Θυσιάζει τον Άρη για δεύτερη φορά

Θυσιάζει τον πρώην έμπιστο φίλο και στενό συνεργάτη του Άρη Σπηλιωτόπουλο ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποκαταστήσει την ηρεμία στο περιβάλλον του και να σταματήσει η αλληλοϋπονόμευση που έχει ξεσπάσει εδώ καιρό, ανάμεσα σε όλους σχεδόν τους επιτελείς του, με κύριους πρωταγωνιστές τούς κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Αρ. Σπηλιωτόπουλο.

Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να τοποθετήσει μετά το Συνέδριο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή «νούμερο δύο» στην ιεραρχία τον Ευ. Μεϊμαράκη, έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς. Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, σύμβουλοι και συνεργάτες του προέδρου, διαφωνούν. Αυτή τη διαφωνία όμως κατέστησε περισσότερο από τον καθένα γνωστή δημοσίως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, προκαλώντας την ενόχληση του προέδρου
Με μια λακωνική εντολή του κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αφήνοντας εκτεθειμένο τον πρώην εκπρόσωπο. Το θέμα για το όποιο διαφώνησαν δημοσίως οι κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος ήταν ασήμαντο, όπως παραδέχονται όλοι στη Ρηγίλλης. Ήταν όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να αποκαλυφθούν οι πολύ κακές σχέσεις των συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή και να γίνει γνωστή η μάχη που δίνουν όλοι στο παρασκήνιο προκειμένου να αυξήσουν την επιρροή τους και να μοιράσουν ρόλους και αξιώματα μετά το Συνέδριο.

Όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο γεγονός. Την περασμένη Τετάρτη ο αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος νομάρχης Αρκαδίας κ. Π. Γιαννόπουλος, κάλεσε σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας δημοσιογράφους και είπε τις απόψεις του για τις συμμαχίες που πρέπει να κάνει η Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που συνέτρωγε στο ίδιο εστιατόριο, μίλησε για λίγο με τους δημοσιογράφους και τους είπε ότι κατά την άποψή του, σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε κεντρικούς δήμους, η Ν.Δ. μπορεί να συνεργαστεί με υποψηφίους όλων των κομμάτων, ακόμη κι αν αυτούς τους υποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ως υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού, διαφώνησε έντονα με αυτή τη θέση, διότι εκτιμά ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Όταν δημοσιοποιήθηκε η θέση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος αντεπιτέθηκε δηλώνοντας: «Σε επίπεδο περιφερειακών δήμων δεν μπορεί να αποκλειστεί καμιά συνεργασία εφόσον τα πρόσωπα που θα προκύψουν υποδεικνύονται από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι προφανές πως οτιδήποτε άλλο δείχνει είτε άγνοια της πολιτικής της Ν.Δ. είτε σκόπιμη διαστρέβλωση για την εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπιμοτήτων». Μόλις πληροφορήθηκε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης τη δήλωση Σπηλιωτόπουλου, έγινε έξω φρενών. Τηλεφώνησε στον κ. Θ. Ρουσόπουλο και του είπε: «Αν δεν βγει σε τρεις ώρες επίσημη ανακοίνωση του κόμματος που να με καλύπτει, εγώ παραιτούμαι από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επικοινώνησε με τον κ. Κ. Καραμανλή και ζήτησε οδηγίες. Λίγες ώρες αργότερα, ο νυν εκπρόσωπος «άδειασε» τον τέως δηλώνοντας: «Τη Ν.Δ. εκφράζουν οι δηλώσεις του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

Όλη αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να είναι «περί όνου σκιάς» αν δεν αποκάλυπτε τον καβγά για το… πάπλωμα, που μαίνεται στη Ρηγίλλης. Το πάπλωμα είναι η θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη Δευτέρα, η απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να τοποθετήσει μετά το Συνέδριο γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής «νούμερο δύο» στην ιεραρχία τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς. Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, σύμβουλοι και συνεργάτες τού προέδρου, διαφωνούν. Αυτή τη διαφωνία όμως κατέστησε περισσότερο από τον καθένα γνωστή δημοσίως ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, προκαλώντας την ενόχληση του προέδρου. Δεν ήταν όμως η μόνη αιτία να παγώσουν οι σχέσεις των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Εδώ και καιρό στελέχη της Ν.Δ. μεταφέρουν στο κ. Κ. Καραμανλή πληροφορίες ­ άλλοτε σωστές και άλλοτε όχι ­ για τις κινήσεις τού πρώην εκπροσώπου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κρύβει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του την ενόχλησή του με όσα πληροφορείται για τον πρώην έμπιστο συνεργάτη του. Στο βαρύ κλίμα συνέβαλε και το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους. Όπως επίσης δεν υπάρχει ­ μέχρι στιγμής ­ καμιά επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο και τον Θ. Ρουσόπουλο, μεγεθύνοντας έτσι την καχυποψία που υπάρχει ένθεν και ένθεν.

Πάντως, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του λέει ότι οι σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλή δεν πρόκειται να διαταραχθούν, διότι έχουν συνεργαστεί στενά και η σχέση τους έχει δοκιμαστεί αφού έχουν δώσει μαζί πολλές μάχες σε δύσκολες συνθήκες. Εκτιμά, επίσης, πως όσα συμβαίνουν σήμερα, είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και λαθεμένων πληροφοριών που μεταφέρουν, κάποιοι, στο γραφείο του προέδρου.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., ωστόσο, υποστηρίζουν ότι για να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί σήμερα στη Ρηγίλλης, όπου όλοι βάλλουν εναντίον αλλήλων, ευθύνεται πρώτα από όλους ο πρόεδρος, ο οποίος επέτρεψε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Και γι΄ αυτό χρειάζεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “