Eνώ ανοίγεται νέο παράθυρο για το ξέπλυμα χρήματος

Προκάλεσε σοκ χθες στη Βουλή ο κ. Γ. Αλογοσκούφης με την πρωτοφανή ομολογία ότι την ερχόμενη Τετάρτη, την ίδια ώρα που θα ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων ο προϋπολογισμός για το 2005, ο ίδιος προϋπολογισμός θα απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μας; H Ευρωπαίοι θα πιέσουν με κάθε τρόπο για αναθεώρηση του προϋπολογισμού τον Απρίλιο, γιατί θεωρούν ότι αυτός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστος και αν πετύχουν τον στόχο τους, τότε έρχονται σκληρά, μα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Και σαν να μην έφτανε αυτή η δημόσια παραδοχή Αλογοσκούφη, ήρθε και ο διεθνής οίκος Fitch ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, πάντως, ανοίγει τώρα νέο παράθυρο για το ξέπλυμα χρήματος. Μετά τη δραματική μείωση που εμφάνισαν τα δημόσια έσοδα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά να επεκτείνει τη ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και στα πολύτιμα μέταλλα και κυρίως τον χρυσό που ανήκει σε Έλληνες αλλά βρίσκεται στο εξωτερικό. Για ασημικά, χαλιά, έπιπλα και άλλα οικιακά είδη, προς το παρόν δεν προβλέπει τίποτε η νέα ρύθμιση.

ΟΛΑ AYTA τα δυσάρεστα όμως αυτή την ώρα καλύπτονται από την επιτυχία των αρχών ασφαλείας στην περιπέτεια με τους Αλβανούς λεωφορειοπειρατές. Τα κυβερνητικά στελέχη πήραν αέρα στα πανιά τους και θεωρούν ότι μετά την πρόταση Παπούλια για την Προεδρία, ήρθε η επιτυχής αστυνομική επιχείρηση στο λεωφορείο και έτσι πέρασαν τον κάβο με τις δυσκολίες, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Βεβαίως, εκείνος που έχει κάθε λόγο να επιχαίρει είναι ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος κάθησε στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και μετά την επιτυχία στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων πιστώνεται τώρα και το αναίμακτο τέλος της δραματικής ομηρείας των 24 επιβατών του λεωφορείου.

KATA TA ΑΛΛΑ, στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να γίνει το αυτονόητο. H Τουρκία δέχεται την (ντε φάκτο) αναγνώριση της Κύπρου πριν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λες και θα ήταν δυνατόν να αρχίσει να διαπραγματεύεται για την ένταξη σε μια ομάδα χωρών χωρίς προηγουμένως να αναγνωρισει τις χώρες αυτές. Λέτε να μας το πουλήσουν για μεγάλη επιτυχία της διπλωματίας μας;

Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε καλωσορίζει τον Κώστα Καραμανλή κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “