«100 δισ. για τις τσέπες κάποιων...»

Με ένα έντονο μεταμεσονύχτιο επεισόδιο επισφραγίσθηκε η ούτως ή άλλως επεισοδιακή τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και της Ντόρας Μπακογιάννη, που ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον Antenna.

Φορέστε τα κράνη… Τα χαμόγελα πάγωσαν και η συζήτηση Λαλιώτη – Ντόρας για τα μεγάλα έργα εξελίχθηκε σε πόλεμο με χτυπήματα κάτω από τη μέση
Αυτό που έκανες απόψε θα μου το πληρώσεις ακριβά, θα με βρεις μπροστά σου, φέρεται να απείλησε τον κ. Λαλιώτη η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την έξοδό τους από το στούντιο. Συνόδευσε μάλιστα την απειλή της με βαρείς, προσωπικούς, χαρακτηρισμούς. Σε ανάλογα έντονο ύφος φέρεται να της απάντησε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δηλώνοντας της ότι «τέλος τα ψέματα, θα ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό».

Το επεισόδιο δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις με την παρέμβαση συντελεστών της εκπομπής, αλλά το θέαμα που είχαν παρακολουθήσει προηγουμένως οι τηλεθεατές είχε εντυπωσιάσει για την οξύτητα των διαλόγων.

Λάδι στη φωτιά

Συνεχείς αντεγκλήσεις, βαρύτατες κατηγορίες και σοβαρά υπονοούμενα ήταν ό,τι χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση, στην οποία έριξε λάδι στη φωτιά ο συνδικαλιστής Βασ. Αλεβιζόπουλος ο οποίος εξύβρισε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στον αέρα!

«Είσαι ανάγωγος, ψεύτης, και εκβιαστής» ήταν μερικές από τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο συνδικαλιστής, ο οποίος έδειχνε εκτός εαυτού. Ιδιαίτερα σκληρός στην απάντησή του ήταν ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «εσύ πήγες να σκοτώσεις κόσμο όταν κατέβασες τους διακόπτες στο αεροδρόμιο». Με πρωτοβουλία προφανώς των συντελεστών της εκπομπής έπειτα από αυτό ο συνδικαλιστής «εξαφανίσθηκε» από τις οθόνες και δεν εμφανίσθηκε ώς το τέλος. Η αντιπαράθεση Λαλιώτη – Ντόρας ξεκίνησε από νωρίς, με την έναρξη σχεδόν της εκπομπής, όταν η πρώτη αντιμετώπισε με ειρωνικά χαμόγελα τις δηλώσεις του υπουργού για το νέο αεροδρόμιο και την Αττική Οδό. Ο κ. Λαλιώτης πέρασε στην αντεπίθεση επικαλούμενος το οικονομικό όφελος των 100 δισ. από την αναθεώρηση της σύμβασης με την Χόχτιφ που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της Ν.Δ., και η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες ότι το αεροδρόμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι επικίνδυνο, δεν είναι προσβάσιμο, δεν είναι συνδεδεμένο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κάποια στιγμή η κ. Μπακογιάννη άνοιξε το κεφάλαιο «αγωγός καυσίμων του αεροδρομίου», κάνοντας λόγο για 9.000 βυτιοφόρα-βόμβες που θα κυκλοφορούν στους δρόμους λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να κατασκευάσει αγωγό καυσίμων. «Το ποίημα που σου έγραψαν δεν το διάβασες καλά» τής επετέθη ο κ. Λαλιώτης δηλώνοντας ότι μόνο 90 θα είναι τα βυτιοφόρα. «Του πατέρα σου να τα πεις, αυτός φταίει». Ήταν τέτοια η ένταση της κόντρας και τόσο μεγάλο το πλήθος των χτυπημάτων κάτω από τη μέση, που κάποια στιγμή ο κ. Λαλιώτης είπε ότι «τα 100 δισ. της υπέρβασης θα πήγαιναν στις τσέπες κάποιων με πρωτοβουλία της οικογένειάς σου». Και η Ντόρα Μπακογιάννη τού αντέτεινε, «λες ψέματα, χοντρά ψέματα και είναι ντροπή σου». Η κ. Μπακογιάννη κάποια στιγμή αρχισε να ρωτάει με επιμονή τον κ. Λαλιώτη «πόσες φορές έχει πάει στις Βρυξέλλες» στα συμβούλια κορυφής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν παρίσταται γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο…

Ο «διάλογος», όπως ήταν φυσικό, διευρύνθηκε σε όλο το φάσμα των μεγάλων έργων, με την κ. Μπακογιάννη να παρουσιάζει δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που δεσμευόταν ότι η Εγνατία θα παραδοθεί στο 2000, και τον κ. Λαλιώτη να εμφανίζει πρωτοσέλιδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου ότι το μετρό είναι «μετρό θανάτου». Όταν η συζήτηση κάποια άλλη στιγμή στράφηκε στο πολιτικό σύστημα και την ανάγκη προστασίας του, ο κ. Λαλιώτης είπε «η μητέρα σου είχε αποκαλέσει βουλευτές τσογλάνια», προκαλώντας νέα όξυνση.

Με συνεχείς κατηγορίες και με τους δύο να μιλούν συνέχεια και μάλιστα ο ένας πάνω στον άλλο, έληξε η εκπομπή, αφού η κ. Στάη προσπαθούσε επί δεκάλεπτο να κάνει αποφώνηση.

Η χθεσινή ημέρα βρήκε τους δύο πιο ήρεμους. Ο Κ. Λαλιώτης υποστήριζε ότι «επιτέλους, θα πρέπει να πάψει αυτή η ιστορία του να γλείφει ο ένας τον άλλο μπροστά στις κάμερες, και να αντιπαρατεθούν πολιτικές, προγράμματα και ιστορικά γεγονότα». Πρόσθετε μάλιστα ότι του τηλεφώνησαν και βουλευτές της Ν.Δ. για να τον συγχαρούν. Αλλά και η κ. Μπακογιάννη δήλωνε ότι «έλαβε συγχαρητήρια» από διαφόρους «ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», διότι επικράτησε του αντιπάλου της.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “