Ναι σε Καραμανλή για όλα

Πλήρης επικράτηση των θέσεων του κ. Κώστα Καραμανλή σε όλες τις οργανωτικές αλλαγές που προωθεί στο κόμμα αναμένεται στο συνέδριο της Ν.Δ. το οποίο αρχίζει το απόγευμα της Παρασκευής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Καραμανλής – Έβερτ. Ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. στήριξε τον νυν απέναντι στην πρόταση της Ντόρας για εκλογή προέδρου στο κόμμα κάθε 2-3 χρόνια
Αυτό φάνηκε χθες με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη μαραθώνια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία κράτησε 8 ώρες.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι αρμοδιότητες και ο τρόπος εκλογής του στη θέση τού γραμματέα, εξελίσσεται σε μείζον θέμα του συνεδρίου, καθώς διχάζονται οι απόψεις ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών.

Από τη μια πλευρά τάσσονται ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που επιθυμούν ο γραμματέας να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και να έχει ενισχυμένο ρόλο, και από την άλλη κορυφαία στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, που ζητούν να εκλέγεται από την Εκτελεστική Επιτροπή και οι αρμοδιότητές του να είναι περιορισμένες.

Πάντως, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο συνέδριο ο γραμματέας να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και αρμοδιότητά του να είναι ο συντονισμός όλων των γραμματειών της Ν.Δ.

Το δεύτερο μείζον ζήτημα θα είναι η θητεία του προέδρου του κόμματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά να εκλέγεται ο πρόεδρος κάθε δύο ή το πολύ τρία χρόνια από το συνέδριο. Με αυτή τη θέση διαφώνησαν όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η πρότασή της δεν έχει προσωπική διάσταση για τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά θεωρεί ότι ένα σύγχρονο κόμμα πρέπει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν την ίδια διαδικασία. Ο κ. Π. Παυλόπουλος τής απάντησε ότι στα ευρωπαϊκά κόμματα δεν προβλέπεται η διαδικασία αμφισβήτησης του προέδρου με συγκέντρωση υπογραφών. Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος επανέλαβε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν αισθάνεται ανασφαλής.

Το τρίτο σημαντικό ζήτημα είναι αν θα διευρυνθεί ή όχι η Κεντρική Επιτροπή. Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την οποία από τα 150 μέλη που έχει σήμερα, να φθάσει στα 450 και να ονομαστεί Εθνικό Συμβούλιο. Θα συμμετέχουν εξ οφίτσιο ­ σύμφωνα με την πρόταση ­ όλοι οι βουλευτές, καθώς και οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που είναι κομματικά στελέχη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή απέρριψε μια ακόμη πρόταση της κ. Μπακογιάννη για άρση των διαγραφών από το συνέδριο. Τόσο ο κ. Κώστας Καραμανλής όσο και ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ είπαν πως όλες οι διαγραφές δεν είναι το ίδιο, ξεκαθάρισαν ωστόσο, ότι οι προθέσεις του κόμματος είναι θετικές για την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ακόμη να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών που μετέχουν στα όργανα του κόμματος από 20% σε 30% ενώ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στο εξής θα επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, αποφασίστηκε να μην αλλάξει το έμβλημα του κόμματος. Ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αντικατασταθεί ο πυρσός που συμβολίζει την ιστορία της Ν.Δ.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν το απόγευμα της Παρασκευής. Πρώτος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Τζ. Τζαννετάκης και ακολουθούν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Μ. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Σιούφας. Ο κ. Γ. Ράλλης για λόγους προσωπικούς δεν θα παραστεί και θα στείλει επιστολή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “