3 βήματα πίσω από Καραμανλή

Πίσω ολοταχώς σε τρία κρίσιμα θέματα αναγκάστηκε να κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής κάτω από την ασφυκτική πίεση των στελεχών και βουλευτών, την έντονη δυσαρέσκεια της βάσης του κόμματος, αλλά και την καθοριστική παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι παλινωδίες της ηγεσίας και των επιτελών της Ν.Δ. έχουν προκαλέσει για μια ακόμη φορά μεγάλη αναταραχή στη Ν.Δ., μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το συνέδριο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες, μέσα σε λίγες ώρες, πήρε τρεις αποφάσεις εντελώς αντίθετες από τη γραμμή που ακολουθούσε μέχρι σήμερα. Πρώτον, αποφάσισε το κόμμα του να ταχθεί εναντίον του ασυμβίβαστου του βουλευτή με το επάγγελμά του, αφήνοντας έκθετο τον εισηγητή του κόμματος κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, που επί μήνες εντός και εκτός Βουλής δίνει μάχη για το αντίθετο. Δεύτερον, ανακοίνωσε ότι τελικά θα πάει στα εγκαίνια του αεροδρομίου των Σπάτων αφήνοντας έκθετο τον εκπρόσωπό του κ. Θ. Ρουσόπουλο, που επί μέρες δήλωνε ότι “μπορεί να πάμε, μπορεί και να μην πάμε στα Σπάτα”, αλλά και επώνυμα στελέχη, όπως τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, που δήλωνε ότι στα εγκαίνια θα παραστεί αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον κ. Τζαννή Τζαννετάκη. Και τρίτον, στο παραπέντε άλλαξε γνώμη και θα παραστεί τελικά στην εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για τα 20 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ. Και με αυτή τη νέα απόφασή του ο κ. Κ. Καραμανλής εξέθεσε βουλευτές και στελέχη του, τα οποία είχαν πάρει γραμμή να μην πλησιάσουν στη συμπρωτεύουσα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πώς αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον ίδιο και το κόμμα του αυτή την περίοδο; Χθες το πρωί, τον επισκέφθηκε ο κ. Κ. Μητσοτάκης και ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής… “μαδούσε τη μαργαρίτα” για τον αν θα πάει ή δεν θα πάει στα Σπάτα, ο πρώην πρωθυπουργός με το γνωστό του ύφος τού είπε: “Πρόεδρε, αν δεν πας εσύ δεν θα πάω και εγώ. Αλλά η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει αυτό το έργο που είναι δικό μας να το χαρίσουμε στο ΠΑΣΟΚ. Να φανταστείς ότι και η Μαρίκα, που είναι σκληρή στις απόψεις της, αυτό μου είπε το πρωί”. Ο κ. Καραμανλής του απάντησε: “Πρόεδρε, θα πάω τελικά και να πας και εσύ”. Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Μ. Έβερτ και είπε: “Θα πάω και εγώ”. Τι λένε οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή για την τελική απόφασή του να πάει στα εγκαίνια; “Δεν είχαμε πει ποτέ κατηγορηματικά ότι δεν θα πάει ο πρόεδρος. Εξάλλου, μόλις την Παρασκευή πήραμε την πρόσκληση”.

Για το θέμα του ασυμβίβαστου, στη σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη, Γ. Βαρβιτσιώτη και Π. Παυλόπουλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε εμβρόντητους τους συνομιλητές του όταν είπε: “Τελικά το ασυμβίβαστο δεν έχει αποδοχή από την κοινωνία, πρέπει να ταχθούμε εναντίον”. Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε τη θέση του, τόνισε ωστόσο ότι αν αυτή είναι η επίσημη γραμμή του κόμματος, δεν θα διαφωνήσει. Η επίσημη εκδοχή της Ρηγίλλης για την αλλαγή πλεύσης στο Σύνταγμα είναι ότι “ευθαρσώς λέμε ότι αλλάζουμε θέση σ’ αυτό το ζήτημα”.

Ως προς τη συμμετοχή του κ. Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και καιρό τα στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πάει ο κ. Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, διότι η κυβέρνηση μολονότι γνώριζε ότι η Ν.Δ. έχει το συνέδριό της την ίδια μέρα, δεν φρόντισε να αλλάξει ημερομηνία. Το επίσημο επιχείρημα των επιτελών του κ. Καραμανλή για την αλλαγή πορείας σ΄ αυτό θέμα είναι ότι “τώρα διευκρινίστηκε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό, άρα θα πάει παρ’ ότι έχει συνέδριο”.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο κ. Κ. Καραμανλής ετοιμάζεται να κάνει πίσω και σε ένα ακόμη σοβαρό εσωκομματικό θέμα. Κάτω από την πίεση κομματικών του φίλων μελετά να μην εκλέξει γραμματέα τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη από την Κεντρική Επιτροπή με απόφαση του συνεδρίου, αλλά να τον εκλέξει αργότερα από την Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφύγει μ΄ αυτό τον τρόπο τις αντιδράσεις.

Πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις χθες κατηγορούσαν τον κ. Κ. Καραμανλή και τους επιτελείς του ότι με τον “επιπόλαιο” τρόπο που χειρίζονται τα κρίσιμα θέματα εκθέτουν το κόμμα στην κοινή γνώμη διότι, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, δίνουν την εντύπωση ότι όλα γίνονται πρόχειρα, ερασιτεχνικά, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς σκέψη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “