Σέβομαι την Αριστερά και βρίσκω σημεία προσέγγισης

Με ένα εντυπωσιακό άνοιγμα προς τα κόμματα ­ και κυρίως τους ψηφοφόρους ­ της Αριστεράς ο κ. Κ. Καραμανλής ανοίγει από τώρα τα χαρτιά του για τις δημοτικές εκλογές και εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει για συνεργασίες. Με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο, αφήνει πίσω του τα εσωκομματικά προβλήματα, δηλώνει με έμφαση «αισθάνομαι ασφαλής» και προαναγγέλλει ότι θα στηρίξει για δημάρχους και νομάρχες προσωπικότητες που αξίζουν από όποιον χώρο και αν προέρχονται.

Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει «σέβομαι την Αριστερά» και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις ηγεσίες και τους ψηφοφόρους της για κοινούς υποψηφίους, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο κ. Κ. Καραμανλής από τις συνεργασίες δεν εξαιρεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως αυτό αν συμβεί, θα συμβεί κυρίως στην περιφέρεια ή σε μικρούς δήμους του Λεκανοπεδίου, όπως ο Δήμος Ραφήνας όπου ζει πλέον μόνιμα ο ίδιος με τη σύζυγό του Νατάσα. «Είναι ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος, αλλά είναι πολύ ικανός και είναι και φίλος», λέει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής πιστεύει πως αυτή την ώρα ο ίδιος βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή στιγμή από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Και αυτό, γιατί οι μεγάλες εσωκομματικές θύελλες έχουν κοπάσει και οι τωρινές υπάρχουσες αντιπαραθέσεις στελεχών είναι για οργανωτικά ζητήματα, όπως εκείνο της θεσμοθέτησης εκλεγμένου γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής. Αλλά και στο θέμα αυτό έχει σύμμαχο την κύρια εσωκομματική του αντίπαλο, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η πρώην υπουργός συμφωνούν ότι πρέπει να εκλεγεί γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Μια θέση με την οποία διαφωνούν επώνυμα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας με πρώτους τους κ.κ. Π. Παυλόπουλο, Γ. Αλογοσκούφη και Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ενοχλείται με όσους διαφωνούν μαζί του. Διότι προτιμάει οι όποιες εντάσεις να εκτονωθούν σ’ αυτό το ζήτημα, ώστε να μην ανοίξουν άλλα μεγάλα μέτωπα με αφορμή τον προσυνεδριακό διάλογο. Εξάλλου, δείχνει να έχει αποφασίσει πως ακόμη και αν δεν εγκρίνει το συνέδριο εκλογή γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής θα ορίσει τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη συντονιστή των γραμματειών του κόμματος με τα ίδια καθήκοντα που θα είχε και ως εκλεγμένος γραμματέας.

Στο σχετικά καλό κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα στη Ρηγίλλης, βοηθούν σημαντικά τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ καθώς τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν τις εκλογές παρά την εμφάνιση του κόμματος του κ. Αβραμόπουλου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέει πως δεν πιστεύει στη θεωρία του ώριμου φρούτου και με κάθε ευκαιρία επισημαίνει στις συζητήσεις του ότι ποτέ δεν υποτίμησε κανέναν αντίπαλό του και βεβαίως δεν υποτιμά τον κ. Κ. Σημίτη.

ΕΡ.: Για τις δημοτικές εκλογές έχετε ήδη κάνει τον πρώτο σας σχεδιασμό; Ακούω ότι ενδέχεται να υπάρξει συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς σε δήμους της περιφέρειας. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;
ΑΠ.: Να ξεκινήσουμε από κάτι. Κύριε Πολίτη, την Αριστερά, στην οποιαδήποτε εκδοχή της, τη σέβομαι πολύ. Όχι μόνο διότι αυτό επιβάλλεται ως δημοκρατικό καθήκον ενός αρχηγού κόμματος που στο Κοινοβούλιο συνυπάρχει με άλλες απόψεις που είναι διαφορετικές.

Τη σέβομαι πολύ για ιστορικούς λόγους. Και όσο μελετώ Ιστορία τόσο πιο πολύ τη σέβομαι. Διαφωνώ, βεβαίως, σε πολλά, αλλά βρίσκω και σημεία προσέγγισης σε πολλά. Και αυτό σας το λέω με πλήρη επίγνωση.

Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για εκείνους τους ανθρώπους, που μπορεί να πίστεψαν αυτό που για μένα μπορεί να ήταν λάθος. Το τι είναι λάθος ή σωστό είναι πολύ εύκολο να το κρίνεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου 30 χρόνια μετά την κρίσιμη στιγμή.

Βήμα

Τώρα από εκεί και πέρα δεν έχω, ούτε έχουμε ­ γιατί δεν είναι μόνο δική μου δουλειά, αυτό είναι συλλογική δουλειά ­ ξεκινήσει την υπόθεση δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω, είναι ότι ήδη την προηγούμενη φορά κάναμε ένα μεγάλο βήμα με την έννοια της απελευθέρωσης, σε σημαντικό βαθμό, δυνάμεων από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δεν είναι κομματικά ποδηγετούμενες. Συμπαθούν κόμματα βέβαια. Όταν έχεις πολιτική άποψη κάτι ψηφίζεις, πιθανόν σε κάποιο χώρο έχεις δραστηριοποιηθεί.

Όμως δεν κάναμε επιλογές με τέτοια κριτήρια. Και αυτό φαίνεται σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και σε κορυφαίες. Σας θυμίζω την υπερ-Νομαρχία Αθηνών.

Δεύτερον, ακόμα και εκεί όπου εξελέγησαν άνθρωποι στον οποιονδήποτε ρόλο, με συμπάθειες ή ακόμα και λειτουργική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, δεν τους είπαμε πηγαίνετε και κάντε αυτό ή εκείνο. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε και διχογνωμία απόψεων, ειδικά σε τοπικές επιλογές.

ΕΡ.: Υπάρχει ο κίνδυνος όμως με τις συμμαχίες να χάσετε τη μάχη των εντυπώσεων, όταν την επομένη των εκλογών θα μετράμε τους «μπλε», «πράσινους» και «κόκκινους» δήμους;

ΑΠ.: Νομίζω ότι αυτή η επιλογή δικαιώθηκε. Σε αυτήν πρέπει να εμμείνουμε και να την πάμε ακόμα πιο βαθιά. Δηλαδή, το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι εντυπώσεις. Ως έγκριτος δημοσιογράφος τη Δευτέρα μετά τις δημοτικές εκλογές θα πείτε «ελάτε να κάνουμε ένα ισοζύγιο στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη ­ στις πόλεις που δίνουν, υποτίθεται, τον πολιτικό τόνο ­ τόσες νομαρχίες εδώ τόσες εκεί».

Βεβαίως δεν αμφισβητώ ότι έχει μια σημασία αυτή η εντύπωση. Αλλά αυτό είναι και λίγο επιφανειακό. Το βαθύτερο ζητούμενο, είναι: βλέπεις την Αυτοδιοίκηση ως σύμμαχό σου ή ως αντίπαλό σου; Εγώ απαντώ ευθέως και με κεφαλαία γράμματα. Είναι σύμμαχος.

Συνεργάτης

Και εξηγούμαι γιατί: η Ελλάδα, χωρίς ισχυρή Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να ζήσει. Το συγκεντρωτικό κράτος πέθανε. Και αυτό φαίνεται από όποια πλευρά και αν το αγγίξει κανένας.

Το ερώτημα που θα απευθύνουμε είναι απλό. Δεν μας νοιάζει αν είσαι αριστερός. Σέβεσαι και εμπιστεύεσαι την τοπική κοινωνία; Τότε είσαι συνεργάτης μου. Σήμερα για να σκεφθούμε και να σχεδιάσουμε μαζί, αύριο, ως κυβέρνηση, μαζί να υλοποιήσουμε.

ΕΡ.: Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θα επιλέξετε στενά κομματικούς υποψηφίους σ’ αυτές τις εκλογές;

ΑΠ.: Όχι βέβαια. Αυτό από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει ότι αν έχουμε άξιους ανθρώπους στη Νέα Δημοκρατία δεν θα τους υποστηρίξουμε. Απλώς δεν είναι κομματικό το κριτήριο.

ΕΡ.: Αντιμετωπίζετε δηλαδή και για τον Δήμο της Αθήνας το ενδεχόμενο να μην έχετε κομματικό υποψήφιο, αλλά να στηρίξετε μια υπερκομματική υποψηφιότητα τη Γιάννα Αγγελοπούλου που λέει ο Αβραμόπουλος ή ένα άλλο πρόσωπο που να μην προέρχεται από την πολιτική. Να είναι από τα γράμματα, τις τέχνες, από οπουδήποτε αλλού;

ΑΠ.: Είναι κατανοητό το ενδιαφέρον σας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σας περιέγραψα ένα γενικό πλαίσιο με τα δικά μου πιστεύω.

Το τι έκφραση θα πάρει αυτό, στην οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδος, είτε λέγεται Αθήνα είτε λέγεται Καστοριά είτε λέγεται Ηράκλειο Κρήτης, δεν είμαι ακόμα έτοιμος να σας πω. Αυτό χρειάζεται πολλή μελέτη, πάρα πολλή προσοχή.

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι, ότι δεν πάμε με κομματικές παρωπίδες. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον θεσμό. Και δεν εξυπηρετεί το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας, που λέει στους πολίτες, ακόμα και σε εκείνους που δεν την ψήφισαν ποτέ μέχρι σήμερα, ελάτε να μας εμπιστευθείτε γιατί εμείς σας εμπιστευόμαστε.

Τα μηνύματα

ΕΡ.: Δηλαδή θα μπορούσατε σε ένα μεγάλο δήμο να στηρίξετε υποψήφιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ.: Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο σκέψης και αναζήτησης. Τώρα αν αρχίσω και σας λέω ναι, μπορεί να το κάνουμε ή δεν μπορεί να το κάνουμε, μπαίνουμε στην περιπτωσιολογία.

ΕΡ.: Πάντως, διαβλέπω ότι σ’ αυτές της δημοτικές εκλογές θα είναι διαφορετικό το τοπίο. Εσείς τουλάχιστον έχετε στόχο για αλλαγή του τοπίου;

ΑΠ.: Νομίζω πως αυτό, σε μεγάλο βαθμό, έγινε ήδη στις προηγούμενες εκλογές και πιστεύω ότι θα επιταθεί στις επόμενες. Και θεωρώ ότι ένα κόμμα που κοιτάει το μέλλον και θέλει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να πηγαίνει μαζί με τους πολίτες, δεχόμενο τα μηνύματά τους.
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ «Δεν προσωποποιώ ποτέ τα πολιτικά ζητήματα»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν δέχεται ερωτήματα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθιστά αμέσως σαφές, με το ύφος και τον κοφτό τρόπο που απαντά, ότι δεν θέλει να μιλάει πολύ για το ζήτημα αυτό.

Το κόμμα Αβραμόπουλου είναι ίσως ένα από τα λίγα θέματα για το οποίο έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον Πρωθυπουργό. «Δεν θα του επιτεθούμε εμείς πρώτοι να τον κάνουμε νοικοκύρη», είχε πει πριν από λίγες ημέρες στους βουλευτές του ο κ. Σημίτης. Και αυτή την τακτική ακολουθεί και ο κ. Κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφεύγει να απορρίψει ή να υιοθετήσει σενάρια περί μελλοντικών ­ προεκλογικών ή μετεκλογικών ­ συνεργασιών με τον δήμαρχο. Και δηλώνει με έμφαση ότι στόχος του είναι «η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.».

ΕΡ.: Να ρωτήσω κάτι ανθρώπινο. Έχετε μέσα σας μία ενόχληση ή οργή για τον τρόπο που ο δήμαρχος αντιμετώπισε τις πρωτοβουλίες σας προεκλογικά; Μήπως θεωρείτε ότι σας αποπροσανατόλισε με το γεύμα στον «Διόνυσο» και μετά σάς αιφνιδίασε;

ΑΠ.: Καμία ενόχληση. Μπορώ να σας πω μάλιστα, γενικεύοντάς το, ότι δεν προσωποποιώ ποτέ τα όποια πολιτικά ζητήματα. Με ανθρώπους συμφωνείς, διαφωνείς, κρίνεις και κρίνεσαι. Αν αυτό σε φορτίζει συναισθηματικά, τότε αυτή τη δουλειά, την αποστολή, το λειτούργημα ­ όπως θέλετε ονομάστε το ­ δεν μπορείς να την κάνεις. Και αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα: την προσωπική φόρτιση, βάσει πολιτικών εξελίξεων, περιστάσεων, γεγονότων ή επιλογών.

ΕΡ.: Διαπιστώνω ότι μετά την ίδρυση του κόμματος Αβραμόπουλου δεν επιτίθεστε στον ίδιο και στο κόμμα του, ούτε εσείς ούτε τα στελέχη σας. Υπάρχει μια περίεργη ανακωχή. Έτσι δεν είναι; Αυτό μήπως είναι τακτική για να μη σπάσουν οριστικά τις γέφυρες, για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες;

ΑΠ.: Δεν έχω τίποτα τέτοια στο νου μου. Απλώς, λέω ότι εμείς πρέπει να κάνουμε μια δουλειά. Ποια είναι η δουλειά μας; Πρώτον, να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι, να πλησιάζουμε τους πολίτες, να τους λέμε τι πιστεύουμε, τι οραματιζόμαστε. Να παίρνουνε το δικό τους μήνυμα για το τι θέλουν ή πώς θέλουν να δράσουμε εμείς. Και δεύτερον, βεβαίως να κάνουμε αυστηρή κριτική, αλλά με τρόπο δίκαιο και εν πάση περιπτώσει ουσιαστικό και περιεκτικό, στην κυβέρνηση. Γιατί αυτό είναι ο θεσμικός ρόλος μας, αυτή είναι η δουλειά μας. Θεωρώ ότι είναι αποπροσανατολισμός, ίσως και διολίσθηση στη μικροπολιτική, να ασκείς γενικά κριτική σε οποιοδήποτε φαινόμενο του δημόσιου βίου.

ΕΡ.: Αν προεκλογικά όμως, η συγκυρία το επιβάλλει να συνεργαστείτε με το κόμμα του δημάρχου, θα το κάνετε; Όπως έγινε με το κόμμα του κ. Μάνου για παράδειγμα.

ΑΠ.: Εμείς έχουμε έναν στόχο: να κερδίσουμε τις εκλογές. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Και σας το λέω πολύ συβαρά αυτό, όχι στη λογική τού ότι, ως αρχηγός κόμματος, πρέπει να το λέω. Το πιστεύω βαθιά.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ «Είμαι ανοιχτός σε σκέψεις και προτάσεις»
ΕΡ.: Το θέμα του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται να διχάζει επώνυμα στελέχη. Σκέφτεστε αν υπάρξει μεγάλη αντίδραση στο συνέδριο να μην προχωρήσετε στη θεσμοθέτηση θέσεως γραμματέα;

ΑΠ.: Ψευτοεντάσεις δεν χρειάζονται. Γιατί να υπάρχουν εντάσεις; Και λέω ψευτοεντάσεις, γιατί σοβαρότατες διαφωνίες σε μείζονα πολιτικά ζητήματα δεν βλέπω να υπάρχουν. Υπάρχει προβληματισμός είτε για το προγραμματικό πλαίσιο, την πρότασή μας στην ελληνική κοινωνία, είτε για τον τρόπο που λειτουργεί οργανωτικά, λειτουργικά ένα μεγάλο κόμμα. Και βεβαίως υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Όχι απλώς κατανοητό, αλλά θεμιτό και επιδιωκόμενο.

Συντονισμός

Δεν θεωρώ ούτε το συγκεκριμένο που αναφέρατε ως μείζον ζήτημα. Και εξηγούμαι γιατί. Όλοι συμφωνούμε από την εμπειρία μας, και ο πρώτος που το λέει είμαι εγώ που το έζησα, δεν είμαι ευφυέστερος από τους άλλους, απλώς η ιδιότητά μου μού επέτρεψε να έχω τη σφαιρικότερη εικόνα στην καθημερινή λειτουργία ­ όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, ότι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρρυθμίες, αλληλεπικαλύψεις οργάνων, δράσεων κ.λπ. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός.

Δεν αποδίδω τρομακτική σημασία στο πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό. Είμαι ανοιχτός σε σκέψεις κα προτάσεις.

Το ζητούμενο όμως το βασικό το βλέπουμε όλοι. Τώρα, θα είναι εκλεγμένος; Θα είναι διορισμένος; Αν θα είναι εκλεγμένος, από ποιο όργανο; Ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες; Αυτά είναι ανοιχτά προς συζήτηση. Το βέβαιο είναι ότι εκεί χρειάζεται μια παρέμβαση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “