«Κλείνει το μάτι» στη Ρηγίλλης για συνεργασίες

Σφήνα στη Ν.Δ. μπαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματός του λίγο πριν από το συνέδριο, στο οποίο ο κ. Καραμανλής έχει επενδύσει την επαναβεβαίωση της παντοδυναμίας του.

Ο πρόεδρος, ο τίτλος, το σήμα. Ένα βήμα ακόμα από τον Δημ. Αβραμόπουλο
Παράλληλα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος «κλείνει το μάτι» στη Ρηγίλλης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετεκλογικής συνεργασίας, χωρίς να αποκλείει και την προεκλογική, αν και αποφεύγει να αναφερθεί αναλυτικά σε αυτό. Διαμηνύει όμως με τον τρόπο του στα στελέχη της Ν.Δ. ότι τα περί συνεργασιών θα κριθούν από τη στάση που θα δείξουν απέναντί του. Ουσιαστικά, λέει, πως αν δεχθεί επιθέσεις όπως εκείνες που δέχθηκε ο πρόεδρος της «Άνοιξης» δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία. «Εάν πράγματι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θέλουν τη συνεργασία δεν έχουν παρά να το δείξουν, αντιλαμβανόμενοι με τον ίδιο τρόπο όπως και εμείς τα σύγχρονα δημόσια ήθη. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μπούμε στις γνώριμες μέχρι τώρα διαδικασίες των κομματικών και πολιτικών παζαριών. Συνομιλητής δικός μας είναι η ελληνική κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να συνεργάζονται. Αυτό δεν είναι μονάχα θέμα στην προεκλογική ή μετεκλογική περίοδο, αλλά είναι μια διαρκής διαδικασία που εμπεδώνει στην πράξη τη λειτουργία της δημοκρατίας».

Αιχμές

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος για να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν στη Ρηγίλλης να τον ταυτίσουν με τον κ. Α. Σαμαρά άφησε αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησε ο πρόεδρος της «Άνοιξης» κατά την ίδρυση του κόμματός του. «Κανένας βουλευτής δεν θα έρθει κοντά μας αν πρώτα δεν παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Και δώστε αν υπάρχει ένα παρόμοιο παράδειγμα από το παρελθόν».

Ύστερα από διετή «κύηση», με πολλά μπρος-πίσω, αιφνιδιασμούς, καθυστερήσεις, μπλόφες και αναβολές εγεννήθη το νέο κόμμα του δημάρχου. Και το όνομα αυτού: Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών. Ένα όνομα που επί χρόνια στροβίλιζε στο μυαλό του ιδρυτή. Από τη νύχτα της δεύτερης θριαμβευτικής νίκης του στον Δήμο της Αθήνας είχε μιλήσει για κοινωνία πολιτών δίνοντας έτσι το στίγμα των μελλοντικών φιλοδοξιών του.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αιφνιδίασε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες φίλους και αντιπάλους. Ο πρώτος αιφνιδιασμός ήταν τον Δεκέμβριο όταν ξαφνικά υπό μορφή διαγγέλματος ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην ίδρυση κόμματος. Χθες κατά τον ίδιο τρόπο κάλεσε τους δημοσιογράφους στο Ζάππειο και γνωστοποίησε το όνομα και το σήμα του κόμματος το οποίο αποτελείται από δύο κίτρινους κρίκους που συμβολίζουν, όπως είπε ο ίδιος, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη των πολιτικών απ’ όπου και αν προέρχονται. Πάντως τόσο το όνομα του κόμματος όσο και το σήμα δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό ακόμη και από ορισμένους φίλους του δημάρχου. Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι το όνομα του κόμματος δεν δημιουργεί τη δυναμική που απαιτείται, ενώ το σήμα είναι ουδέτερο και δεν εμπεριέχει κάποιον σπουδαίο συμβολισμό.

Ο δήμαρχος στη χθεσινή του εμφάνιση στο Ζάππειο επιχείρησε να εμφανίσει ένα νέο στυλ πολιτικού αρχηγού. Όλες οι κινήσεις του ήταν προσεγμένες, μελετημένες και προσχεδιασμένες. Ξεκίνησε να μιλάει αργά, χαλαρά και χωρίς άγχος, ενώ το ντύσιμο ήταν προσαρμοσμένο στις τηλεοπτικές ανάγκες. Ύψωσε τον τόνο της φωνής και απάντησε έντονα μόνο όταν δέχθηκε ερωτήματα για τις σχέσεις του με τη Ν.Δ. και τις επικρίσεις που δέχεται ότι ανακόπτει την πορεία της προς την εξουσία: «Σε αυτό δεν χρειάζεται να απαντήσουμε. Διότι έχουν τα δύο προηγούμενα παραδείγματα. Τα ίδια είχαν πει εν όψει των εκλογών και των ευρωεκλογών και δεν είδα με τη δική μου παρέμβαση να ανακόπτεται καμία πορεία. Οι πολιτικοί δεν είναι πρόβατα για να είναι σε μαντριά. Οι πολιτικοί είναι ελεύθερες προσωπικότητες και αναλαμβάνουν δημόσια τις ευθύνες τους».

Και σποτ

Η ομιλία του διεκόπη τρεις φορές. Την πρώτη φορά χαμήλωσαν τα φώτα και έγινε η αποκάλυψη του σήματος και του ονόματος του κόμματος. Στις άλλες δύο προβλήθηκαν σύντομα σποτ με εικόνες από την Ελλάδα υπό τους ήχους της μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα.
Για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν το κόμμα του, δίνοντας έτσι για μια ακόμη φορά την ευκαιρία σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να λένε ότι δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει σημαντικά στελέχη όπως θα επιθυμούσε Οι συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις στα πρόσωπα όταν έρθει ώρα.

Πάντως η Ν.Δ. χθες δεν επέδειξε τον ίδιο πανικό που είχε επιδείξει τον Δεκέμβριο. Η ηγεσία έδωσε «γραμμή» στα στελέχη να σιωπήσουν και κυρίως επιχείρησε να εμποδίσει τους «ύποπτους» βουλευτές που συστηματικά προκαλούν προβλήματα με τις δηλώσεις τους συστήνοντάς τους να αποφεύγουν την υπερέκθεση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Δεν κατάφερε βεβαίως να εμποδίσει τους πάντες. Αρκετά στελέχη βγήκαν στον… αέρα, όμως σίγουρα, όπως λένε στη Ρηγίλλης, ήταν καλύτερα τα πράγματα από την προηγούμενη φορά.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής απουσιάζει στις Βρυξέλλες καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη στην Τυνησία. Από σύμπτωση και τον Δεκέμβριο ­ αν και στη Ρηγίλλης πιστεύουν το αντίθετο ­ ο κ. Κ. Καραμανλής βρισκόταν στην Κύπρο και η Ντόρα Μπακογιάννη στην Αμερική. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να καταστήσει σαφές στα στελέχη ότι δεν πρέπει να σχολιάζουν τις κινήσεις του δημάρχου έδωσε εντολή τον κ. Θ. Ρουσόπουλο να μην εκδώσει ανακοίνωση.

Νέα δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσο και αν η ηγεσία της Ν.Δ. περιορίσει τις αντιδράσεις των στελεχών, η ίδρυση του νέου κόμματος δημιουργεί νέα δεδομένα στη Ρηγίλλης. Όσο και αν ο κ. Καραμανλής συνεχίσει να λέει δημοσίως και κατ’ ιδίαν ότι δεν τον απασχολεί το νέο κόμμα, ότι δεν θα καταφέρει να πάρει στελέχη της Ν.Δ., στην πραγματικότητα γνωρίζει καλά ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πολλά στελέχη, ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. διατηρούν τακτική επικοινωνία και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να επιβιβαστούν στο νέο σκάφος.
«Νέο κέντρο»
«Νέο κέντρο» αποκάλεσε ο ίδιος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος το κόμμα του δίνοντας έτσι το ιδεολογικό πλαίσιο του νέου φορέα, ενώ στην ιδρυτική η ταυτότητα του κόμματος περιγράφεται ως εξής: «Το νέο κέντρο αλλάζει την πολιτική γεωγραφία του 21ου αιώνα. Δεν αποτελεί μια ενδιάμεση θέση στον παλιό πολιτικό χάρτη. Δημιουργεί ως σημείο σύγκλισης της κοινωνίας έναν νέο πολιτικό χώρο, καινοτόμο, δυναμικό, με πρωτότυπη προγραμματική σκέψη και πολιτική επινόηση. Το νέο κέντρο αποστρέφεται την κομματοκρατία. Απαιτεί λιγότερους μηχανισμούς, αλλά μεγαλύτερη πυκνότητα στο περιεχόμενό της, στην ηθική της υπόσταση, στην προγραμματική της πρόταση. Απαιτεί πράξη». Σε άλλο σημείο της διακήρυξης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ελεύθεροι Έλληνες πολίτες έχουν στην πράξη ανατρέψει τους ιδεολογικούς και πολιτικούς διαχωρισμούς, που χαρακτήρισαν και στιγμάτισαν την περίοδο της μεταπολίτευσης. Τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα έχουν αυτοπαγιδευθεί σε ένα πολιτικό τέλμα που τα ίδια προκάλεσαν, αδυνατώντας να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών. Οι εσωτερικές δυνάμεις της αδράνειας, της κρίσης και της αποτελμάτωσης αποδείχθηκαν ισχυρότερες από οποιαδήποτε ανανεωτική πρωτοβουλία και εξουδετέρωσαν καθετί το καινούργιο που θέλει να γεννηθεί. Είναι επείγουσα ανάγκη να δοθεί μια διέξοδος που διαμορφώνει νέους όρους στην πολιτική και ενεργοποιεί όλους τους συντελεστές της δημόσιας και κοινωνικής ζωής».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ουδέν σχόλιον από ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.
Με απαξιωτική διάθεση αντιμετώπισαν το κόμμα Αβραμόπουλου ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις τοποθετήσεις στελεχών τους αμέσως μετά την παρουσίαση της ονομασίας, της διακήρυξης και του εμβλήματος από τον δήμαρχο Αθηναίων.

Επισήμως τα δύο μεγάλα κόμματα δεν σχολίασαν τη χθεσινή εμφάνιση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, ούτε και η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ παρέπεμπε σε πρωινή δήλωση του γραμματέα της Κ.Ε. κ. Κώστα Σκανδαλίδη που είχε γίνει πριν δημοσιοποιηθεί η πρόθεση του δημάρχου Αθηναίων να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά του κόμματός του. «Το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου είναι κόμμα άυλο ­ και θα είναι για πολύ καιρό άυλο, ακόμα και αν αποκτήσει όνομα. Ας αποκτήσει πρώτα σώμα, ψυχή και θέσεις και εδώ είμαστε να το σχολιάσουμε», είχε πει. Η γενική κατεύθυνση πάντως της Χαρ. Τρικούπη φαίνεται ότι είναι επιστροφή στην αρχική της θέση, ότι το κόμμα Αβραμόπουλου «είναι ενδοπαραταξιακή υπόθεση της Δεξιάς».

«Γενικολογία»

Μιλώντας εξάλλου στο Mega οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Μ. Έβερτ στάθηκαν ιδιαίτερα στην αοριστία των όσων είπε ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος: «Πολιτική δεν είδαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την «ουδετεροποίηση», τη «γενικολογία» και τη μη τοποθέτηση «επί της ουσίας».

«Τα πολιτικά κόμματα που είναι στον πολιτικό στίβο πρέπει να πιάσουν και τα κάρβουνα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος επικρίνοντας το συναινετικό ύφος που, όπως είπε, επιχείρησε να προβάλει ο κ. Αβραμόπουλος. Χαρακτήρισε ωστόσο «μάθημα» προς τη Ν.Δ. την παράλειψη του κ. Αβραμόπουλου να αναφερθεί στη διαπλοκολογία και σε όλα όσα αναφέρει ο κ. Κ. Καραμανλής. «Ίσως έχει καταλάβει ότι αυτή η συνταγή δεν οδηγεί πουθενά», είπε.

«Δεν άκουσα τίποτα το καινούργιο», τόνισε από την πλευρά της Ν.Δ. ο κ. Έβερτ, που σχολίασε παραστατικά τη γενικολογία του κ. Αβραμόπουλου: «Οι κύκλοι δεν δίνουν κατεύθυνση. Είναι γύρω – γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης…», για να επισημάνει ότι οι κύκλοι δεν δίνουν κατεύθυνση για την Ελλάδα.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ Χωρίς πανό και συνθήματα
Το πρώτο επιφώνημα επιδοκιμασίας που δέχθηκε χθες το βράδυ ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ήταν από τη γυναίκα του Βίβιαν μόλις κατέβηκε από το βήμα στην κεντρική αίθουσα του Ζαππείου. Η σύζυγός του χαμογέλασε και κούνησε με νόημα το κεφάλι της, καθώς λίγο νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα.

* Η προσέλευση των φίλων του δημάρχου Αθηναίων στο Ζάππειο άρχισε πολύ πριν από τις 8 το βράδυ, οπότε και ξεκίνησε ­ σε απ’ ευθείας τηλεοπτική κάλυψη από τα περισσότερα κανάλια ­ η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών.

* Περίπου 300 άτομα, κυρίως μέσης και μεγάλης ηλικίας, τα οποία όπως έλεγαν ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, είχαν πιάσει θέση στην είσοδο του μεγάρου και μόλις εμφανίστηκε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν οι καθημερινοί του συνεργάτες στον Δήμο Αθηναίων (Νίκος Απέργης, Ζάχος Χατζηφωτίου, Γιάννης Πιερρουτσάκος, Αγγελική Κανελλοπούλου, Μάρω Κοντού), καθώς και τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Σύγχρονη Πολιτική Σκέψη.

* Από μια τεράστια τηλεοπτική οθόνη, η οποία είχε τοποθετηθεί στη διπλανή αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, οι φίλοι του δημάρχου Αθηναίων παρακολούθησαν όρθιοι την ομιλία τού κ. Δ. Αβραμόπουλου και τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους χειροκρότησαν τέσσερις φορές τον πρόεδρο του νέου κόμματος, ιδιαίτερα όταν εκείνος αναφέρθηκε στη διαπλοκή και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

* Εκεί όμως που τα χαμόγελα συμπάθειας μετετράπησαν σε επιφωνήματα επιδοκιμασίας ήταν όταν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είπε για τους πολιτικούς ότι «δεν είναι πρόβατα για να κλείνονται σε μαντριά, αλλά είναι ελεύθερα άτομα». «Μπράβο καλά τα λες», σχολίασαν και ξέσπασαν για μία ακόμη φορά σε χειροκροτήματα.

* Πάντως ήταν μία συγκέντρωση η οποία χαρακτηρίστηκε απ’ όλους ως «ασυνήθιστη», καθώς έλειπαν τα συνθήματα και τα πανό. Στο τέλος οι πιο πολλοί αποχώρησαν ήσυχα, ενώ κάποιοι περίμεναν τον κ. Αβραμόπουλο για να του δώσουν συγχαρητήρια και να του ευχηθούν καλή συνέχεια.

* Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του γνωστή μπιραρία στον Πειραιά, όπου ο δήμαρχος Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδωνας είχε ­ από καιρό, όπως λεγόταν ­ κανονίσει γι’ αυτήν τη βραδιά μια φιλική συγκέντρωση. Όλοι οι καλεσμένοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον επάνω όροφο του καταστήματος, ήταν άνθρωποι που θα στελεχώσουν το επιτελείο του καινούργιου κόμματος. Ανάμεσά τους φυσικά και ορισμένοι δήμαρχοι. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος παρέμεινε εκεί για περίπου μιάμιση ώρα και στη συνέχεια αναχώρησε για την οικία του στα βόρεια προάστια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “