Αιφνιδίασε ο Καραμανλής

Αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της Αριστεράς, το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, αλλά και πολλά στελέχη της Ν.Δ. ο κ. Κ. Καραμανλής με την πρόσκληση που απηύθυνε ­ μιλώντας στα «ΝΕΑ» ­ στους ψηφοφόρους των κομμάτων της Αριστεράς για συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές.

Πρώτα αντέδρασαν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μιλούσαν για επιχείρηση επανάληψης των όσων συνέβησαν το 1989. Η θέση αυτή διατυπώθηκε και δημοσίως από τον υφυπουργό Τύπου κ. Τ. Χυτήρη, ο οποίος δήλωσε: «Το έχουμε ξαναδεί το έργο στο παρελθόν. Ελπίζω η Αριστερά να έχει βγάλει τα συμπεράσματά της και να μην υποπέσει στα ίδια λάθη».

Ακολούθησε το σχόλιο της εκπροσώπου του κόμματος Αβραμόπουλου, η οποία υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιγράφει τις θέσεις της Κίνησης Ελεύθρρων Πολιτών: «Ποτέ στο παρελθόν ένα νέο κόμμα με σύγχρονες ιδέες, όπως των Ελεύθερων Πολιτών δεν κατάφερε να επιβάλει τόσο γρήγορα τις θέσεις του στα άλλα κόμματα. Μας ικανοποιεί το γεγονός και σηματοδοτεί την πολιτική πορεία που οι καιροί απαιτούν και που οι θέσεις μας δείχνουν».

Από το ΚΚΕ δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Στελέχη του κόμματος υπενθύμιζαν ότι το ΚΚΕ έχει μια συγκεριμμενη πολιτική συμμαχιών στα πλαίσια του μετώπου και πως οι πολιτικές συνεργασίες με τα αστικά κόμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ο Συνασπισμός, αποκλείονται. Πάντως, στις προηγούμενες δημοτικές στον δεύτερο γύρο η γραμμή του ΚΚΕ προς τους ψηφοφόρους του ήταν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Αντίθετα, ο Συνασπισμός διά του αρμοδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Σ. Λυκούδη απέρριψε επί της αρχής την πρόταση για συνεργασία. «Ο ΣΥΝ δεν ενδιαφέρεται να συμπήξει φιλοκυβερνητικά ή αντικυβερνητικά μέτωπα». Την ίδια ώρα όμως στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία του κόμματος δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο συνεργασιών σε ιδιάζουσες περιπτώσεις. «Δεν κάνουμε συνεργασία με τη Ν.Δ. είμαστε όμως ελαστικοί, όπου εξυπηρετούνται οι θέσεις του κόμματος και τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως, με αυτή την άποψη διαφωνούν τόσο η ανανεωτική μειοψηφία του κόμματος όσο και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. όλα τα κορυφαία στελέχη με πρώτους την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Προκόπη Παυλόπουλο συμφώνησαν ανοιχτά με τον κ. Κ. Καραμανλή. Η πρώην υπουργός είπε ότι η Ν.Δ. δεν θα προσέλθει στις δημοτικές εκλογές με κομματικές παρωπίδες, ενώ ο κ. Π. Παυλόπουλος τόνισε πως οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει και η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει ανοίγματα και να ανασυνθέσει το τοπίο.

Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., κλείνοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου της Πάτρας, κάλεσε τη βάση του κόμματος να υιοθετήσει το εντυπωσιακό άνοιγμα του απηύθυνε στην Αριστερά λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να κάνω μια εξομολόγηση. Όχι ως πρόεδρος του κόμματος, αλλά ως πολίτης αυτής της χώρας, ως στέλεχος της παράταξης, ως φίλος και συμμαχητή σας. Αρνούμαι να δεχθώ ότι με χωρίζει τίποτα με εκείνον τον συμπολίτη μας, τον συνάνθρωπό μας που έτυχε οι γονείς του να είναι στην “άλλη πλευρά” στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας».

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος ­ όπως λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης ­ με την απήχηση που είχε η πρωτοβουλία του αυτή. Εκτιμά ότι τώρα έχει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων στις δημοτικές εκλογές και πως το ΠΑΣΟΚ θα αναγκασθεί να ακολουθήσει την ίδια τακτική της αναζήτησης υπερκομματικών υποψηφίων. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, αφαίρεσε ένα σημαντικό όπλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σχεδιάζει να στηρίξει επιτυχημένους δημάρχους και νομάρχες σε όλη τη χώρα ανεξαρτήτως του κόμματος από το οποίο προέρχονται.

Εν τω μεταξύ ο εκλεκτός της Ρηγίλλης και αναπληρωτής της οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ για τη Βόρεια Ελλάδα Νίκος Σπυριδωνάκος εξελέγη στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της νεολαίας συγκεντρώνοντας το… 100% των ψηφισάντων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “