Όχι γομολάστιχα στο Xρηματιστήριο

Πολύ καλή επιλογή χαρακτηρίζει ο κ. M. Έβερτ τον κ. Κάρολο Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από στελέχη της N.Δ., τα οποία επιθυμούσαν ο Πρόεδρος να είναι από τον δικό τους πολιτικό χώρο.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της N.Δ., παρότι επικροτεί τη συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στα εθνικά θέματα επιμένει στην άποψή του ότι πρέπει να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή και για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Δεν συμμερίζεται την άποψη όσων λένε ότι μετά την αποτυχία την Εξεταστικής για τους εξοπλισμούς θα ήταν λάθος η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διερεύνηση και άλλων υποθέσεων που οδηγούν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. «Γομολάστιχα πάντως στη βρωμιά του Χρηματιστηρίου δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει».
Αιφνιδιαστήκατε με την πρόταση του Πρωθυπουργού για τον Κάρολο Παπούλια;

Δεν αιφνιδιάστηκα, αλλά πάντως ο αιφνιδιασμός είναι αναγκαίος σε αυτές τις σημαντικές αποφάσεις. Οι διαρροές εκ των προτέρων μπορεί να κάψουν ένα θέμα. H επιλογή τού κ. K. Παπούλια είναι πολύ καλή επιλογή. Πρώτον, διασφαλίζει τη συναίνεση που χρειάζεται ο τόπος. Μην ξεχνάμε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο το Σύνταγμα προβλέπει ότι απαιτείται η ψήφος 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου. Δεύτερον, ο κ. Παπούλιας είναι έμπειρος και καλός πολιτικός με πλούσια γνώση στα εξωτερικά θέματα.

Να περιμένουμε αντιδράσεις κομματικών στελεχών της N.Δ. που ήθελαν υποψήφιο από τον δικό σας χώρο;

Το αποκλείω εντελώς.

Να ρωτήσω για το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών: Αρκετά πολιτικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο νόμος για τον βασικό μέτοχο είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και θα δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα. Δηλαδή θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτές τις απόψεις τις εκφράζουν όσοι ανέχονται και στηρίζουν τη διαπλοκή. Εάν το νομοσχέδιο που κατατίθεται από την κυβέρνηση στη Βουλή δεν κρίνεται ικανοποιητικό, τότε όσοι έχουν αυτή την άποψη οφείλουν να καταθέσουν τη συγκεκριμένη δική τους πρόταση. Και ασφαλώς στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία θα δεχθεί κάθε πρόταση, που θα συμβάλει αποφασιστικά στο χτύπημα της διαπλοκής.

Δεν θα ανεχθούμε όμως καμία προσπάθεια που, εν ονόματι της γραφειοκρατίας και των εμποδίων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα επιτρέπει τη συνέχιση του εγκλήματος μεταξύ εργολάβων δημοσίων έργων, προμηθευτών του Δημοσίου και MME. Άλλωστε, αυτό προβλέπεται και στο Σύνταγμα.

Επειδή όλοι οι νόμοι κάποιους βλάπτουν και κάποιους ωφελούν, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι βλάπτει κάποιους επιχειρηματίες και ωφελεί κάποιους άλλους. Συνδέουν μάλιστα αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τα περί νταβατζήδων που ειπώθηκαν στου «Μπαϊρακτάρη».

Ασφαλώς και είναι νταβατζήδες της κοινωνίας όσοι διαπλέκονται. Το ζητούμενο είναι να μη βλάπτεται το Δημόσιο, το συμφέρον του λαού. Είναι βέβαιον ότι όλοι οι επιχειρηματίες δεν είναι και δεν έχουν την ανάγκη να είναι διαπλεκόμενοι. Οι ισοπεδωτικές αυτές αντιλήψεις με βρίσκουν αντίθετο, διότι αποσκοπούν στη συγκάλυψη ορισμένων εργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου, που επιχειρούν να ποδηγετήσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Ας το καταλάβουν καλά όλοι: τέρμα η διαπλοκή, τέρμα οι διαπλεκόμενοι. Και το εννοώ αυτό που λέω.

H Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς φαίνεται να παίρνει άσχημο δρόμο. Ιδιαίτερα μετά την ομολογία Ζορμπά ότι δεν ήξερε τι υπέγραφε και τις καταγγελίες τού πρώην συνεργάτη τού κ. Σπηλιωτόπουλου για βιντεοκασέτες και μεσάζοντες. Μήπως τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο και βγει ζημιωμένη από αυτή την υπόθεση;

Δεν πιστεύω ότι θα βγει ζημιωμένη. Αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό, εκείνο που προέχει είναι η διαλεύκανση των προμηθειών για πολεμικό υλικό στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ελληνικός λαός πληρώνει πολλά για τα εξοπλιστικά και έχει απαίτηση να υπάρχει διαφάνεια και εντιμότητα στον χώρο αυτό. Και πριν απ’ όλα αυτή την απαίτηση την έχει η πλειονότητα του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο καλός αξιωματικός πιστεύει στα ιδανικά, γι’ αυτά αγωνίζεται και είναι έτοιμος να δώσει και τη ζωή του.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Εξεταστικής για τους εξοπλισμούς, εσείς θα επιμείνετε στην αρχική σας άποψη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το XAA;

Τι σχέση έχει το ένα θέμα με το άλλο; Τα θέματα αυτά είναι ξεχωριστά και κρίνονται αυθύπαρκτα. Σας υπενθυμίζω ότι για το Χρηματιστήριο υπάρχει κατατεθειμένο στη Βουλή αίτημα του εισαγγελέα κ. Ασπρογέρακα. Πέραν απ’ αυτό, 1.300.000 μικροεπενδυτές ζητούν τουλάχιστον ηθική δικαίωση. Γομολάστιχα πάντως στη βρωμιά του Χρηματιστηρίου δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “