Aπομακρύνεται το ενδεχόμενο αδιεξόδου

Ξαφνικά χαμογελούν αισιόδοξα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο, καθώς εκτιμούν ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει αδιέξοδο στο θέμα της Τουρκίας.

Και αυτό γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από σκληρό «ανατολίτικο» παζάρι φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί του. Μιλώντας με τους Ευρωπαίους πρέσβεις στη χώρα του έστειλε μήνυμα ουσιαστικά ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία. Καλό πάντως είναι να κρατά κανείς μικρό καλάθι μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί η τουρκική διπλωματία έχει πολλές όψεις και συχνά πολλές απόψεις.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ μέτωπο, όπως φάνηκε από τη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB, η συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία για τη N.Δ. H κυβέρνηση εμφάνισε μόλις σε 9 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία ανησυχητικά σημάδια φθοράς, κυρίως λόγω των θεμάτων της καθημερινότητας που ήταν και η σημαία της N.Δ. προεκλογικά. Είναι προφανές ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε παρότι η N.Δ. διατηρεί προβάδισμα 6,3 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ.

MEIZON πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση και ειδικότερα για τον κ. Ζορμπά δημιουργεί και το νέο στοιχείο που κατέθεσε χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με έκθεση ο ίδιος εκτυπωτής που χρησιμοποιήθηκε για τη σύνταξη της αναφοράς του κ. Γ. Ζορμπά, με την οποία ζητούσε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, χρησιμοποιήθηκε και στην περίφημη ανώνυμη επιστολή των «εντίμων αξιωματικών» με παραλήπτη ξανά τον κ. Γ. Ζορμπά. Ο νοών νοείτω…

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να μεταθέσει για τρίτη φορά το συνέδριο του κόμματός του. Από τον Δεκέμβριο πήγε στον Ιανουάριο και από τον Ιανουάριο στις 3 Μαρτίου. Είναι προφανές ότι η απομάκρυνση του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών δίνει την ευκαιρία στη Χαριλάου Τρικούπη να επιλέξει μια πιο χαλαρή προσυνεδριακή διαδικασία.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επανέλαβε στο τουρκικό Κοινοβούλιο ότι η Τουρκία περιμένει από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2005. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του “ελληνοκυπριακού τομέα” πριν από την εξασφάλιση μόνιμης λύσης στην Κύπρο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “