Ενώπιος ενωπίω με την Αθήνα

Άνοιξε για τα καλά το παιχνίδι των δημοτικών εκλογών για την Αθήνα, 17 μήνες πριν στηθούν οι κάλπες. Μια δημοσκόπηση, από την οποία προέκυψε ότι οι πολίτες στην πλειονότητά τους προτιμούν πρόσωπα κοινής αποδοχής και όχι κομματικά στελέχη, αιφνιδίασε τα επιτελεία της Ρηγίλλης και του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία αναπροσαρμόζουν τώρα τη στρατηγική τους.

Νίκος Χατζηνικολάου. Ο γνωστός δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, κρατά τα χαρτιά του κλειστά
Η πίεση για λήψη απόφασης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τα ίδια τα στελέχη τους, τα οποία σπεύδουν να προτείνουν τη στήριξη του κ. Νίκου Χατζηνικολάου ως υπερκομματικού υποψηφίου για τον πρώτο δήμο της χώρας!

Πάντως, ο γνωστός δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Αποφεύγει να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τον δήμο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πει ξεκάθαρα την άποψή του μόλις πάρει θέση κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η Ολυμπιάδα

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πιθανό το κυβερνών κόμμα να στηρίξει την υποψηφιότητα Χατζηνικολάου ως υπερκομματική. Ήδη ορισμένοι υπουργοί, που δεν έχουν μιλήσει δημοσίως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους προεξοφλούν αυτή την προοπτική, λέγοντας ότι μόνο ένας δήμαρχος που θα εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία και υπερκομματική στήριξη μπορεί να είναι ο δήμαρχος της Ολυμπιάδας. Η δήλωση του γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του κ. Κ. Σημίτη, κ. Μιχάλη Νεονάκη, είναι σαφής. Ο κ. Μ. Νεονάκης επανέλαβε, όπως διευκρίνισε, παλαιότερη θέση του, σύμφωνα με την οποία: «Υποψηφιότητες εν όψει και του 2004, οι οποίες μπορεί να συγκεντρώσουν την αποδοχή ακόμη και από όλα τα κόμματα, δεν πρέπει να αποκλειστούν». Για υπερκομματική υποψηφιότητα η οποία θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μίλησε και ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Ανωμερίτης.

Την ίδια ώρα, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Χατζηνικολάου. Πρώτος πήρε τη σκυτάλη ο κ. Κ. Κουλούρης και ακολούθησε ο Γιώργος Λιάνης, ενώ με πολύ θετικό τρόπο μίλησε για τον κ. Ν. Χατζηνικολάου ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου. «Είναι από τους έγκριτους και σοβαρούς δημοσιογράφους που εδώ και 18 χρόνια ­ γιατί έτυχε να τον ζήσω από την αρχή της καριέρας του ­ έχει ταυτιστεί με την αξιοπιστία των κινήσεών του. Άρα, θα έλεγα ότι πριν ο ίδιος τοποθετηθεί, δεν είναι όμορφο για κανέναν να σχολιάζει για λογαριασμό του την κίνησή του ή τις αποφάσεις του». Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος είπε ότι ο «κ. Χατζηνικολάου είναι επιτυχημένος επαγγελματίας και το έχει αποδείξει με την αναγνώρισή του όλα αυτά τα χρόνια». Με καλά λόγια για τον κ. Ν. Χατζηνικολάου μίλησε και ο κ. Τ. Χυτήρης.

Υπάρχουν όμως και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που διαφωνούν με τις υπερκομματικές υποψηφιότητες. Όπως το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Τόνια Αντωνίου και ο γραμματέας της Νεολαίας κ. Θ. Μωραΐτης, οι οποίοι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ζήτησαν να «σταματήσει η συζήτηση με τις δήθεν υπερκομματικές υποψηφιότητες που είναι αντίθετες με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ». Άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητας Χατζηνικολάου δεν συνεπάγονται και τη λήψη απόφασης.

Μετά Δ. Αβραμόπουλο

Στη Ν.Δ. προς το παρόν επισήμως αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε: «Οι δημοτικές εκλογές αργούν ακόμη και η Ν.Δ. δεν θα ασχοληθεί με το ζήτημα πριν από τέλος του χρόνου», λένε οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή. Ορισμένοι βουλευτές επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Δήμο της Αθήνας, άρα δεν έχει λόγο να στηρίξει υπερκομματικό υποψήφιο και τονίζουν: «Ευχής έργον θα ήταν ο κ. Ν. Χατζηνικολάου να είναι μόνο δικός μας υποψήφιος. Διότι θα εκλεγεί με υψηλό ποσοστό και θα δείξουμε ότι μπορούμε και χωρίς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να κυριαρχούμε εκλογικά στην πρωτεύουσα. Δεν έχουμε λόγο μια σχεδόν βέβαιη νίκη μας να τη μοιραστούμε με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναζητά τώρα υπερκομματικό υποψήφιο για να μη χρεωθεί και πάλι μια μεγάλη ήττα στην Αθήνα».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ωστόσο δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. Αντίθετα, εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις να προλάβουν το κόμμα τους. «Εφόσον το θέμα εκ των πραγμάτων έχει ανοίξει, πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων πριν το ΠΑΣΟΚ μάς φέρει σε δύσκολη θέση με μια εντυπωσιακή κίνηση, όπως συνέβη με την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τότε μίλησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ, εμείς για να μην ταυτιστούμε αναζητούσαμε άλλη λύση για καιρό και στο τέλος αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε τον κ. Στεφανόπουλο». Και προσθέτουν: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη δυναμική που έχει ο κ. Ν. Χατζηνικολάου, έτσι όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, είναι βέβαιον ότι θα κερδίσει τις εκλογές αν η υποψηφιότητά του στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΚΕΠ. Και είναι δύσκολο να βρεθεί πρόσωπο από τη Ν.Δ. που να έχει πιθανότητες να κερδίσει ως μονοκομματική υποψηφιότητα. Η Γιάννα Αγγελοπούλου, που εμφανίζεται επίσης να είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφια, αλλά και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ήθελε να διεκδικήσει τον δήμο, είναι προφανές ότι δεν θα δεχόταν να είναι υποψήφια στηριζόμενη μόνο από ένα κόμμα».

Ο Μ. Έβερτ

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος μίλησε πρώτος από το κόμμα του επισημαίνοντας: «Ο κ. Χατζηνικολάου έχει όλες τις δυνατότητες να δημιουργήσει έργο στον Δήμο της Αθήνας σε μια περίοδο δύσκολη, διότι θα έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις πλάτες του δημάρχου Αθηναίων. Μακάρι να αποδεχθεί αυτή την πρόταση, η οποία δεν προήλθε από εμένα».

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η δήλωση του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη. «Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ρόλος του δημάρχου Αθηναίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι μια σημαντική υποψηφιότητα». Αλλά και ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης είπε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτό που προτείνουν οι πολίτες. Είναι πετυχημένος στη δουλειά του και θα είναι μια καλή υποψηφιότητα».

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας με έμφαση: «Η φημολογούμενη υποψηφιότητα του κ. Ν. Χατζηνικολάου, ενός διαπρεπούς δημοσιογράφου με καταγεγραμμένη θετική πορεία και στη ζωή και στην κοινωνία, θα ήταν κάτι το ιδιαίτερα θετικό».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “