Ένας γιατρός για την ΟΝΝΕΔ

Ο εκλεκτός της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κουρούσης αναμένεται να εκλεγεί αύριο, χωρίς αντίπαλο, νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο της Οργάνωσης που άρχισε χθες στην Καλαμάτα.

Ο 28χρονος γιατρός κερδίζει με άνεση σε ό,τι αφορά τις ψήφους την προεδρία της Νεολαίας, δεν έχει όμως τη στήριξη πολλών κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει εκφράσει κατά καιρούς τη διαφωνία της με όσα προηγήθηκαν του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Κώστα Καραμανλή, ο κ. Γ. Μεϊμαράκης, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την εκλογή του νέου προέδρου. Για τον λόγο αυτό μάλιστα δεν μετέβη στο συνέδριο της Καλαμάτας θέλοντας έτσι να καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ανάμειξη στα θέματα της νεολαίας.

Ο Χρ. Κουρούσης έχει υποδειχθεί από τον απερχόμενο προέδρο της ΟΝΝΕΔ Γ. Οικονόμου και είναι στενός φίλος του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στις διεργασίες που γίνονται εδώ και τρεις μήνες στην ΟΝΝΕΔ για την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Ωστόσο, τα παρασκήνια, οι διαβουλεύσεις και οι ίντριγκες που προηγήθηκαν του συνεδρίου της Καλαμάτας ξεπέρασαν ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ κάθε προηγούμενο και έχουν ενοχλήσει, σε μεγάλο βαθμό, τον πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες όταν οι βουλευτές κ.κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Χρ. Ζώης, Ε. Στυλιανίδης και Μ. Παπαδόπουλος τον συνάντησαν και του ζήτησαν να μην ενισχύσει την εκλογή του Χρ. Κουρούση, ο ίδιος αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Αφήστε με, δεν θέλω να ασχοληθώ μ’ αυτή την ιστορία…».

Κι αυτό γιατί είχε πληροφορηθεί ότι οι νεολαίοι της δικής του πτέρυγας, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 860 συνέδρων, είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες που η μία κατηγορούσε την άλλη για παραβιάσεις του καταστατικού, για παράνομες διαδικασίες και για εκλογή «συνέδρων-μαϊμού». Ο άνθρωπος που ασχολήθηκε ενεργά με το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ είναι ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος προκαλώντας τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις επώνυμων στελεχών του κόμματος που τον κατηγορούν ότι στόχος του είναι να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της νεολαίας, όπως συνέβαινε την προηγούμενη περίοδο που ήταν πρόεδρος ο στενός του φίλος Γ. Οικονόμου.

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής, παρά τις εισηγήσεις στενών του συνεργατών να μην πάει στην Καλαμάτα, τελικά έκρινε σκόπιμο να είναι παρών στην έναρξη του συνεδρίου, ώστε με την παρουσία του να αποθαρρύνει την όποια δημόσια σύγκρουση των αντιμαχόμενων ομάδων της νεολαίας.

Φίλοι και αντίπαλοι όμως του κ. Κ. Καραμανλή στο κόμμα παραδέχονται ότι η ΟΝΝΕΔ παρά τη συντριπτική νίκη που κατέγραψε ο εκλεκτός της Ρηγίλλης Χρ. Κουρούσης, βγαίνει σημαντικά «τραυματισμένη» όσο ποτέ άλλοτε απ’ αυτό το συνέδριο καθώς τα όσα προηγήθηκαν έχουν δημιουργήσει πολύ κακές σχέσεις μεταξύ των στελεχών της Οργάνωσης. Παράλληλα ο νέος πρόεδρος δεν διαθέτει την αποδοχή αρκετών βουλευτών και επώνυμων στελεχών. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την προεδρία, αλλά οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην αντίδραση του ισχυρού άξονα που είχαν δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος κ. Γ. Οικονόμου με τον διάδοχό του υπό την καθοδήγηση του κ. Άρη Σπηλωιτόπουλου.

Τώρα η προσοχή όλων, σήμερα και αύριο στο συνέδριο της Καλαμάτας, στρέφεται στην εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής αλλά κυρίως των στελεχών που θα εκπροσωπήσουν την ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο του κόμματος στο τέλος Μαρτίου. Οι περίπου 300 που θα εκλεγούν δεν αποτελούν συμπαγή ομάδα και στη Ρηγίλλης ανησυχούν μήπως οι περισσότεροι απ’ αυτούς μεταφέρουν στο συνέδριο της Ν.Δ. τη διαμάχη που μαίνεται στους κόλπους της νεολαίας.
Βέλη Καραμανλή κατά Σημίτη-κυβέρνησης
Επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά εναντίον του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε χθες από την Καλαμάτα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής στην έναρξη του 5ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

«Ο κ. Σημίτης ξέχασε την εποχή που και τον ίδιο τον είχαν φιμώσει τα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη φίμωση των ΜΜΕ και διακατέχεται από αλαζονεία, μονοφωνία και αυταρχισμό».

Ο κ. Κ. Καραμανλής έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους περίπου 850 συνέδρους της ΟΝΝΕΔ. Ο αρχηγός της Ν.Δ. κατά τη σύντομη ομιλία του χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης: «Το κράτος βάλτωσε στη διαφθορά και την αναξιοκρατία», «Υποτάχθηκε στο κόμμα που κυβερνά», «Το κράτος έχει γίνει συνώνυμο με την ασυδοσία», «Το καθεστώς της συνενοχής και της ατιμωρησίας επωάζει φαινόμενα που θυμίζουν άλλες εποχές», ήταν μερικοί από τους πλέον οξείς χαρακηρισμούς του αρχηγού της Ν.Δ. που προκάλεσαν την έκρηξη των νεαρών συνέδρων. Αλλά και κατά της ΕΡΤ επιτέθηκε ο κ. Καραμανλής επειδή δεν μετέδωσε τηλεοπτικά τη συζήτηση της πρότασης μομφής της Ν.Δ. στη Βουλή για το Χρηματιστήριο. Και πρόσθεσε: «Μόλις χθες η κυβέρνηση προσπάθησε να φιμώσει ραδιοφωνικούς σταθμούς προωθώντας σχετική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο».

Οι εργασίες του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “