Χωρίς αντίπαλο για τη Γραμματεία το «δεξί χέρι» του Κ. Καραμανλή

«Γιατί ο Βαγγέλης και όχι εγώ». Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη έκφραση που ακούγεται από κορυφαία στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. από τη στιγμή που ο κ. Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι θέλει πάση θυσία να εκλεγεί, και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Το ερώτημα έγινε ακόμη πιο έντονο από χθες το πρωί που ο κ. Β. Μιχαλολιάκος αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για τη θριαμβευτική εκλογή του εκλεκτού τού προέδρου του κόμματος. «Η προβολή της υποψηφιότητάς μου σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είχε πρόθεση να δημιουργήσει την παραμικρή υποψία εμφάνισης νέας εσωστρέφειας. Πολύ περισσότερο μάλιστα να τροφοδοτήσει ανυπόστατα σενάρια περί αντιπαράθεσής μου με τον πρόεδρο του κόμματος. Δεν θα παραμείνω στη διαδικασία της διεκδίκησης της θέσης του γραμματέα», δήλωσε πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του Πάσχα στη Μάνη όπου θα συναντηθεί μαζί με τους βουλευτές της περιοχής με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Η απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να αναδείξει τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη ως το δεξί του χέρι ήταν ειλημμένη εδώ και πολύ καιρό. Από το φθινόπωρο είχε καταλήξει ότι θα του αναθέσει συντονιστικό ρόλο στο κόμμα και αναζητούσε τη φόρμουλα. Δεν παρεξέκλινε ούτε στιγμή, παρά τις αντιδράσεις, από αυτή την απόφαση διότι είχε πεισθεί ότι «ο Βαγγέλης είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται δίπλα του αυτή την ώρα». Όσοι γνωρίζουν καλά και τους δύο λένε ότι ταίριαξαν από την πρώτη στιγμή που συνεργάστηκαν. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Κ. Καραμανλή. Ανήκε στη μητσοτακική πτέρυγα και είναι πάντα φίλος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Στην κρίσιμη μάχη του 1997 για την εκλογή προέδρου είχε στηρίξει τον κ. Γ. Σουφλιά, ουδέποτε όμως μίλησε εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή. Έτσι ήταν φερέγγυος συνομιλητής και των δυο πλευρών και πολλές φορές αποτέλεσε τον γεφυροποιό ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Μητσοτάκη για την επίλυση προβλημάτων και άρση παρεξηγήσεων. Η πρώτη αποστολή όμως που του ανέθεσε ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν στις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Ανέλαβε τον κ. Ε. Παπαγεωργόπουλο σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι χάνει. Το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο για τη Ν.Δ. Η δεύτερη αποστολή ήταν στις ευρωεκλογές. Του ανέθεσε την Κρήτη και για καλή του τύχη το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την αναμέτρηση καταποντίστηκε στο προπύργιό του χάνοντας σχεδόν 10 μονάδες. Η τρίτη και καθοριστική αποστολή ήταν η οργάνωση του προεκλογικού συνεδρίου της Ν.Δ. το οποίο κατά κοινή ομολογία είχε επιτυχία και μάλιστα από σύμπτωση συνέπεσε με τις πρόωρες εκλογές. Τότε ήταν που «έδεσε» η σχέση των δύο ανδρών. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος διαθέτει οργανωτικές ικανότητες, στάθηκε στο πλευρό του προέδρου, έδωσε τις τελικές εξετάσεις και τις πέρασε επιτυχώς. Την επομένη των εκλογών ο κ. Κ. Καραμανλής τού ανέθεσε την πιο σημαντική γραμματεία του κόμματος, τον Πολιτικό Σχεδιασμό. Από τότε, κατά την έκφραση των άσπονδων φίλων του προέδρου, «έγιναν αυτοκόλλητοι».

Η στενή σχέση του Κ. Καραμανλή με τον Ευ. Μεϊμαράκη πάντως προκαλεί εδώ και πολλούς μήνες αντιδράσεις και στα δύο «στρατόπεδα». Πρώτα αντέδρασαν τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας τα οποία κατηγορούσαν τον κ. Κ. Καραμανλή ότι τοποθετηθεί σε θέση-κλειδί έναν στενό φίλο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, που μπορεί να αποτελέσει τον δούρειο ίππο της άλλης πλευράς. Αλλά και τα «σκληρά» στελέχη της μητσοτακικής πτέρυγας αντέδρασαν, κατηγορώντας τον κ. Μεϊμαράκη ­ αυτή τη φορά ­ ότι τους «πούλησε για να γίνει πρωτοπαλίκαρο του Καραμανλή». Αυτές οι επικρίσεις τελικά διευκόλυναν τον πρόεδρο της Ν.Δ. διότι ενίσχυσαν αυτό που ήθελε να σηματοδοτήσει. Ότι δηλαδή, δεν είναι πρόεδρος μόνο των καραμανλικών αλλά όλου του κόμματος και δεν αποκλείει από τις σημαντικές θέσεις ικανά στελέχη επειδή δεν είναι δικοί του άνθρωποι.

Τώρα, μετά την απόσυρση του κ. Β. Μιχαλολιάκου από την κούρσα, οι αγωνίες του κ. Κ. Καραμανλή είναι δύο. Η πρώτη είναι μήπως η δυσαρέσκεια στην απόφαση για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη εκφραστεί με πολλά λευκά ψηφοδέλτια στην ψηφοφορία για την εκλογή του γραμματέα, γεγονός που θα δημιουργήσει βαρύ κλίμα. Και η δεύτερη αγωνία του είναι μήπως την τελευταία στιγμή κάποιο άλλο στέλεχος θέσει υποψηφιότητα και αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος ψήφων. Ήδη εδώ και ημέρες ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Βύρωνα Πολύδωρα, Θ. Κασσίμη, Π. Τατούλη και Γ. Βλάχου.

Και αυτή είναι μια εξέλιξη που την επιθυμούν αρκετά στελέχη του κόμματος τα οποία θέλουν να καταφέρουν ένα πλήγμα στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Η χθεσινή δήλωση του κ. Β. Μιχαλολιάκου πάντως είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί και των διαθέσεων πολλών μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Δέχθηκα να είμαι υποψήφιος ανταποκρινόμενος στις προτάσεις της πλειοψηφίας των στελεχών που απαρτίζουν τη νεοεκλεγμένη και διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή», λέει χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο προσθέτει: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους μου πρότειναν να θέσω υποψηφιότητα αποφασισμένοι να την στηρίξουν πλήρως».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “