεωρεί ότι είναι ικανοί ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται. Το μόνο θέμα που μένει ακόμη ανοιχτό στη Ρηγίλλης ως προς τις συνεργασίες είναι αν αυτές θα επιδιωχθούν και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η αρχική άποψη ήταν ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη η Ν.Δ. θα έπρεπε να διεκδικήσει τους δήμους με μονοκομματικούς υποψηφίους αφού και στις δύο μεγάλες πόλεις μπορεί μάλλον με ευκολία να κερδίσει τη μάχη. Μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση όμως, στην οποία πολίτες προκρίνουν για την Αθήνα υπερκομματικούς υποψηφίους, υπάρχει έντονος προβληματισμός μεταξύ των κορυφαίων στελεχών για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα σ’ αυτήν την αναμέτρηση. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. δηλώνουν ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, τονίζουν δε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το φθινόπωρο. Δηλαδή σχεδόν 10 μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Στη Ν.Δ. πάντως χαρακτηρίζεται “ιδανικό μοντέλο” προεκλογικής και μετεκλογικής συνεννόησης η συνεργασία της με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Μάλιστα η ηγεσία της Ν.Δ. επιθυμεί να επαναληφθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο η συνεργασία αυτή και στις προσεχείς εκλογές. Και πιθανότατα θα συμβεί καθώς ο κ. Στ. Μάνος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να διαλύσει το κόμμα και να διαπραγματευθεί την ένταξη στις τάξεις της Ν.Δ. “Έχουμε βρει την ησυχία μας. Διατυπώνουμε ελεύθερα τις απόψεις μας. Χωρίς το άγχος αν αυτό που θα πούμε θα είναι σύμφωνο με τις απόψεις της Ρηγίλλης. Πολλές φορές οι θέσεις βρίσκονται κοντά με εκείνες της Ν.Δ., αλλά και όταν διαφέρουν βοηθούν τον πολιτικό διάλογο εντός και εκτός της Ν.Δ.”, λένε οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Αλλά και ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος. “Καλύτερες σχέσεις από αυτές που έχει σήμερα ο πρόεδρος με τον κ. Στ. Μάνο δεν είχε ποτέ άλλοτε”, λένε οι συνεργάτες του και προσθέτουν: “Και συμβαίνει αυτό διότι τώρα και οι δύο λειτουργούν χαλαρά και έτσι η σχέση τους είναι υγιής”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με κάθε ευκαιρία στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνει ότι εκτιμά τον κ. Στ. Μάνο για την ευθύτητα με την οποία διατυπώνει τις θέσεις του. Και είναι ενδιαφέρον ότι το ίδιο έλεγε και την περίοδο που τον είχε διαγράψει. Θεωρεί ακόμη ότι η παρουσία του θα ήταν σημαντική σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. Προτιμά όμως και εκείνος να μην τον έχει στις τάξεις του κόμματος αλλά να συνεργάζονται διότι “ο απόλυτος τρόπος που διατυπώνει πολλές φορές τις απόψεις στην τηλεόραση δημιουργεί αρνητικά ανακλαστικά στα λαϊκά στρώματα τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ.”.

Πολλά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η συνεργασία της Ν.Δ. με το κόμμα των Φιλελευθέρων δεν αποκλείεται να αποτελέσει μοντέλο για ενδεχόμενη προεκλογική συνεργασία με το κόμμα του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Και αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στη Ρηγίλλης. Κορυφαία στελέχη που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργούν τόσο ο κ. Κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος υποστηρίζουν ότι για να υπάρξει αυτή η συνεργασία πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: “Η πρώτη είναι οι δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του ο κ. Κ. Καραμανλής να δείχνουν ότι η μάχη της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί στο νήμα, όπως συνέβη και στην προηγούμενη αναμέτρηση. Η δεύτερη προϋπόθεση που αφορά τον δήμαρχο είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να έχει πειστεί ότι το κόμμα του δεν θα περάσει το 5%”. Τα ίδια στελέχη λένε με τρόπο κατηγορηματικό πως εάν αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν συντρέξουν, οι σχέσεις Καραμανλή – Αβραμόπουλου είναι τόσο ψυχρές που ουδείς από τους δύο θα επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον άλλον.

Ανεξαρτήτως πάντως αν θα υπάρξει συνεργασία της Ν.Δ. με το ΚΕΠ, ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται αποφασισμένος να διευρύνει το κόμμα. Τι σημαίνει αυτό; Θα επιδιώξει συνεργασίες με προσωπικότητες που δεν ανήκουν στη Ν.Δ. για να σηματοδοτήσει με αυτό τον τρόπο ότι πιστεύει σ’ ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Τα πρόσωπα αυτά εφόσον βρεθούν και είναι πρόθυμα να μπουν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα χρησιμοποιηθούν και σε σημαντικές θέσεις αν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές. Για να πετύχει βεβαίως αυτό που έχει στο μυαλό του και πιστεύει ο κ. Κ. Καραμανλής είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να έρθει σε σύγκρουση με στελέχη του κόμματος που θέλουν τη διατήρηση των διαχωριστικών γραμμών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “