Γιατί κήρυξε ανακωχή η Ντόρα

Βλέπε, άκουγε και σώπα. Αυτή είναι η νέα τακτική της Ντόρας Μπακογιάννη στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. Που σημαίνει ότι παρατηρεί από κοντά όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα, πληροφορείται με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του προέδρου και των επιτελών του, αλλά δεν μιλάει εναντίον της ηγεσίας και δεν σχεδιάζει μετωπική σύγκρουση μέχρι το συνέδριο.

Στη Ρηγίλλης αισθάνονται ανακουφισμένοι και θεωρούν ότι πλέον το συνέδριο είναι υπόθεση ρουτίνας, αφού η πρώην υπουργός προχώρησε σε «τακτική αναδίπλωσης» και σταμάτησε τη δημόσια ­ τουλάχιστον ­ αντιπαράθεση με την ηγετική ομάδα.

Δεν νιώθουν το ίδιο καλά όμως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Καραμανλή και οι στενοί φίλοι της Ντόρας που είχαν επενδύσει στις ηγετικές φιλοδοξίες της και περίμεναν ότι ήρθε η ώρα εκείνη να καταφέρει στον κ. Κ. Καραμανλή το πρώτο ισχυρό πλήγμα που θα δρομολογούσε τη σταδιακή αποδυνάμωσή του.

Είναι γεγονός ότι η νέα στρατηγική τής πρώην υπουργού ήταν απρόσμενη για τους περισσότερους βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ.

Και αυτό γιατί η ίδια είχε καλλιεργήσει συνθήκες πολεμικής σύρραξης με την εμφάνισή της στο Mega λίγο μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του κ. Δ. Αβραμόπουλου.

Τα όσα είχε πει τότε έδιναν την εντύπωση πως για εκείνη δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην κομματική νομιμότητα και ότι είναι έτοιμη για όλα.

Έναν μήνα μετά, όμως, κήρυξε ανακωχή. Και μάλιστα την πρόθεσή της για συνεργασία με τον πρόεδρο την κατέστησε σαφή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αφήνοντας εμβρόντητους φίλους της βουλευτές.

Τι συνέβη και άλλαξε ρότα η πρώην υπουργός μέσα σε λίγο χρόνο; Σίγουρα η αλλαγή τακτικής της κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν προήλθε από κάποια εντυπωσιακή πολιτική πρωτοβουλία ή κίνηση τακτικού ελιγμού του προέδρου της Ν.Δ.

Όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στη Ν.Δ. τονίζουν ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα η εκτίμηση των κορυφαίων στελεχών της Ρηγίλλης πως «η Ντόρα πήρε μήνυμα από τον πρόεδρο ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί άλλες υπονομεύσεις και έτσι φοβήθηκε και σταμάτησε». Όπως μακράν της πραγματικότητας είναι και οι πληροφορίες ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης, στις 6 Ιανουαρίου, ο Καραμανλής την έπεισε να ρίξει τους τόνους με το επιχείρημα «δεν ήρθε ακόμη η ώρα σου. Αν χάσω τις εκλογές, μετά το παιχνίδι είναι δικό σου».

Οι λόγοι που οδήγησαν την πρώην υπουργό να βαδίσει τον δρόμο της νομιμότητας αυτή την περίοδο είναι άλλοι. Ο πρώτος είναι ότι τόσο η ίδια όσο και τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. είχαν προβλέψει πως η ίδρυση κόμματος από τον Αβραμόπουλο θα σπείρει θύελλες στο πολιτικό σύστημα και η Ν.Δ. θα οδηγηθεί στο συνέδριο τραυματισμένη, με ανοιχτό το θέμα της διάσπασης της παράταξης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, ο δήμαρχος ­ είτε από στρατηγική είτε από αδυναμία ­ προς το παρόν δεν προκαλεί σημαντικούς κλυδωνισμούς στη Ρηγίλλης.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων. Σ’ αυτές ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήλεγξε πλήρως το παιχνίδι. «Το 92% των συνέδρων είναι δικοί μας. Η Ντόρα δεν μπόρεσε ούτε να φθάσει το 10%. Τώρα είναι αναγκασμένη να σιωπήσει.

Το συνέδριο είναι δικό μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε εκεί», λένε οι «σκληροί» της καραμανλικής πτέρυγας. Οι φίλοι της κ. Ντόρας Μπακογιάννη απαντούν:

«Όλοι γνωρίζουμε πως η ηγετική ομάδα έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Παρ’ όλα αυτά, το 40% των εκλεγμένων είναι του δικού μας κλίματος». Ακόμη και αν η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, η πραγματικότητα δεν αλλάζει.

Ο κ. Κ. Καραμανλής ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων όπως την ήλεγχε μέχρι κάποια στιγμή και ο κ. Μ. Έβερτ. Την ίδια στιγμή βέβαια η Ντόρα υποστηρίζει ότι δεν την πτοούν οι συσχετισμοί, διότι γνωρίζει πως όποιος και αν ήταν αρχηγός αυτή την ώρα θα είχε μαζί του τα περισσότερα στελέχη της βάσης.

«Οι συσχετισμοί όμως μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες τη νύχτα των εκλογών, αν ο πρόεδρος διαψεύσει τις προσδοκίες τους», λένε οι φίλοι τής πρώην υπουργού. Και προβλέπουν ότι «η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της, αλλά ξέρει να περιμένει τη σωστή στιγμή που θα τις προβάλει ξανά».

Τι θα κάνει μέχρι τότε; Θα ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ώστε να ακούγεται η φωνή της καθημερινά. Όσοι είδαν στον Antenna τον τρόπο με τον οποίο αντιπαρατέθηκε με τον Κώστα Λαλιώτη για το αεροδρόμιο των Σπάτων έχουν κατανοήσει πώς σκοπεύει να κινηθεί.

Παράλληλα θα συνεχίσει να προσεγγίζει στελέχη της άλλης πλευράς, ώστε να σπάσει τις διαχωριστικές γραμμές μητσοτακικών – καραμανλικών. Αυτό πιστεύει ότι θα είναι το πιο δυνατό όπλο της, αν της δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει την ηγεσία. Όσο για το συνέδριο, εκεί ο στόχος της πλέον είναι ένας: να περάσει τις περισσότερες από τις θέσεις της. Όχι όμως με αντιπαράθεση, αλλά πείθοντας συνέδρους της καραμανλικής πτέρυγας ότι αυτό θα είναι για το καλό τού κόμματος.

Δι’ αυτού του τρόπου, όπως εκτιμά, θα αυξήσει αργά και σταθερά τη δύναμη και την επιρροή της στην κομματική βάση.
Συνεχίστηκε η κόντρα με Λαλιώτη
Τη σκληρή κόντρα με εκατέρωθεν δηλώσεις που παραπέμπουν σε άλλες, με πολύ πιο έντονο πολιτικό κλίμα εποχές συνέχισαν χθες ο κ. Κώστας Λαλιώτης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η συνέχεια δόθηκε αυτή τη φορά από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Άλφα Νιουζ 98,7 ως προέκταση της προχθεσινής τηλεοπτικής κόντρας και της επεισοδιακής συνέχειας που είχαν στους διαδρόμους του Antenna.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι η κ. Μπακογιάννη κινδυνολογεί και παραπληροφορεί όσον αφορά στα Σπάτα και επέμεινε ότι το συνολικό όφελος σε σχέση με τη σύμβαση που είχε συμφωνηθεί επί Κ. Μητσοτάκη (και η οποία άλλαξε) είναι πάνω από 100 δισ. δρχ.

«Το ερώτημα έρχεται αυθόρμητα: Τα 100 δισ. δρχ. θα πήγαιναν στις τσέπες των Γερμανών. Δεν θα πήγαιναν και σε ορισμένες άλλες τσέπες;» επεσήμανε ο κ. Κ. Λαλιώτης, ενώ τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ταυτίζεται με τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών.

«Κοράκια»

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι η επικοινωνία πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια. «Πρέπει», είπε σε άλλο σημείο, «να υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους δημιουργικούς πολιτικούς και στους πολιτικούς που θέλουν να κάνουν τα κοράκια προλέγοντας τα κακά, ή τα τζιτζίκια, δηλαδή κάθε φορά να σχολιάζουν αναλόγως με τη συγκυρία».

Από την πλευρά της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε στον κ. Λαλιώτη ότι «δεν μπορεί να κρύβει πίσω από ύβρεις το έλλειμμα πολιτικής», υποστήριξε ότι η Ν.Δ. δεν είχε υπογράψει σύμβαση για το αεροδρόμιο και ότι ο κ. Λαλιώτης επιμένει σε αντιλήψεις του ’78. «Αυτού του είδους την πολιτική αλαζονεία, αυτό τον τρόπο έκφρασης και τις ύβρεις θα τα πληρώσει πολύ ακριβά ο κ. Λαλιώτης απ’ τον λαό», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη. Κατηγόρησε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι υποστηρίζει τη «συλλογική οικογενειακή ευθύνη» και ότι ο τρόπος που γίνεται το αεροδρόμιο (υπερωρίες, νυχτερινά κ.λπ.) ανεβάζει το κόστος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “