Από τη Βουλή θ' αρχίσει την επίθεση ο Καραμανλής, που διαφωνεί με τα όρια

Σε μετωπική σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό είναι έτοιμος να προχωρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η πρώτη μάχη θα δοθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες όπου πρόκειται να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία. Εκεί θα κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνεται αποκλειστικά για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Ν.Δ. αποκάλυψε χθες τις θέσεις της για το ασφαλιστικό, τις οποίες είχε δεσμευθεί ότι θα γνωστοποιήσει μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της κυβέρνησης. Για μία ακόμη φορά όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ώδινεν όρος και έτεκε μυν», σύμφωνα με την έκφραση ιστορικού στελέχους της Ν.Δ. Τα όσα είπε ο κ. Κ. Καραμανλής ουσιαστικά ήταν η συρραφή των προτάσεων των συνδικαλιστών του κόμματος και των θέσεων του κ. Μ. Έβερτ, τις οποίες είχε γνωστοποιήσει μια ημέρα νωρίτερα.

«Η Ν.Δ. πιστεύει ότι για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη πολιτική στηριζόμενη: Στη συνεπή εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης. Στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψουν την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, την πάταξη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος από τη Δευτέρα θα έχει επαφές με τη συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας ενώ επαφές με συνδικαλιστές θα έχει και η αρμόδια της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, κ. Μ. Γιαννάκου.

Πάντως στη Ρηγίλλης λένε ότι με τις προτάσεις του κ. Κ. Καραμανλή συμφωνούν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Παραδέχονται ότι σε άλλη τροχιά βρίσκεται ο κ. Κ. Μητσοτάκης, αλλά εκτιμούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν εσωκομματικό πρόβλημα διότι οι συνθήκες δεν ευνοούν αντιπαραθέσεις.

Ιδιαίτερα επικριτικός στην κυβέρνηση ήταν ο κ. Μ. Έβερτ ο οποίος είπε ότι «ο κ. Σημίτης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλησαν να καταστήσουν τους μετέχοντες συνενόχους της εσφαλμένης και αναποτελεσματικής πολιτικής που αντί να λύσει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος θα οξύνει την ανεργία».

Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε και το κόμμα του κ. Σ. Μάνου, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική καταβολή ασφαλίστρων αλλά ελεύθερη επιλογή μεταξύ ασφαλιστικών φορέων ­ ιδιωτικών ή δημοσίων ­ και ελεύθερη μεταφορά των ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών από φορέα σε φορέα.

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως κριτική στήριξη των προτάσεων της κυβέρνησης και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται άμεσα νοικοκύρεμα και στο ασφαλιστικό πεδίο. Εκτιμώ ωστόσο ότι όλα αυτά τα μέτρα που εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση πρέπει να περάσουν μέσα από δύο επίπεδα διαλόγου και συνεννόησης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “