Δεν είχε πρόθεση ο Xριστόδουλος

Δεν διακρίνει πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να ανεχθεί φαινόμενα διαφθοράς στο περιβάλλον του πιστεύει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου. Και όταν ερωτάται αν η κυβέρνηση στηρίζει τον κ. Χριστόδουλο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, απαντά: «H κυβέρνηση δεν κάνει επιλεκτικές στηρίξεις. Από την ώρα που ο Μακαριώτατος έχει τη στήριξη τη μεγάλης πλειοψηφίας των μητροπολιτών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει ούτε να κάνει υποδείξεις»

Για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση στο φλέγον θέμα της Εκκλησίας, η κ. M. Γιαννάκου δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι «ήταν θεατής των εξελίξεων». Πιστεύει ωστόσο ότι δεν είναι σωστό να ανοίγει κανείς συζητήσεις εν θερμώ, που πιθανόν «να στρεβλωθούν, να τραυματίσουν και να δημιουργήσουν συγκρούσεις στον λαό».
H κυβέρνηση στο εκκλησιαστικό ζήτημα κατηγορείται ότι είναι θεατής των εξελίξεων. Είστε η αρμόδια υπουργός, τι απαντάτε σε αυτό;

H κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη τώρα, εν θερμώ επειδή όλα τα μίντια ασχολούνται με αυτό το θέμα, να ανοίξει συζητήσεις που πιθανόν να στρεβλωθούν, να τραυματίσουν και να δημιουργήσουν συγκρούσεις στον λαό.

Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στην Εκκλησία;

Θα σας πω με ειλικρίνεια. Γιατί να έχει μείνει αλώβητη η Εκκλησία από τέτοια φαινόμενα, την ώρα που η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει την κλίμακα της διαφθοράς;

H κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τον Μακαριώτατο αυτή την ώρα;

H κυβέρνηση δεν κάνει επιλεκτικές στηρίξεις. Από την ώρα που ο Μακαριώτατος, έχει εκλεγεί και έχει τη συναίνεση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των μητροπολιτών με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν μπορεί η κυβέρνηση εκεί να παρέμβει, ούτε να κάνει τέτοιες υποδείξεις.

Πολιτικά στελέχη έχουν ζητήσει πάντως να φύγει, για να αποφορτιστεί η κατάσταση. Συμμερίζεστε μια τέτοια άποψη;

Όχι. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάθε φορά που είναι να φύγει κάποιος πρέπει να έχεις προβλέψει και ποιος είναι ο επόμενος. Εγώ δεν έχω λόγους να πιστέψω ότι από συγκεκριμένη πρόθεση ο Μακαριώτατος εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα. Δεν είχε λόγους.

Πάντως υπήρχαν τέτοια φαινόμενα στο περιβάλλον του. Εφόσον όπως λέτε δεν είχε πρόθεση, θεωρείτε ότι από αφέλεια ή από υπερβολική καλοσύνη, όπως λέει ο Πειραιώς, του συνέβησαν αυτά;

Είναι και έντονη προσωπικότητα ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν έχω λόγους εγώ – και δεν έχω τέτοια δείγματα μέχρι σήμερα – να θεωρήσω ότι είχε κανένα συμφέρον να εκτεθεί σε τέτοια φαινόμενα. Ισχυρός μέσα στη Σύνοδο είναι, δεν βλέπω κανένα συμφέρον. Λάθη βλέπω, αλλά συμφέρον δεν μπορώ να ισχυριστώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει τον χωρισμό Εκκλησίας – κράτους. Εσείς πιστεύετε ότι θα διευκολύνει τα πράγματα ή τώρα περισσότερο από ποτέ, όπως λένε κάποιοι άλλοι, είναι αναγκαία η ισχυρή παρουσία της Πολιτείας στην Εκκλησία;

Κατ’ αρχάς να μιλήσουμε για σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, γιατί τι θα πει χωρισμός… Βλέποντας τα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες χώρες, θα σας πω ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Οι δε επιρροές υπάρχουν. Πρέπει μάλιστα να σας πω ότι ακόμα και εάν ήταν τελείως χωρισμένη η Ορθόδοξη Εκκλησία από το κράτος, πάλι επιρροή θα είχε. Λοιπόν, δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο θέλουμε να τα παρουσιάζουμε με τη λέξη «χωρισμός». Άρα είναι θέμα σχέσεων.

Πολλή συζήτηση γίνεται και για το παγκάρι. H κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει, ώστε να είναι διαφανή τα οικονομικά της Εκκλησίας;

Το προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κι εγώ απορώ με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν γι’ αυτό το θέμα. Πρέπει δε να σας πω ότι παλιότερα, από το 1977 που έγινε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιδιαίτερα μέχρι το ’81 και λιγότερο μέχρι το ’85, γίνονταν συνεχώς έλεγχοι, οι οποίοι σταμάτησαν από το 1985.

Είναι πολιτική σας βούληση να κάνετε ελέγχους από εδώ και στο εξής;

Βεβαίως, αλλά όχι ως συμβολική κίνηση, ότι τάχα όλοι είναι διεφθαρμένοι. Αυτό είναι λάθος. Το υπουργείο κάνει το καθήκον του. Παραδείγματος χάρη μπορούμε να κάνουμε έλεγχο στη Μητρόπολη Αττικής, λέω.

Σας ανησυχεί στη N.Δ. ότι ίσως χάσετε την εκλογική σας βάση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζεται με το ποίμνιο της Εκκλησίας;

Όχι, όχι. Διότι η εκλογική βάση αποφασίζει με πολιτικά κριτήρια. Ας μη γελιόμαστε, σέβεται την Εκκλησία, δεν αποφασίζει με εκκλησιαστικά κριτήρια. Και πάρα πολλοί πολίτες που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχαν άλλη άποψη στο θέμα των ταυτοτήτων. Και εγώ είχα άλλη άποψη – την είχα, την έχω και θα την έχω πάντοτε. Επιπλέον μιλάτε σε μία υπουργό η οποία έχει από την πρώτη στιγμή μιλήσει για διακριτούς ρόλους και οφείλω να σας πω ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα με την ιεραρχία της Εκκλησίας, είναι ξεκάθαροι οι διακριτοί ρόλοι. Ούτε ποτέ πίεσαν, ούτε ποτέ δημιούργησαν θέμα εδώ στο υπουργείο.
Αποχώρησαν από τον διάλογο για την Παιδεία γιατί φοβούνται τις αλλαγές
ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ που αποχώρησαν από τον διάλογο για την Παιδεία φοβούνται τις αλλαγές και θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, λέει η υπουργός Παιδείας.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία δεν θα προχωρήσει επειδή έχετε πολλές αποχωρήσεις. Αυτό είναι το κλίμα;

Όχι. Κατ’ αρχάς η αντιπολίτευση παραμένει στον διάλογο και προχθές έγινε και πολύ ουσιαστική συζήτηση για την αξιολόγηση. Ο διάλογος δεν περιλαμβάνει μόνο τις ομάδες των εκπαιδευτικών. Εγώ τους καλώ να ξαναγυρίσουν. Διότι τι σημαίνει διάλογος; Προσέρχομαι, εκφράζω τις διαφωνίες μου και παραμένω και τις παλεύω μέχρι τέλους. Δεν είναι όμως διάλογος το να ισχυρίζομαι ότι αποχωρώ όταν μειοψηφεί η άποψή μου. Άλλωστε αυτοί που αποχώρησαν, είχαν πει από την αρχή ότι ήθελαν να αποχωρήσουν.

Γιατί συνέβη αυτό κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω ότι φοβούνται τις αλλαγές. Το κατανοώ σε κάποιον βαθμό, αλλά οι αλλαγές που θα κάνουμε είναι γνωστές, είναι από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και γενικότερα έχουμε πει ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια υπέρβαση του προγράμματός μας προκειμένου να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα μαζί. Και θυμάστε ότι στη Βουλή ο Γιώργος ο Παπανδρέου συνεισέφερε πάρα πολύ σε αυτήν την υπόθεση.
Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο στη Δικαιοσύνη
«H ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ με ανησυχεί περισσότερο από την Εκκλησία, διότι η Δικαιοσύνη αντανακλά και στον τελευταίο πολίτη» δηλώνει στα «NEA» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. M. Γιαννάκου και προσθέτει με έμφαση: «Πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο στη Δικαιοσύνη και θεσμικά και με μηχανισμούς ελέγχου».

Ένα άλλο επικίνδυνο φαινόμενο είναι οι σχέσεις των παραγόντων της Εκκλησίας με τους δικαστές. Αυτό είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Δεν ανησυχεί την κυβέρνηση πώς θα ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι της διαφθοράς;

Εμένα με ανησυχεί η υπόθεση της Δικαιοσύνης πιο πολύ. Κι εάν θέλετε, με ανησυχεί και η υπόθεση του Τύπου. Δηλαδή αυτό το έντονα συναισθηματικό και το υπερβολικό και η έξω από τον ρεαλισμό εικόνα, οφείλεται βέβαια και στα πολλά media. Στην Ελλάδα έχουμε τόσα media, όσα έχει όλη η υπόλοιπη Ευρώπη μού φαίνεται. Δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο;

H Δικαιοσύνη αντανακλά και στον τελευταίο πολίτη. Φαντάζεστε πώς αισθάνεται ο πολίτης όταν προσφεύγει στην Δικαιοσύνη; Τι πρέπει να κάνει; Να αναζητήσει έναν κοινό δικηγόρο ή να βρει έναν δικηγόρο που υποτίθεται ότι θα έχει προσβάσεις; Διότι και αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Πρώτα απ’ όλα λοιπόν πιστεύετε ότι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο στη Δικαιοσύνη;

Το μαχαίρι στο κόκαλο στη Δικαιοσύνη και θεσμικά και με μηχανισμούς ελέγχου. Διότι όπως αντιλαμβάνεστε και η Δικαιοσύνη είναι ένα σχετικά κλειστό σύστημα – και σε όλα τα κλειστά συστήματα έχουμε παρόμοια φαινόμενα. Π.χ. η πολιτική δεν είναι κλειστό σύστημα. Κρινόμαστε συνεχώς από τον κόσμο. Εκεί δεν κρίνονται.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “