Στηρίζουμε την αυτοκάθαρση

Να πάρει σύντομα τολμηρές αποφάσεις για την κάθαρση στην Εκκλησία καλεί τον Αρχιεπίσκοπο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ. κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ενώ επαναλαμβάνει με έμφαση τη δήλωση του κ. K. Καραμανλή, ότι η κυβέρνηση έχει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς.

Τα σκάνδαλα στον χώρο της Δικαιοσύνης, που αποκαλύπτονται τώρα συνέβησαν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, όταν «είχε δημιουργηθεί κλίμα ανοχής στα φαινόμενα διαφθοράς», επισημαίνει ο κ. Μεϊμαράκης, ωστόσο τονίζει ότι η πλειονότητα των δικαστών έχουν ήθος. Επίσης ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και χαρακτηρίζει «πολιτικά αφελείς και ανόητους» όσους διακινούν αυτό το σενάριο.
Το κόμμα σας και η κυβέρνηση – όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις στελεχών – έχουν εγκαταλείψει τον κ. Χριστόδουλο, σε μια προσπάθεια να μη χρεωθούν τα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την τακτική;

Από καμία δήλωση και τοποθέτηση δεν προκύπτει μια τέτοια τακτική. H θέση της κυβέρνησης και της N.Δ. στα φαινόμενα διαφθοράς είναι δεδομένη και αμετάκλητη. Το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της N.Δ. είναι ξεκάθαρο. Μηδενική ανοχή. Επιμένουμε αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει, με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό, πλήρης εξυγίανση παντού. H κυβέρνηση λοιπόν στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση, όπως και τις τολμηρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει.

Πάντως όλοι γνωρίζουν τις στενές σχέσεις που έχει το κόμμα σας με την Εκκλησία και τον κ. Χριστόδουλο και ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε το θέμα αυτό να το αναδείξει.

Οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης κατά τις εκλογές, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν έντονη και βαθιά σχέση με την Εκκλησία. Με κανένα κόμμα δεν έχει ταυτιστεί η Εκκλησία και όλοι μαζί με τους πολίτες είμαστε στο πλευρό της.

Επειδή τα σκάνδαλα φθάνουν στην αυλή του Αρχιεπισκόπου, εάν χρειαστεί θα τον προτρέψετε να παραιτηθεί;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτήν τη στιγμή τα όργανα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας κινούνται προς τη διερεύνηση όλων αυτών των καταγγελιών. Πιστεύω ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος έχουν το σθένος να πάρουν τις αποφάσεις που απαιτούνται για το καλό της Εκκλησίας.

Υποστηρίζετε ότι οι εξελίξεις στην Εκκλησία δεν αγγίζουν την κυβέρνηση. Δεν την αγγίζουν ούτε τα όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη; Και το λέω, γιατί πια είστε στην κυβέρνηση ένα χρόνο, δεν είστε ένα μήνα, ώστε να χρεώνετε τα πάντα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τα γεγονότα θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά έχουν λάβει χώρα την περίοδο που την ευθύνη διακυβέρνησης την είχε το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της συμπεριφορά είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία συνεχώς διογκώνονταν. Αντιθέτως, η N.Δ. δείχνει μηδενική ανοχή σε αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως γνωρίζουν όλοι ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η συντριπτική πλειονότητα των λειτουργών της έχουν ήθος και εντιμότητα και κινούνται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι.

Πρόσφατα, τουλάχιστον 30 βουλευτές εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για τις προσλήψεις μέσω συνεντεύξεων. Εσείς, που είστε στην κρίσιμη θέση του γραμματέα, συμφωνείτε με την κυβέρνηση ή με τους βουλευτές;

Θα επαναλάβω ότι είναι εποικοδομητικό να ακούγονται όλες οι απόψεις προτού ληφθεί κάποια απόφαση, για να υπάρχει η σύνθεση και η συνισταμένη όλων αυτών των απόψεων. Ο διάλογος είναι η πηγή της δύναμής μας και οποιαδήποτε απόφαση είναι συλλογική. Όπως λοιπόν συμβαίνει με όλα τα θέματα, έτσι έγινε και με αυτό. Μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ζήτημα.

H συνεργασία κυβέρνησης και κόμματος εξακολουθεί να είναι προβληματική;

Ουδέποτε υπήρξε προβληματική συνεργασία. Υπήρξαν απόψεις και προτάσεις που κατατέθηκαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση σχετικά με τον ρόλο του κόμματος στη νέα εποχή. Όλα αυτά συζητήθηκαν στο Συνέδριο και ήδη αρκετά έχουν υλοποιηθεί. Το ζητούμενο για όλους μας είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κυβερνητικού έργου. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την κυβέρνηση, η οποία συζητά με όλα τα κόμματα και πολύ περισσότερο με το κόμμα που τη στηρίζει. Μέσα από τον συνεχή διάλογο επιδιώκουμε να υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος και να διοχετεύεται έγκαιρα προς ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Τα συνδικαλιστικά σας στελέχη ωστόσο με κάθε ευκαιρία διαφωνούν ανοιχτά με επιλογές της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό ζήτημα.

Έχει δημιουργηθεί σύγχυση γύρω από αυτό το ζήτημα. H N.Δ. δεν χειραγωγεί το συνδικαλιστικό σύστημα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αυτόνομη δράση και το δικό τους καταστατικό. H ΔΑΚΕ είναι μια ανεξάρτητη συνδικαλιστική κίνηση, η οποία κινείται στον ευρύτερο πολιτικό χώρο και δεν έχει στενή κομματική σχέση. Δηλαδή οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ – και πολλοί από αυτούς δεν είναι μέλη της N.Δ. – είναι ελεύθεροι στον χώρο τους να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ενώ η N.Δ. ως πολιτικός οργανισμός απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μάς κρίνουν και συλλογικά βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Την τελευταία εβδομάδα πληθαίνουν οι φήμες για το ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει ο Πρωθυπουργός με πρόωρες εκλογές.

Παρόλο που γνωρίζετε ότι η πάγια τακτική μου είναι να μη σχολιάζω φήμες, διαψεύδω κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και όποιος διαδίδει κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον πολιτικά αφελής και ανόητος.

Οι διακινητές αυτού του σεναρίου επιμένουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει σκληρά μέτρα λιτότητας λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, άρα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα λαϊκή εντολή.

Θα επαναλάβω ότι τα σενάρια αυτά ανήκουν στην παραπολιτική. H κυβέρνηση έχει προσδιορίσει την οικονομική της πολιτική με ορίζοντα τετραετίας. Ακολουθούμε πολιτική ήπιας προσαρμογής χωρίς να μετακυλίουμε τα βάρη στους πολίτες από τα λάθη της προηγούμενης οικονομικής πολιτικής. Όλα τα προβλήματα της οικονομίας η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς.
Δεν λύνονται με μαγικές κινήσεις τα προβλήματα των αγροτών
«TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ των αγροτών δεν λύνονται με μαγικές κινήσεις», λέει ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι με τους αγρότες. Πολλοί προβλέπουν ότι σύντομα θα έχουμε νέες κινητοποιήσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πληρώνετε τώρα τη στάση που τηρήσατε στα αγροτικά ζητήματα όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση.

H N.Δ. έχει πρόγραμμα φιλικό προς τους αγρότες και τους προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία. Οι αγρότες έχουν καταλάβει ότι δοκιμάζονται λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας που τους δημιούργησε συσσωρευμένα προβλήματα. Γνωρίζουν ότι αυτά δεν λύνονται με μαγικές κινήσεις και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης και με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Αυτό το έχει κατανοήσει η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, οι οποίοι συμπεριφέρονται με ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Θα προσπαθήσουμε με τον διάλογο να αντιμετωπίσουμε τα συνολικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, εν όψει μάλιστα και της νέας αγροτικής πολιτικής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “