Ναρκοθέτησαν την προσπάθεια του Κ. Καραμανλή οι επιτελείς του

Λίγο έλειψε να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εσωκομματικές ισορροπίες που επιχειρεί να διαμορφώσει ο κ. Κ. Καραμανλής οι στενοί συνεργάτες του. Παρέβησαν τις εντολές του για στήριξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και ακολούθησαν προσωπική στρατηγική με στόχο να εμποδίσουν την ισχυροποίηση του ρόλου της πρώην υπουργού. Το σχέδιο κατέστρωσαν δύο 24ωρα πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου τρία στελέχη του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. με την ανοχή ορισμένων επώνυμων στελεχών της καραμανλικής πτέρυγας. Τι προέβλεπε το σχέδιο; Να ενισχυθεί με κάθε τρόπο ένας άλλος υποψήφιος μέσα από τους ελεγχόμενους εκλέκτορες, ώστε να περάσει στη δεύτερη θέση η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ο τυχερός ήταν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γ. Ορφανός, ο οποίος είναι φίλος του κ. Κ. Καραμανλή με πολλές συμπάθειες στο κόμμα. Το σχέδιο πέτυχε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχασε την πρώτη θέση για μια ψήφο. Μέσα όμως από την κατευθυνόμενη σταυροδότηση υπέστη σοβαρή ζημιά η κ. Μ. Γιαννάκου, η οποία, ενώ εθεωρείτο φαβορί, κατάφερε να εκλεγεί με την ποσόστωση που ισχύει για τις γυναίκες. Κι αυτό γιατί πολλές από τις κατευθυνόμενες ψήφους, που σίγουρα θα έπαιρνε, πήγαν στον κ. Γ. Ορφανό.

Αποτέλεσμα; Ο υπερβάλλων «καραμανλικός ζήλος» του επιτελείου του προέδρου της Ν.Δ., μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τον έφερε αντιμέτωπο με δύο προβλήματα. Αποδυναμώθηκαν δύο πρόσωπα που ο ίδιος ήθελε να βγουν ενισχυμένα από αυτή την ψηφοφορία. Κατ’ αρχήν ήθελε να εκλεγεί πρώτη και με διαφορά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για να της δείξει και εμπράκτως ότι επιθυμεί καλές σχέσεις μαζί της. Ιδιαίτερα, με την επιστροφή Σουφλιά και τα όσα λέγονται για αλλαγή της επετηρίδας στο κόμμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να τονίζει με λόγια και πράξεις ότι δεν πρόκειται να περιθωριοποιήσει την πρώην υπουργό. Αυτή τη διαβεβαίωση τής είχε δώσει άλλωστε σε μυστική συνάντηση που είχαν τη Μεγάλη Εβδομάδα όπου και υπήρξε πολιτική συμφωνία για ειρηνική συνύπαρξη. Δεν ήταν πάντως στο ίδιο κλίμα υποβάθμισης της κ. Μπακογιάννη όλοι οι επιτελείς του προέδρου. Ο κ. Γ. Τουσιάκης, ο οποίος επέστρεψε στη Ρηγίλλης έπειτα από μια περίοδο ψυχρότητας με τον πρόεδρο, βοήθησε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και εκείνη του ανταπέδωσε τα ίσα.

Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Κ. Καραμανλής είναι με την κ. Μ. Γιαννάκου. Ένα σοβαρό στέλεχος του κόμματος, με την οποία ο κ. Κ. Καραμανλής έχει φιλική σχέση και επιθυμεί αυτή την περίοδο να ενισχύσει τη θέση της αφού είναι αρμόδια για το Ασφαλιστικό, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει στον κ. Τ. Γιαννίτση ότι μόνο με εκείνη θα συνομιλεί για το φλέγον αυτό ζήτημα. Η κ. Μ. Γιαννάκου δεν έκρυψε τη μεγάλη ενόχλησή της όταν άκουσε τα αποτελέσματα και πολλοί φοβήθηκαν ότι θα παραιτηθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο Κ. Καραμανλής από την πλευρά φρόντισε να την πληροφορήσει εγκαίρως ότι είναι και εκείνος το ίδιο ενοχλημένος.

Και όλα αυτά τα μαγειρέματα συνέβησαν την ώρα που η Ρηγίλλης διαβεβαίωνε όλους τους υποψηφίους ότι δεν πρόκειται ο κομματικός μηχανισμός να κατευθύνει την ψηφοφορία και να ενισχύσει οποιονδήποτε υποψήφιο.

Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις θα μπορούσε να είχε γίνει μεγαλύτερη ζημιά και να ακυρωθεί στην πράξη η πολιτική των καλών σχέσεων με όλους που έχει εγκαινιάσει την τελευταία περίοδο ο πρόεδρος του κόμματος. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, σε λίγο το θέμα θα ξεχασθεί καθώς η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία του μηχανισμού, δεν αποδίδει ευθύνες στον πρόεδρο της Ν.Δ. και πιστεύει ότι οι προθέσεις του είναι καλές. Ήδη χθες, μιλώντας με συνεργάτες της, χαρακτήρισε το θέμα λήξαν.

Εν τω μεταξύ τις προσεχείς ημέρες ο κ. Κ. Καραμανλής πρόκειται να προχωρήσει και σε «ανασχηματισμό» της σκιώδους κυβέρνησής του, δηλαδή των λεγόμενων τομεαρχών. Αυτή την ώρα υπάρχουν 13 τομεάρχες και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται δύο εισηγήσεις.

Η πρώτη εισήγηση είναι να τους αυξήσει σε 15 και η δεύτερη να τους μειώσει σε έξι, αλλά ο κάθε τομεάρχης να έχει και δύο αναπληρωτές, που θα είναι οι σκιώδεις υφυπουργοί. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν από τους συνεργάτες του τις προθέσεις του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “