Tο ΠAΣΟK θέλει νέα δυναμική

Ταχύτερους ρυθμούς και νέα δυναμική ζητεί από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στα «NEA». «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει ότι μπορεί να πετύχει σ’ αυτά που απέτυχε χθες», λέει ο χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Προβλέπει κακή πορεία της οικονομίας με αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνει ξανά ουραγός της Ευρώπης, ενώ αποδίδει το κύμα ακρίβειας στην αποδυνάμωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου που προέκυψε με τις διακηρύξεις περί κατάργησης του ΣΔΟΕ. Ο κ. Παπαντωνίου εκφράζει με έντονο τρόπο τη διαφωνία του με τον βασικό μέτοχο. Λέει ότι προκαλεί γέλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί εμπόδια στις επενδύσεις και ότι σε μια προηγμένη χώρα δεν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι.
Είστε από εκείνους που διαφώνησαν ανοιχτά με τον βασικό μέτοχο. H κυβέρνηση υποστηρίζει ωστόσο ότι ήταν απόρροια του Συντάγματος αυτός ο νόμος…

Και ο προηγούμενος νόμος ήταν απόρροια του Συντάγματος, αλλά ο αγώνας κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς υπερβαίνει κατά πολύ το θέμα της σχέσης ανάμεσα στα MME και ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος του πολιτικού χρήματος και αξιόπιστες διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου στην ανάθεση δημοσίων έργων και προμηθειών.

H κυβέρνηση της N.Δ., αδιαφορώντας για την ουσία του προβλήματος, εισάγει ρυθμίσεις που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο. Το να μην μπορεί ο συγγενής να αποδείξει την αυτοτέλειά του από έναν άλλο συγγενή, παραπέμπει στη δεκαετία του ’50, όπου η συγγένεια με έναν κομμουνιστή έκοβε τον δρόμο προς το Δημόσιο. Δυστυχώς αυτά προκαλούν γέλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, επιπλέον, δημιουργούν εμπόδια στην πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας. Τα μεταπρατικά συμφέροντα που εκπροσωπεί η N.Δ. θέλουν να γυρίσουν τη χώρα πίσω καταπνίγοντας την υγιή επιχειρηματικότητα.

Πιστεύετε ότι η αρχή του λάθους ξεκίνησε με την αναθεώρηση του Συντάγματος;

Στο κλίμα της εποχής ήταν απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά η νομοθετική εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Βλέπουμε την κυβέρνηση να καταφεύγει στα γνωστά χαράτσια προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της. Είναι πράγματι τόσο κακή η πορεία της οικονομίας όσο λέει το ΠΑΣΟΚ;

Ναι, με τη δήθεν απογραφή, την επιδείνωση του κλίματος και την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική οικονομία θα κάνει μια πολύ μεγάλη κοιλιά τα επόμενα χρόνια. H κυβέρνηση θα ασκήσει πολύ περιοριστική πολιτική με αύξηση της φορολογίας και περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και των εισοδημάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι ύφεση, λιτότητα και αύξηση της ανεργίας. Έπειτα από δέκα χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, και μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ουραγός της Ευρώπης.

Από την άλλη, και στην αγορά φαίνεται να έχει χαθεί το παιχνίδι. H ακρίβεια σε πολλά είδη είναι ανεξέλεγκτη. Τι έφταιξε;

Τα περί κατάργησης του ΣΔΟΕ έστειλαν μήνυμα στην αγορά ότι είναι ασύδοτη να κερδοσκοπεί εις βάρος του καταναλωτή. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν πολύ αυστηρότερα θεσμικά μέτρα για την εξασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού και την προστασία του καταναλωτή.

Πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Με τη N.Δ. η αξιοπιστία της πολιτικής προσβάλλεται γενικότερα. H σημερινή κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με ψέματα, που αποκαλύφθηκαν τους προηγούμενους δέκα μήνες. Όλες οι μεγάλες υποσχέσεις ακυρώθηκαν. Ο κ. Καραμανλής αποδείχθηκε υποκριτής και αναξιόπιστος. Το στοίχημα της αξιοπιστίας είναι κρίσιμο στην πολιτική. Είναι εκεί που και το ΠΑΣΟΚ υπήρξε αδύναμο την προηγούμενη περίοδο. Επαγγέλθηκε εκσυγχρονισμό, τον πραγματοποίησε στην οικονομία και στις υποδομές με την ΟΝΕ και τα έργα, απέτυχε όμως να ανταποκριθεί στην προσδοκία του λαού για μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική, ιδιαίτερα στα θέματα της διαφάνειας, της ποιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών, της σχέσης κράτους – πολίτη.

Πρόσφατα υπήρξατε πολύ αιχμηρός για τη λειτουργία του κόμματός σας. Μιλάτε για μέτρια αντιπολίτευση. Μέτρια αντιπολίτευση κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει σημαντικές μάχες τους τελευταίους δέκα μήνες. Όμως, υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια για βελτίωση. Πρέπει να κάνουμε πιο συγκεκριμένες τις θέσεις μας στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια, η υγεία, η παιδεία, η λειτουργία του κράτους, ώστε να είμαστε αξιόπιστοι όταν κληθούμε πάλι να κυβερνήσουμε τη χώρα. Χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός των νέων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προτείνουμε και αποτελεσματικότερος συντονισμός στην προβολή των θέσεών μας και το πέρασμά τους στην κοινωνία. Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σήμερα σε αυτά στα οποία αποτύχαμε χθες. Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτερους ρυθμούς για να δώσουμε μια νέα δυναμική στο Κίνημα.
Κωμικοτραγικό η συγκρότηση Προανακριτικής
«ΘΑ HTAN κωμικοτραγικό να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τους εξοπλισμούς», δηλώνει ο κ. Γ. Παπαντωνίου και κάνει λόγο «για άθλια σκευωρία και μεθόδευση».

Οι πληροφορίες ότι η πλειοψηφία θα προχωρήσει σε Προανακριτική Επιτροπή για το θέμα των εξοπλισμών είναι αντιφατικές. Εσείς τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά;

Θα ήταν κωμικοτραγικό. Εξάλλου δεν το τόλμησε σε επίπεδο πορισμάτων, διότι κατέρρευσε η σκευωρία, αποδείχθηκε η άθλια μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με απόκρυψη όλων των κρίσιμων στοιχείων και, επιπλέον, προέκυψαν πολύ σοβαρές ευθύνες του σημερινού υπουργού, όπως και συνεργατών του. Σε αυτό συνετέλεσαν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, αλλά και η λαμπρή και συντεταγμένη παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή, που ανέδειξε και το στοιχείο της συντροφικότητας.

Το θέμα ωστόσο παραμένει ανοιχτό…

Ναι, γιατί η κυβέρνηση δεν βρίσκει το θάρρος να αναγνωρίσει το λάθος της. Αυτή η εμπειρία για μένα έχει μια θετική πλευρά. Δυνάμωσα ως άνθρωπος μέσα από αυτή την ηθική δοκιμασία. Και επίσης εξετέλεσα ένα καθήκον που έχει κάθε πολιτικός, ότι υπερασπίστηκα με τους άλλους συναδέλφους την τιμή και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “