Ψυχρή υποδοχή στην πρόταση Αβραμόπουλου

Ψυχρή υποδοχή επεφύλαξαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να είναι κοινή υποψήφια η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη δημαρχία της Αθήνας.

Μέσω συνεργατών της απάντησε η Γιάννα Αγγελοπούλου στον Δ. Αβραμόπουλο, χαρακτηρίζοντας την πρότασή του για τη δημαρχία της Αθήνας εκτός τόπου και χρόνου
Η επίσημη αντίδραση της Ν.Δ. εκφράστηκε από τον γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος δήλωσε «ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί αυτό το θέμα». Η Ν.Δ. θα ασχοληθεί με αυτό μετά την 1η Απριλίου οπότε κλείνει το συνέδριό της.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Μόνον ο κ. Πάγκαλος τοποθετήθηκε δημόσια, υποστηρίζοντας ότι με την πρότασή του ο κ. Αβραμόπουλος «κάνει δημόσιες σχέσεις». Ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα ίδια στελέχη πρόσθεταν ότι «πρώτα πρέπει να εκφράσει τις προθέσεις της η κ. Αγγελοπούλου και ύστερα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Διαφορετικά θα αναγάγουμε τον κ. Αβραμόπουλο σε ισότιμο συνομιλητή των δύο μεγάλων κομμάτων». Διευκρίνιζαν ακόμη ότι, αν τελικά υπάρξει υποψηφιότητα κοινής αποδοχής από την κ. Αγγελοπούλου, θα πρέπει να δημιουργηθεί και υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος των διοικητικών αρμοδιοτήτων.

Εκτός τόπου και χρόνου

Η κ. Αγγελοπούλου πάντως απέφυγε και πάλι να ανοίξει τα χαρτιά της. Διαμήνυσε μέσω των συνεργατών της ότι η πρόταση αυτή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επισημαίνει όμως ότι δεν της έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση για να τοποθετηθεί.

Πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αγγελοπούλου ζημιώνει κυρίως τη Ν.Δ. αφού ο κ. Κ. Καραμανλής στοχεύει να κερδίσει τον Δήμο της Αθήνας με αυστηρά κομματικό υποψήφιο. Με τον τρόπο αυτό θέλει, πρώτον, να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στον Δ. Αβραμόπουλο και, δεύτερον, να δώσει δυναμική νίκης στο κόμμα του, αφού εκτός απροόπτου οι δημοτικές θα προηγηθούν των βουλευτικών εκλογών.

Ενδεικτική του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η Ν.Δ. αν η κ. Αγγελοπούλου θέλει να είναι υποψήφια είναι η παρέμβαση του κ. Μιλτιάδη Έβερτ, που βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» συμφώνησε με τον δήμαρχο, υπενθυμίζοντας ότι έχει εκφράσει τη συγκεκριμένη πρόταση δημόσια και ότι έχει προτείνει ο ίδιος την κ. Αγγελοπούλου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Έβερτ, η κ. Αγγελοπούλου έχει ήδη θητεία στον Δήμο Αθηναίων και γνωρίζει τα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε δύσκολη θέση

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής θα έρθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αν η κ. Αγγελοπούλου εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφια δήμαρχος. Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό η πρόεδρος του «2004» προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. και ταυτόχρονα είναι δημοφιλής. «Αν τοποθετηθούμε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύουμε να πάθουμε αυτό που πάθαμε με τον Κωστή Στεφανόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αναζητούσαμε επί έναν χρόνο λύση και στο τέλος αναγκαστήκαμε να συρθούμε πίσω από το ΠΑΣΟΚ», λένε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι θα επιμείνει στην πρότασή του, καθώς εκτιμά ότι οι πολίτες επιθυμούν υπερκομματικό δήμαρχο αυτήν την ώρα για να μη ζημιώσουν την Ολυμπιάδα οι εσωκομματικές αντιθέσεις. Εν τω μεταξύ, τριβές αναμένονται στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Και αυτό γιατί βουλευτές και μάλιστα προσκείμενοι στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή αναμένεται να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την επικείμενη απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να τοποθετήσει γραμματέα του κόμματος τον κ. Ε. Μεϊμαράκη.

Ένα πρόσθετο σημείο τριβής για τους ίδιους βουλευτές αποτελεί η πρόθεση του κ. Καραμανλή να συμφωνήσει με την κ. Μπακογιάννη για εκλογή του προέδρου από το συνέδριο κάθε τρία χρόνια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “