Eνώ το μάρμαρο θα πληρώσουν οι μισθωτοί

Τελικά, όλες οι μεγάλες κόντρες εξελίσσονται σε μεγάλους… έρωτες. Έτσι, η κυβέρνηση τώρα κάνει, διά στόματος κ. Γ. Σουφλιά, επίθεση φιλίας στους εργολάβους, αναζητώντας σωσίβιο στην ανάπτυξη.

Το φλερτ Σουφλιά ήρθε 15 ημέρες μετά το άνοιγμα του Πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Θ. Ρουσόπουλος άφησε για πρώτη φορά χθες με δημόσιες δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η ισχύς του νόμου για τον βασικό μέτοχο.

ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ της κυβέρνησης προς τους εργολάβους μάλλον δεν απασχολούν τους χαμηλόμισθους στη χώρα μας, οι οποίοι θα δυσκολευτούν φέτος να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι. Και αυτοί δεν είναι λίγοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IKA, το 50% των ασφαλισμένων σε αυτόν τον μεγάλο οργανισμό, αμείβεται με λιγότερα από 824 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1.800.000 μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν ημερομίσθιο 41 ευρώ. Και όπως φαίνεται, είναι οι ίδιοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, χέρι – χέρι με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος ζήτησε περισσότερη ευελιξία στα θέματα αυτά, τα οποία ως γνωστόν αφορούν τη μείωση του κόστους υπερωριών και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

KAKA EINAI τα μαντάτα και για τους περίπου 600.000 μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και δεν διαθέτουν άδειες παραμονής. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι θα δοθεί νέα ευκαιρία νομιμοποίησης σε όσους εργάζονται και σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί, παραμένουν ξεκρέμαστοι, καθώς οι διαφορετικές εκτιμήσεις υπουργών δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης.

KATA TA ΑΛΛΑ, τις πρώτες ενδείξεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, φάνηκαν χθες στην Ένωση. Στην ομάδα εργασίας που προετοιμάζει το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – E.E. σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από τη μια μεριά, και Βρετανίας και Ιταλίας από την άλλη. Αθήνα και Λευκωσία υποστήριξαν ότι η Άγκυρα οφείλει να «καθιερώσει» σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ Λονδίνο και Ρώμη επέμειναν στον όρο «εξομάλυνση». Εάν οι διαφορές παραμείνουν, οι «25» δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν στην κοινή θέση της Ένωσης – οπότε το Συμβούλιο Σύνδεσης θα τιναχθεί στον αέρα.

ME ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ για βόμβα στο ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να καταλύσει, έγινε δεκτή χθες στη Μόσχα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. H Κοντολίζα Ράις αναγκάστηκε τελικά να μεταβεί στην οικία του Αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα. Μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι «υπάρχει αρκετή ατομική ελευθερία» στη Ρωσία σήμερα, προσθέτοντας πως, «δεν μπορεί κανείς να φανταστεί επιστροφή σε σοβιετικές εποχές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “