Η σιωπή του ήταν χρυσός

«Δεν επέστρεψα στη Ν.Δ. ούτε για να διαγκωνιστώ με κανέναν ούτε να ανταγωνιστώ κανέναν. Αυτό δεν το έκανα ποτέ, πολύ περισσότερο τώρα». Αυτό διαμηνύει ο κ. Γ. Σουφλιάς, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., σε όλα τα επιτελικά στελέχη του κόμματος και τους βουλευτές, οι οποίοι μετά τον ενθουσιασμό του συνεδρίου ενδεχoμένως να βλέπουν με καχυποψία την πανηγυρική επιστροφή τού Θεσσαλού πολιτικού στο κόμμα.

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς τα τρία χρόνια που έμεινε εκτός πολιτικής, όπως λέει γελώντας, κατόρθωσε το ακατόρθωτο για έναν πολιτικό. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να έχεις άποψη για πράγματα που συμβαίνουν και να μη μιλάς», λέει χαρακτηριστικά. Αυτή η σιωπή όμως ήταν χρυσός. Αύξησε την επιρροή του εντός και εκτός της Ν.Δ., ενίσχυσε το κύρος του, ενώ τον προστάτεψε από τη φθορά της τριβής με την καθημερινότητα της πολιτικής ζωής. Έφθασε σ’ ένα σημείο που τον διεκδικούσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων έλεγαν μόνο καλά λόγια γι’ αυτόν. Προξενητάδες, ένθεν και ένθεν, πηγαινοέρχονταν στο γραφείο του. Ο κ. Κ. Καραμανλής είχε επενδύσει πάνω του την ενότητα του κόμματος και ο κ. Κ. Σημίτης το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς το Κέντρο. Εκείνος με την ψυχραιμία και τη μεθοδικότητα που διαθέτει οδήγησε τα πράγματα εκεί που ήθελε. Επέστρεψε στη Ν.Δ. με τιμές που θα ήταν ίδιες αν εκείνος ήταν ο νικητής στο συνέδριο του 1997. Και αυτό το κατόρθωμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο ­ όπως λένε εύστοχα παλαιοί βουλευτές ­ καθώς ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν ανήκει σε αυτούς που ονομάζουμε χαρισματικούς πολιτικούς ούτε κουβαλάει πίσω του έναν στρατό οπαδών ούτε στο πέρασμά του παραληρούν τα πλήθη. Ανήκει όμως στην κατηγορία των σοβαρών πολιτικών.

«Είναι ο Σημίτης της Ν.Δ.», έλεγε ο κ. Κ. Μητσοτάκης την περίοδο που τον στήριζε για πρόεδρο του κόμματος και την ίδια γνώμη έχουν πολλοί στη Ν.Δ. Ο ίδιος πάντως την πιο στενή σχέση από το ΠΑΣΟΚ την είχε με τον Γιώργο Γεννηματά και όταν αναφέρεται σε εκείνον μιλάει με πολύ καλά λόγια. Άνθρωπος της σύνθεσης καθώς είναι, θυμάται με νοσταλγία την καλή συνεργασία που είχε με τον Γιώργο Γεννηματά στην οικουμενική κυβέρνηση.

Όσοι έχουν συνεργαστεί με τον κ. Γ. Σουφλιά στα διάφορα υπουργεία όπου θήτευσε τον χαρακτηρίζουν μετρημένο στα λόγια και στις πράξεις, μεθοδικό και τελειομανή, σε σημείο που να γίνεται «ψείρας» ­ όπως χαρακτηριστικά λένε ­ στη διατύπωση ενός κειμένου που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς την τριετία που πέρασε είχε αρκετά ακόμη σημαντικά κέρδη, ορισμένα από τα οποία δεν σχετίζονται με την πολιτική σταδιοδρομία του, αλλά ίσως ζυγίζουν περισσότερο στη ζωή. Ασχολήθηκε όσο ποτέ στο παρελθόν με τις δύο κόρες του και μάλιστα σε μια στιγμή της ζωής τους που τον χρειάζονται.

Η μεγάλη του κόρη, η Όλγα, είναι στο πρώτο έτος της Νομικής και η μικρή, η Ιωάννα, στην Α’ Λυκείου. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Διάβασε πολύ, είχε τον χρόνο να επισκέπτεται συχνά το χωριό του, την Αγία Τριάδα, και εκεί να σκέπτεται, να κάνει την αυτοκριτική του και να σχεδιάζει το μέλλον.

Έτσι, επιστρέφει τώρα στην πολιτική ξεκούραστος, με τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου, αλλά και τη μεγάλη εμπειρία ενός ανθρώπου που έγινε υπουργός στα 36 του χρόνια, πέρασε από σημαντικά υπουργεία και πήρε μέρος στην πιο κρίσιμη κούρσα διαδοχής στο κόμμα του. Χθες ο Γιώργος Σουφλιάς πέρασε για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια το κατώφλι της Ρηγίλλης. Η υποδοχή που του επεφύλαξε ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν θερμή, όπως θερμή ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν έτοιμος από καιρό να αναθέσει στον Θεσσαλό πολιτικό όποια αρμοδιότητα επιθυμεί. Ο κ. Γ. Σουφλιάς τού είπε αυτό που λέει και στους συνομιλητές του. Ότι δεν έχει σημασία το κομματικό αξίωμα, αλλά το περιεχόμενο της δουλειάς του. Αυτό στο οποίο θέλει να προσφέρει είναι το πρόγραμμα, ο σχεδιασμός και κυρίως η τεκμηρίωση.

«Ο κόσμος απαιτεί πράγματι σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Έχει δίκιο, αυτό πρέπει να κάνουμε. Όμως οι σκληρές θέσεις μας να συνοδεύονται πάντα με τεκμηριωμένες απόψεις». Ο χρόνος θα δείξει αν οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Σουφλιάς, οι οποίοι ουδέποτε έχουν συνεργαστεί, καταφέρουν να συνυπάρξουν και να πορευθούν στον ίδιο δρόμο. Εάν αυτό δεν γίνει και εμφανιστούν σύννεφα στις σχέσεις τους ­ σύντομα, οι όποιες ελπίδες καλλιεργήθηκαν στο συνέδριο για νίκη του κόμματος στις εκλογές θα χαθούν. Και η Ν.Δ. θα μπει σε μακρά εσωτερική αναταραχή, καθώς οι οπαδοί και τα στελέχη θα πιστέψουν πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ενωτική πορεία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “