Ν.Δ.: Αναζήτηση «γραμμής»

Μία ημέρα πριν η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό, η Ν.Δ. αποφάσισε με μεγάλη καθυστέρηση να ασχοληθεί με το μείζον αυτό ζήτημα. Ο κ. Κ. Καραμανλής πρώτη ημέρα της επιστροφής από τις διακοπές τού Πάσχα συγκάλεσε αιφνιδίως σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή του κ. Γ. Σουφλιά.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Θεσσαλός πολιτικός κάθησε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Ν.Δ. για να καθορίσουν τη γραμμή του κόμματος και έδειξαν και οι δύο καλή διάθεση. Μιλούσαν φιλικά και ο ένας συμφωνούσε χωρίς δυσκολία με τις απόψεις του άλλου. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο κ. Π. Παυλόπουλος, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, δεν ελήφθησαν αποφάσεις, απλώς η Ν.Δ. διαμήνυσε στην κυβέρνηση τι κατά τη γνώμη της δεν πρέπει να αποφύγει, χωρίς όμως αυτές οι παρατηρήσεις να συνοδεύονται με προτάσεις του αρμόδιου επιτελείου του κόμματος.

«Πριν εξαγγείλει τα μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, η κυβέρνηση Σημίτη οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Πρώτον, γιατί δεν έκανε τίποτα επί επτά χρόνια για την ενίσχυση του συστήματος ασφάλισης. Δεύτερον, γιατί δεν εφάρμοσε σε όλη της την έκταση τη βαθιά και τολμηρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και τρίτον, γιατί δεν προέβη στις αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές στην οικονομία, ώστε να προλάβει τη σημερινή κατάσταση των ταμείων», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την τριμερή χρηματοδότηση, τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη και να στηρίξει οικονομικά ασθενέστερους Έλληνες ασφαλισμένους. Οφείλει να δώσει τώρα στη δημοσιότητα ολόκληρη την έκθεση του βρετανικού οίκου και κυρίως να κάνει ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους και να μη σπεύσει να ψηφίσει με παρωδία διαλόγου το νέο ασφαλιστικό».

«Απροετοίμαστοι»

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σχολίαζαν χθες ότι το κόμμα τους εμφανίζεται και πάλι, σε ένα κρίσιμο ζήτημα, απροετοίμαστο και χωρίς προτάσεις.

«Το μόνο που κάνουμε είναι να προσδιοριζόμαστε αρνητικά και να λέμε στην κυβέρνηση τι δεν πρέπει να κάνει» λένε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο πρόεδρος και τα στελέχη της Ν.Δ., όπως ανακοινώθηκε από τη Ρηγίλλης, αύριο θα συνεδριάσουν ξανά για το ίδιο θέμα και θα τοποθετηθούν αφού ακούσουν πρώτα τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Πάντως, για μια ακόμη φορά, ο κ. Μ. Έβερτ πρόλαβε τη Ρηγίλλης και κέρδισε τις εντυπώσεις. Σε δήλωσή του επισημαίνει τα προβλήματα του ασφαλιστικού μας συστήματος και καταθέτει τις δικές του προτάσεις.

«Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα, η ανεργία και το ασφαλιστικό, είναι αλληλένδετα, η αναγκαία σχέση νέων εργαζομένων προς νέους συνταξιούχους που πρέπει να είναι πάνω από τρεις εργαζόμενοι για κάθε έναν νέο συνταξιούχο, έχει διαταραχθεί εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας», παρατηρεί ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Εάν συνεπώς δεν αντιμετωπισθούν σε σωστή βάση η ανεργία, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και η διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, σε λίγα χρόνια όσα και αν καταβάλουν οι εργαζόμενοι και όσα και αν στερηθούν οι συνταξιούχοι, θα κληθεί και πάλι ο ελληνικός λαός να πληρώσει αυτόν τον τομέα που λέγεται ασφαλιστικό σύστημα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “