Μουδιασμένοι οι βουλευτές της Ν.Δ.

Μόνο λίγες ώρες κράτησε η χαρά των κορυφαίων στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Κάπα Ρισέρτς. Μια δημοσκόπηση που πρώτη φορά έδινε “τόσον αέρα στα πανιά της Ν.Δ.”, κατά την έκφραση επιτελικών στελεχών του κόμματος. Μετά τη συζήτηση στη Βουλή, το κλίμα άλλαξε.

Απογοήτευση με Καραμανλή στη Ρηγίλλης
Κατηφείς, οι βουλευτές όλων των τάσεων, ακόμη και του πυρήνα της καραμανλικής πτέρυγας, παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός κέρδισε με ευκολία τη μάχη. Η απογοήτευση της Ν.Δ. είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς πίστευαν ότι χθες ο πρόεδρός της θα ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αυτό ήταν το κλίμα το οποίο μέρες τώρα καλλιεργούσε η Ρηγίλλης, απειλώντας ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα καταδείξει με στοιχεία την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ότι η Πέμπτη θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο του.

Κορυφαία στελέχη επέκριναν τον πρόεδρο του κόμματος ότι πήγε στη Βουλή απροετοίμαστος: “Δεν διέθετε επαρκή στοιχεία για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής ενώ η πρωτολογία του ήταν άτονη, άνευρη και χωρίς πολιτικό περιεχόμενο”. Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές έφθασαν στο σημείο, στο περιστύλιο της Βουλής, να χαρακτηρίζουν “λαπά” την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή. Και τόνιζαν με έμφαση: “Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέδειξε ταυτόχρονα και έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών. Όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Κ. Σημίτης προχωρεί σε πολιτική αντεπίθεση, έπρεπε να αυτοσχεδιάσει. Να ξεχάσει την ομιλία που είχε έτοιμη και να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση”.

Ακόμη και στενοί φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή μιλούσαν για “ισοπαλία στη μάχη” και παραδέχονταν ότι στην πρωτολογία του ο πρόεδρος δεν ήταν τόσο καλός, αλλά “ισοφάρισε στη δευτερολογία”.

Υπήρχαν ωστόσο και πιο ψύχραιμες φωνές στη Ν.Δ. που έλεγαν ότι με “μια καλή εμφάνιση του Πρωθυπουργού δεν αλλάζει το κλίμα στην κοινωνία” και “η δυναμική που έχει αποκτήσει η Ν.Δ. και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να σταματήσει με μια κακή εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή”.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν ότι ο κ. Κ. Σημίτης με “το σκληρό κομματικό πρόσωπο που εμφανίστηκε κατέστρεψε το προφίλ που χτίζει εδώ και καιρό. Στο εξής δεν θα υπάρχει ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη”.

Από τη δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς, η οποία παρουσιάστηκε στη ΝΕΤ, για πρώτη φορά προκύπτει ότι η Ν.Δ. θα ήταν καλύτερη ως κυβέρνηση έστω και με μικρή διαφορά. Ενώ ο κ. Κ. Σημίτης δείχνει να χάνει το ισχυρότερο χαρτί του, ότι θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός. Ισοβάθμησε, για πρώτη φορά επίσης, με τον κ. Κ. Καραμανλή: 31,6% θεωρεί καταλληλότερο τον κ. Κ. Σημίτη και 31,6% τον κ. Κ. Καραμανλή. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι τα αποτέλεσμα της λεγόμενης “παράστασης νίκης”. Στο ερώτημα “Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;” το 25,3% απάντησε “το ΠΑΣΟΚ” και το 34,4% “η Ν.Δ.”. Στη Ν.Δ. λένε ότι και οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, διότι οι πολίτες είναι σίγουροι ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών. Όσο για τον υπουργό Τύπου, τον κ. Δ. Ρέππα, δήλωσε ότι “η δημοσκόπηση δείχνει ότι πράγματι υπάρχει μια δυσαρέσκεια των πολιτών για το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει τις πρέπουσες λύσεις σε κάποια προβλήματα. Όμως αποκαλύπτεται ότι οι πολίτες αναμένουν πάλι από το ΠΑΣΟΚ τις λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα. Εμείς έχουμε λοιπόν υποχρέωση να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την προσδοκία του ελληνικού λαού. Και θα ανταποκριθούμε”.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “