Ο Καραμανλής βάζει στο περιθώριο τον Τσιτουρίδη

Στο «ψυγείο» τοποθετεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον τομεάρχη του κόμματος και πολιτικό φίλο του Σάββα Τσιτουρίδη, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση όλων των επιτελών της Ρηγίλλης ότι θα τον απομακρύνει άμεσα από το περιβάλλον του και με την πρώτη ευκαιρία θα τον αντικαταστήσει από τομεάρχη. Ο κ. Κ. Καραμανλής εξοργίστηκε χθες τα μεσάνυκτα όταν πληροφορήθηκε ότι ο κ. Κ. Λαλιώτης από το βήμα της Βουλής αποκάλυψε ότι ο τομεάρχης του κόμματος κ. Σάββας Τσιτουρίδης διορίστηκε από τη χούντα στον σύλλογο φοιτητών της Νομικής Σχολής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Οι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ήταν παρόντες, πάγωσαν όταν άκουσαν τον υπουργό Περιβάλλοντος να χαρακτηρίζει τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη «υπηρέτη της χούντας» και να μιλάει για «ερπετά που βάδιζαν με τα τέσσερα στη διάρκεια της δικτατορίας». Μάταια περίμεναν ο συνάδελφός τους να διαψεύσει τον υπουργό. Αντί διάψευσης, ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης περιορίστηκε να πει ότι «η σύγχρονη χούντα του κ. Κ. Λαλιώτη δεν μπορεί να διασωθεί και να κρυφτεί πίσω από αναφορές που αφορούν προσωπικές πορείες ανθρώπων που τελείωναν το Γυμνάσιο». Η απάντηση αυτή ερμηνεύθηκε από όλες τις πτέρυγες ως επιβεβαίωση των καταγγελιών. Έτσι αμήχανοι οι βουλευτές της Ν.Δ. βγήκαν στο Περιστύλιο και άρχισαν να τηλεφωνούν σε φίλους τους στη συμπρωτεύουσα για να πληροφορηθούν τον ρόλο του τομεάρχη στην επταετία. Ένας πρώην βουλευτής του κόμματος, αντίπαλος του κ. Κ. Καραμανλή και άσπονδος φίλος του κ. Σ. Τσιτουρίδη, πληροφόρησε όλους με το νι και με το σίγμα για τη στάση του κ. Σ. Τσιτουρίδη εκείνη την περίοδο. Ο κ. Δ. Σιούφας πληροφόρησε τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος εξοργίστηκε με όσα συνέβησαν στη Βουλή. Ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας τη θητεία του στον διορισμένο φοιτητικό σύλλογο: «Ο τελευταίος που θα μπορούσε να μας δώσει μαθήματα πολιτικού ήθους και δημοκρατίας είναι ο κ. Κ. Λαλιώτης. Αν η δημοκρατίας μας δοκιμάζεται σήμερα από κάτι, δεν είναι από ό,τι έκανα εγώ στα 17 μου, αλλά από τον τρόπο άσκησης της συγκεκριμένης εξουσίας από τον κ. Κ. Λαλιώτη και από άλλους που, θέλοντας να μας γυρίσουν πίσω, πιστεύουν ότι κρατούν ομήρους στη Ν.Δ.».

Χθες ο κ. Κ. Καραμανλής, τόσο στον πρωινό καφέ όσο και στη σύσκεψη των τομεαρχών, απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα. Το ίδιο έκανε και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε περιορίστηκε μόνο να πει ότι «πήρε απάντηση ο κ. Λαλιώτης στο θέμα που έθεσε από τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη. Για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν».

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης πνέουν τα μένεα εναντίον του κ. Σάββα Τσιτουρίδη Το κατηγορούν για απειρία, λέγοντας πως «ενώ είχε αυτό το παρελθόν, θα έπρεπε η αντιπαράθεσή του με τον κ. Κ. Λαλιώτη να είναι άκρως πολιτική και να αποφεύγει τους προσωπικούς υπαινιγμούς. Και τέλος πάντων, εφόσον η κουβέντα εξελίχθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα έπρεπε να αφεθεί ο κ. Κ. Λαλιώτης να κερδίσει την εντυπώσεις. Θα έπρεπε να λάβει απάντηση στην ίδια σκληρή γλώσσα, με αναφορές σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν επικριθεί για σχέσεις με τη χούντα».

Και «λοχαγός»

Η θέση της ηγετικής ομάδας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης θεωρείται από τους βουλευτές φίλους του κ. Κ. Καραμανλή που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του. Ανήκει μάλιστα στην ομάδα των λεγόμενων λοχαγών, οι οποίοι έχουν αυτοχρισθεί «υπασπιστές» του προέδρου και επιδιώκουν, όπως υποστηρίζουν, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του κόμματος.

Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ανησυχούν τώρα μήπως αυτό το επεισόδιο αποτελέσει την αφορμή ώστε «να ξεστρατίσει» η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομία, που θα διεξαχθεί αύριο στη Βουλή. «Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μια μάχη αν κάποιο κυβερνητικό στέλεχος μιλήσει για χουντικά στελέχη της Ν.Δ., που βρίσκονται στο ηγετικό επιτελείο της και τολμούν να μιλούν για δημοκρατική λειτουργία και ήθος». Και προσθέτουν: «Σε μια τέτοια περίπτωση, αν ο κ. Κ. Καραμανλής υπερασπισθεί τον τομεάρχη του, τότε θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σύνολο του κόμματος. Αν πάλι δεν μιλήσει, τότε η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, αφού η Ν.Δ. θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο». Άλλα στελέχη εκτιμούν πως ακόμη και αν ξεπεραστεί με ευκολία ο σκόπελος της Πέμπτης, το σίγουρο είναι ότι το κόμμα υπέστη ακόμη ένα πλήγμα. Σε μια στιγμή που επιχειρεί να προσεγγίσει τον μεσαίο χώρο και να απομακρυνθεί από ό,τι παραπέμπει στο κακό παρελθόν, απρόοπτα γεγονότα και μάλιστα από στελέχη της νέας γενιάς τού δημιουργούν προβλήματα. Μετά από όλα αυτά, κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι στον «ανασχηματισμό» που πρόκειται να κάνει στους τομεάρχες ο κ. Κ. Καραμανλής τους προσεχείς μήνες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα βρεθεί θέση για τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “